Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 14. 12:42

Kipróbáltuk: Qilive sportkamera

A sport és a technológia kéz a kézben jár, s ez nem csak az autóversenyeken, az okostelefonok fitneszprogramjaiban és a szenzoros önmérésben nyilvánul meg. A webes médiumok terjedésével ma már hétköznapi igény, hogy ne csak a szülinapi zsúr legyen meg családi videón, hanem azt is rögzítsük és közzétegyük, ha kimozdultunk otthonról.

Erre a trendhullámra ült fel nagyon korán és megfelelő felkészültséggel a kaliforniai GoPro, ami az extrém sportolók és profi videósok legjobb barátja lett, olyannyira, hogy hamarosan a gyártó  tőzsdére is lép, hogy még nagyobb méretben folytathassa forradalmát. A formátum, amit a GoPro behozott, az egy igen apró, képmegjelenítésre alkalmas kijelző nélküli, kétgombos, strapabíró kamera. Egyszerű kezelőfelület, egyszerű kialakítás, illetve egy ütés- és vízálló tok, az ami magával ragadta a piacot.

A GoPro azonban az átlagfelhasználó számára túl magasra árazott, nem csak a sport extrém, hanem a hozzá tartozó árcédula is: a kurrens modellek 90-140 ezer forintba kerülnek, ez kissé sok lehet azok számára, akik nem minden hétvégén ugrálnak szakadékokba vagy pörögnek a levegőben a snowboardpályákon. A hardvergyártás azonban tipikusan az a műfaj, ahol nem lehet kerítésen belül tartani az újdonságokat, a GoPro koncepciója is egyre több helyen tűnik fel, s ezek közül egyre több “lakossági” árfekvést is kap.

Az Auchan nemrégiben itthon is bemutatott Qilive termékkategóriájából próbáltunk ki egy ilyen sportkamerát, kíváncsian arra, hogy mire számíthat valaki a GoPro árának harmadáért. A doboz, amiben érkezik indulásnak igen meggyőző. A kamerán túl találunk benne egy vízálló tokot, egy felcsavarozható és dönthető tartókart, egy szíjat, amivel különböző helyekre felerősíthetjük a kamerát, illetve tapadókorongokat, amivel sisakra vagy egyéb sima felületekre lehet rögzíteni az eszközt.

Kivételesen érdemes elolvasni a használati utasítást!

Egy sportkamera tipikusan nem az, ahol ki lehet hagyni a használati utasítás végigböngészését, ugyanis a minimalista interfész miatt nem nagyon lehet semmit megmagyarázni. A kamerán összesen két gomb és egy háttérvilágítással nem rendelkező, egyszerű numerikus LCD van. A gombok közül a kamera előlapján lévő a ki- és bekapcsolásra, illetve a beállítások közti lépkedésre szolgál, a másik, ami a kamera felső síkján van, pedig exponálásra, felvétel indítására, leállítására és a beállítások léptetésére való.

A kijelzőn csak számokat és egyszerű ikonokat látunk. Az ikonok jelzik, hogy éppen videó, time-lapse, sorozatfelvétel, időzített vagy sima fotó módban van-e a Qilive sportkamera, a számokon pedig lehet követni, hogy hány felvétel készült eddig. Ezeken kívül már csak egy zöld színű LED ad jelzéseket: ha világít, akkor be van kapcsolva a kamera, ha villog, akkor éppen felvétel készül, ha pedig sötét, akkor értelemszerűen kikapcsolt, például azért mert lemerült. A kamera használható önmagában is, illetve a vízálló tokban is, amin ugyanúgy ott vannak a gombok.  A tok és maga a kamera is masszívnak érződik, egyáltalán nem kelt olcsó benyomást. A tokon lévő gombok is tartósnak látszanak, a zár könnyen használható, mégis biztosan tart. Kivenni belőle a kamerát, szétszedni, tisztítani egyszerű .

A felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen, a tapaszokkal, illetve rugalmas vagy merev szalagokkal szinte bármire fel lehet rögzíteni a Qilive sportkamerát. Bukósisakokhoz lehet venni háromágú szíjat, ami egészen kényelmes és nem a fej síkja felett, hanem nagyjából a felvételt készítő szemszögéből rögzíthetőek a történések. Persze fel lehet kötözni egy rúdra is , hátizsák vállpántjára vagy kerékpár kormányra is. A kezdőcsomagban lévő dolgokkal viszont kissé korlátozottak a lehetőségek, érdemes a "nagy kaland” előtt elpróbálni mindent, nem szerencsés, ha a dzsungelben jövünk rá, hogy mégsem tart jól a rögzítés.


(Az eredeti minőséghez kapcsolj teljes képernyőre és 1080p beállításra)

A legfontosabb persze a képminőség, nem mindegy, hogy milyen részletgazdagságban őrizhetjük meg őrült hétvégéinket. A teszt során kipróbáltuk  kamerát havas, vizes, hegyvidéki-erdős és városi környezetben is - a tapasztalatok vegyesek. A  felbontás maximum 1080p, ekkor videót 30 fps sebességgel lehet rögzíteni, 720p-ben már kapunk 60 fps sebességet is, amivel látványos képsorok jönnek ki ugrások, csobbanások vagy tánc közben is, amiket akár vissza is lehet lassítani, ha szükséges. Ennél alacsonyabb felbontások is elérhetők, amiknek akkor vehetjük hasznát, ha szűkén vagyunk a tárhelynek. A kamerához memóriakártya nem jár, a beépített memória pedig csak 128 megabájt. 15 ezer forintért már lehet venni 32 gigabájtos, HD videórögzítésre is alkalmas SD-kártyát, érdemes a Class 10 vagy annál magasabb besorolásúakat keresni. A fotók felbontása 5 megapixeles, 4:3 képarányú képek készülnek.

Széles a kép

A sportkamerák sajátossága, hogy a lencsék széles látószögűek, így a nagy tereket, természetet, távol lévő akciót kiválóan képesek megörökíteni. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy normál fényképezésre, portréfotózásra vagy a ballagási videó elkészítésére nem igazán alkalmasak, ugyanis közel épp a fentiek miatt nagyon torzítanak - ha nem szeretnénk megsérteni senkit, akkor házibuliban ne sportkamerát használjunk az őrült pillanatok megörökítésére. A látószög egyébként 1080p felbontás mellett 88 fok, 720p-ben 117, 960x540-es felbontásnál pedig 127 fok. Ennek amiatt is van jelentősége, mert például kerékpározás közben aligha akarjuk a kormányt csak azért elfordítani, hogy az út szélén meredező szikla jól meglegyen.

A 88 fok azonban ahhoz még nem elég, hogy ne kelljen figyelni arra, hogy milyen irányban áll a kamera. Az előzetes próba fontos, ugyanis azonnal nem tudjuk visszanézni a felvételeket, a Qilive eszközén nincs erre beépített kijelzőt. A helyszínen gyakorlatilag vakon videózunk, az olcsóbb akciókamerában nincs Wi-Fi, nincs hozzá mobilalkalmazás sem, ráadásul távvezérlője sincs. Sisakra, kormányra szerelve nincs gond, ha viszont ruhára, táskára vagy egyéb helyre tesszük, akkor érdemes ellenőrizni a rögzítést és az irányt, ne otthon derüljön ki, hogy a halált megvető bátorsággal végrehajtott mutatványunk közben csak az égboltot vettük fel.

Tapasztalataink szerint amennyiben a kamera mozgásban van, akkor az 1080p felbontás nem szerencsés, mert a kép hullámozni kezd a rángatáskor, a 30 fps pedig kevés ahhoz, hogy a hirtelen csapkodást a kép le tudja követni. Ha viszont az alacsonyabb felbontást választjuk, akkor a részletgazdagság szenved kárt, a felvétel pixeles lesz már egy 20 hüvelykes full HD kijelzőn teljes képernyős nézetben. Talán távolról, tévén nem jön ki ennyire a probléma. A 60 fps viszont stabilizálja a képet. Érdemes megnézni az ide beágyazott, egy francia tesztelő által készített tesztet, ahol egy GoPro Hero 3+ és egy Qilive kamera dolgozik egymás mellett. A nem nyers, feldolgozott videóknál teljesen elfogadható minőséget produkál a Qilive is, a tanulság az, hogy a beállításokra és az utómunkára is kell figyelmet fordítani.


