Szerző: Bodnár Ádám

2013. december 2. 12:08

Jöhetnek a GPU-gyorsított üzleti alkalmazások

A november végi Supercomputing 13 konferencián jelentette be együttműködési megállapodását az NVIDIA és az IBM. A cégek a mérnöki-tudományos alkalmazások világából az üzleti iintelligencia területére is el szeretnék vinni a GPU-gyorsítást.

Kiléphetnek a mérnök-tudományos alkalmazások viszonylag szűk piacáról az NVIDIA GPU-k, a vállalat ugyanis megállapodást kötött az IBM-mel a chipek hasznosításáról az üzleti világban. Az IBM olyan feladatok gyorsítását szeretné az NVIDIA chipekre bízni mint az üzleti intelligencia, az üzleti előrejelzések és a kockázatelemzés, hangzott el a november végén rendezett Supercomputing 13 szakmai konferencián.

Áttörést hozhat a BI-ba a GPU

Az egyszerű matematikai műveleteket a CPU-knál jóval nagyobb tömegben végrehajtani képes GPU-k használata régóta elterjedt mérnöki-tudományos környezetben, az IBM és az NVIDIA megállapodása révén azonban új terepeken is szerepet kaphatnak. Az NVIDIA ezáltal kiléphet a HPC területről és egy jóval nagyobb piacon vetheti meg a lábát, ami még több eladott Teslát jelenthet a számára, az IBM pedig versenyelőnybe kerülhet ezeken a területeken a riválisaihoz képest azáltal, hogy a GPU-gyorsítás segítségével az alkalmazásai nagyobb teljesítményre lehetnek képesek.

A GPU-k használata az üzleti elemzés területén egyáltalán nem új ötlet, mondta el a HWSW-nek Arató Bence, a BI Consulting ügyvezetője. Az üzleti elemző szoftverek számos olyan egyszerű algoritmust tartalmaznak, amelyek gyorsítására a GPU-k jól használhatók, ilyen lehet például akár nagy mennyiségű rekord különböző szempontok szerinti összesítése, átlagolása. Az ilyen alkalmazások felkészítése a GPU-kon való futtatásra azonban bonyolult feladat, tekintettel a GPU-k programozási sajátosságaira, feltehetően ezért nem terjedtek még el, mondta el Arató.

A grafikus chipek előnyei az üzleti elemzés területén ugyanazok lehetnek, amelyekért a mérnöki-tudományos számítások esetében a felhasználók kedvelik őket: nagy számítási teljesítményre képesek viszonylag alacsony áron, energiahatékonyan és helytakarékosan. Az üzletiintelligencia-megoldások piaca egyre inkább a "dobozos" szoftverek felé tolódik el, vélekedett Arató Bence, és amennyiben az IBM sikeresen integrálja kiterjedt üzletiintelleigencia-portfóliójába a GPU-technológiát, az olyan áttörést indíthat el, amely az egész iparágat a grafikus chipek használata felé tolhatja.

A GPU BI célú alkalmazására jó példa a német Jedox Palo szoftvere is, amely a  memóriaalapú OLAP feldolgozások sebességét növeli tovább a grafikus kártyák alkalmazásával - vélekedett Arató Bence. A közelmúltban rendezett Budapest BI Forum eseményen a társaság képviselője prezentációjában ki is tért a GPU-k előnyeire az üzleti intelligencia feladatok futtatása alatt.

Java-gyorsításra is használnák

Az IBM az üzleti intelligencia szoftverek mellett a Java platform terén is számít a GPU-k erejére, derül ki a Supercomputing konferencián közzétett prezentációból. A szeptember végi JavaOne konferencián az IBM képviselője egy egyszerű példán bemutatta, hogyan lehet GPU segítségével egyes Java feladatok futtatását közel ötvenszeresére gyorsítani a kód módosítása nélkül. A cég már dolgozik olyan GPU-gyorsított Java könyvtárakon, amelyeket tetszőleges alkalmazás fel tud használni a futási sebesség növelésére. A GPU-gyorsítást olyan területeken lehetne hatékonyan bevetni az üzleti világban mint a csalások detektálása vagy a video- és képfeldolgozás.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az NVIDA és az IBM a GPU-k "hazai piacán", a mérnöki-tudományos alkalmazások területén is együtt fog működni. A szervergyártó cég ígérete szerint a 2014-ben várható POWER8-alapú rendszereit fel fogja készíteni az NVIDIA Tesla GPU-k fogadására, ezzel lehetővé válik majd GPU-gyorsított POWER rendszerek telepítésére. Az IBM közölte, jövőre már NVIDIA GPU-kat tartalmazó mérnöki-tudományos rendszereket épít

 

Mindkét cég tagja a nyár végén bejelentett OpenPower Consortiumnak, feltehetően ez ágyazott meg a most bejelentett együttműködésnek is. Az OpenPower Consortium keretében az IBM licencelhetővé teszi processzormagjait, az NVIDIA pedig korábban bejelentette, kész mások számára elérhetővé tenni grafikus technológiáit. A két vállalat együttműködéséből akár Power magokat és NVIDIA GPU-t egyaránt integráló lapkák is születhetnek, akár mérnöki-tudományos, akár pedig üzleti felhasználásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról