Szerző: Hlács Ferenc

2013. július 12. 09:47:00

Dropbox: "helyettesíteni fogjuk a merevlemezt”

Megtartotta első fejlesztői konferenciáját a Dropbox. A cég nem kis célt tűzött ki maga elé, vezérigazgatója úgy fogalmazott: “helyettesíteni fogjuk a merevlemezt”.

Megtartotta első fejlesztői konferenciáját a Dropbox. A felhős tárhelyszolgáltatás DBX névre hallgató rendezvényén a szoftverkészítők munkáját megkönnyítő pluginek mellett egy új Datastore API-t is bemutatott, amely lehetővé teszi az egyes alkalmazások beállításainak szinkronizálását a különböző eszközök között.

Nagy fába vágta a fejszéjét a Dropbox, amely hat éves működése alatt mintegy 175 millió felhasználóra tett szer. “Helyettesíteni fogjuk a merevlemezt” - jelentette ki Drew Houston  vezérigazgatója arra utalva, hogy a cég szolgáltatása a hardver szellemi utódja lesz. Ehhez viszont komoly segítségre lesz szüksége, így a vállalat a San Franciscóban megrendezte első fejlesztői konferenciáját, a DBX-et. Az elmúlt hat évben rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek, sok “harci sebet” szereztek a Dropbox megalkotói, Houston szerint a kérdés csak az, mindezt hogy kamatoztassák úgy, hogy azzal fejlesztők dolglát is megkönnyítsék. Első lépésnek a fájlok egyszerűbb megosztását és mentését tűzte ki az egyes weboldalakról és  mobil alkalmazásokról.

A vállalat a konferencián ennek megfelelően olyan plugineket jelentett be, amelyek könnyebbé teszik a szolgáltatás integrálását a különböző alkalmazások és weboldalak létrehozása során. Az úgynevezett “Drop-in”-ek önálló widgetek, amelyek egyszerűen beültethetők bármely felhasználói felületre. Kettő is van belőlük, a “Chooser” és a “Saver”. Előbbivel az internetes oldalakról és az alkalmazásokból férhetünk hozzá Dropbox-fiókunk tartalmához anélkül, hogy el kellene hagynunk az adott felületet; utóbbi pedig lehetővé teszi, hogy egyetlen kattintással elmentsük oda a kívánt fájlokat.

Python everywhere! Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt bárhol és bárki használhatja.

A Savert nem most látni először, áprilisban ugyanis ennek segítségével valósították meg a Dropbox beépítését a Yahoo! e-mail szolgáltatásába, egyszerűbbé téve ezzel a csatolmányok kezelését. De nem a felkiáltójeles vállalat az egyetlen, amely lát fantáziát a pluginekben, azok alkalmazását már olyan cégek is elkezdték mint a Shutterstock, a Check, az Outbox vagy a Loudr. A Yahoo! vezető termékmenedzsere David McDowell szerint a Drop-inek nagyban megkönnyítik a fejlesztők munkáját, hiszen a hitelesítés, a könyvtárstruktúra és az egyes fájlok kiválasztásának UI elemei is előre adottak.

A DBX rendezvény egyik legnagyobb bejelentése, amely egyben talán a cég eddigi legkomolyabb fejlesztése is, a Datastore API. A fejlesztői eszköz segítségével a Dropbox már nem csupán a felhasználók dokumentumait képes tárolni, hanem a különböző alkalmazások információit is, mint például az egyes játékok mentései vagy adott programok személyes beállításai. Így a munka vagy játék eltérő platformra áttérve is ugyanúgy folytatható Dropbox segítségével. Drew Houston szerint ez az opció egyetlen hasonló szolgáltatásnál sem található meg, és talán ez áll eddig a legközelebb a vállalat merevlemez-helyettesítő ambícióihoz.

a címlapról

bye-bye

5

Átalakul a Nokia menedzsmentje

2020. február 19. 13:44

Megszűnt a műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció, a cég próbál feljönni riválisaira.

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 19. 21:44

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.