GoPro vs. Qilive kamera teszt

Ugyan a fenti videóban a két kamera színei eltérnek, a teszt során a fehéregyensúllyal szinte sosem volt hiba, a kamera egészen jól megtalálta mesterséges fények mellett, napfényben és árnyékos, felhős körülmények között is. Ha hirtelen változott a fényerő, azt körülbelül 1-2 másodperc alatt képes volt lekövetni. A színek talán kicsit tompák, ha nem természetes napsütésben készül a felvétel sok vörössel, akkor a YouTube-videókból ismert sportkamerás hangulatnak nyoma sincs, persze némi utómunkával ezen lehet javítani. A sötétből erős fénybe fordulva sincs vele komoly gond, de persze ne várjunk tőle profi kamerás, nagy objektíves hatásokat. A legjobb eredmények értelemszerűen vakító napsütésben születnek, félhomályban, esti mesterséges fények mellett viszont a pici objektív már elvérzik, zajos vagy teljesen sötét felvételek készülnek, de ez nem is egy partykamera.

A Qilive készüléken van egy apró mikrofon is, amivel rögzíthetünk beszélgetéseket, atmoszférikus zajokat, de az apró kis lyukacskán keresztül komoly dinamika nem megy át, sokkal inkább a kommentár felvételére használható, mint igazi háttérzajok megörökítésére. Egy erősebb mikrofonnal rendelkező diktafont elindítva, a szinkront csettintéssel vagy tapssal jelezve akár utólag is rátehető profibb hang, de a sportfelvételek alá egyébként sem szokás élő hangot tenni.

Időjárásálló

A videók mellett a sportkamera használható fotózásra is, ami leginkább azért izgalmas, mert a a tokba téve teljesen vízálló, így búvárkodni is magunkkal vihetjük vagy a strandon, tengerparton is lehet vele bohóckodni. Eseményfotózni nem javasolt vele, mivel visszanézni nem tudjuk a képeket menet közben, illetve a széles látószög miatt a kép szélére került vagy a túl közel merészkedő arcok torzulnak. A fókusztávolság egyébként 30 centiről indul és a végtelenig tart, a képeken és videókon minden éles lesz.


(Az eredeti minőséghez kapcsolj teljes képernyőre és 1080p beállításra)

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Fotókból készíthetünk időzített felvételeket és időzített sorozatfelvételeket is. Ez utóbbival kitűnő time-lapse videók gyárthatók egy alkalmazással azokat összefűzve. A kamera beállításai között megadhatjuk az exponálás gyakoriságát, például 1, 5 vagy 10 másodperces közökkel. A kamera indítás után szakadatlanul fényképez egészen odáig, amíg le nem merül vagy beállítás szerint 6 vagy 10 perc tétlenség után ki nem kapcsol. 1080p felbontással 2,5 megabájt lesz egy kép, érdemes ennek megfelelően kalkulálni a memóriakártyával.

A Qilive kamera egy 1130 mAh-s akkumulátort kapott, ami akciófelvételek készítéséhez elegendő akár egész napra is, de annak ellenére, hogy sem komoly kijelzője nincs, sem Wi-Fi nem fogyasztja a rendelkezésre álló energiát, folyamatos működés mellett nem számíthatunk rá sokáig. Fotó módban 2,5 óra után adja fel, videó módban pedig 1,5-2 óra körül. Ez nagyságrendileg megfelel egyébként a GoPro kamerák üzemidejének, egész napos “roadmovie” forgatásához érdemes pótakkumulátorról is gondoskodni.

Kreatív emlékek

A termék kellően olcsó ahhoz, hogy szinte bárki, aki kreatív önmagát szeretné kiteljesíteni,  megtehesse vele. A YouTube-on található extrémsport-videók illúziója persze ne vakítson el senkit, a dobozban a tok és a kamera mellett nincs meg az operatőri mesterség és a rendezői tapasztalat, türelem a vágáshoz és utómunkához. A kamera profi munkára nem vagy csak erős kompromisszumokkal alkalmas, viszont a fiatalabb korosztály számára tökéletes szabadidős eszköz. Családi filmezéshez a kijelző hiánya, illetve a fix objektív miatt nem ajánljuk, megrögzött túrázók, sportolók viszont megbízható barátot találhatnak benne 36 ezer forintért. Ez gyakorlatilag egy közepes árfekvésű sportkabát vagy egy drágább futócipő ára, valószínűleg a célcsoporton belül sok háztartásban el fog férni egy ilyen, akkor is ha nem lesz napi használatban. Sőt, ez a termékkategória lehet az idei év PNA-ja, kenyérsütője, androidos tabletje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról