Szerző: Gálffy Csaba

2013. december 4. 11:24

Végre: új csatlakozót kap az USB

Jövőre készül el az USB vadonatúj csatlakozószabványa, amely kritériumok hosszú sorának kell megfeleljen. Végre jöhetnek az USB 3.0-t támogató okostelefonok és tabletek.

Megkezdődött az új, Type-C USB-csatlakozó kidolgozási folyamata - jelentette be a szabványt kidolgozó testület. Az új csatlakozóval szemben megfogalmazott elvárások között szerepel, hogy orientációfüggetlen legyen, vagyis fordítva is bedugható - szemben a jelenlegi USB-szabvány csatlakozóival. További elvárás, hogy mérete illeszkedjen a modern és jövőbeli készülékek igényeihez, így ne legyen nagyobb fizikai méreteit tekintve az USB 2.0 Micro-B-nél. Az USB szabványosító testülete hosszú távra tervez a csatlakozóval, ezért elvárás, hogy jövőbiztos legyen, ne legyen akadálya a következő generációs teljesítménybővítésnek, valamint az elektromos áram átvitelében is tudjon skálázódni.

Ezt a szörnyszülöttet cseréli végre az iparág.

Az új csatlakozó a rendkívül ormótlanra sikerült USB 3.0-s Micro-B csatlakozót fogja a szabványt kidolgozó testület reményei szerint leváltani. A csatlakozó a mobileszközöket célozta, egyelőre azonban nem tudott elterjedni, tudomásunk szerint a népszerűbb modellek közül egyelőre kizárólag a Samsung Galaxy Note 3 rendelkezik ilyen bemenettel. A viszonylag széles csatlakozó fogadása a kisebb telefonokban formatervezési problémákat is okoz, az alaplap szélén ugyanis túl sok helyet igényel, így a phabletnél kisebb méretben kompromisszumokra kényszeríti a gyártókat. Részben ennek köszönhető, hogy a mai okostelefonok megrekedtek az USB 2.0 támogatásánál. Ugyanez indokolhatja, hogy az Apple a korábbi, egyéni dokkoló-csatlakozóját újra nem szabványos aljzatra cserélte, az új generációs, iPhone 5-tel bemutatkozó Lightning aljzat sok tekintetben valóban jobb megoldás lett. Érzékelte a problémát az iparág is, az új Type-C így gyakorlatilag a Lightning képességeivel hozza szintre az USB-t.

Mivel az új csatlakozó nem illeszkedik majd a jelenleg elterjedt foglalatokba, a testület elvárásként fogalmazta meg, hogy passzív adapterrel konvertálható legyen a mai foglalatok felé. Ez azért fontos, mert a passzív, saját elektronikát nem tartalmazó adapterek költsége néhány dolláros vagy dollárcentes nagyságrendű, ezzel szemben az aktív, elektronikus/digitális konverziót ellátó adapterek nagyságrendekkel magasabb árával.

Így jutottunk ide

Az USB szabvány hivatalos verziója 1996 januárjában készült el, több éves iparági egyeztetés nyomán. Két év múlva készült el a busz javított, 1.1-es verziója, amely elsősorban az elosztókkal (hub) kapcsolatos problémákat orvosolta. Ez a verzió már széleskörű iparági támogatást kapott és néhány év alatt gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált a piacon. A második verzió, az USB 2.0 elsősorban sebességnövekedést hozott, az elméleti maximális sebesség 12 Mbps-ről 480 Mbps-re nőtt. A szabvány sikere töretlen maradt, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy megőrizte az előd csatlakozóját és visszafelé kompatibilis maradt.

Note 3: kompromisszumos USB 3.0 (kép: Phone Arena)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A következő generációra egészen 2008-ig várni kellett, az USB 3.0 elméleti sávszélessége már 5 gigabitre nőtt másodpercenként. A csatlakozó külsőre továbbra is azonos maradt, belső felépítése azonban teljesen átalakult. A kék színkóddal is jelzett csatlakozók más elektronikai felépítést kaptak, az előző generáció érintkezői mellett újakkal gazdagodott a szabvány. Ez több szempontból is problémát jelent, egyrészt az adatátvitelhez új kábelekre van szükség, másrészt az új, USB 3.0-s Micro-B csatlakozót teljesen újra kellett tervezni, a visszafelé kompatibilitás elvárása miatt pedig egy kompromisszumos megoldás született.

Az új Type-C csatlakozó kidolgozási folyamata most indul, várhatóan az első negyedévre érkeznek majd be az első javaslatok, az év közepére pedig véglegessé válhat a specifikáció. Az iparági elfogadottság és a szélesebb körű elterjedés ezután várható, tippünk szerint legkorábban a 2015-ös Mobile World Congressen találkozhatunk az új csatlakozót használó modellekkel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról