:

Szerző: Koi Tamás

2013. július 12. 10:32

Páratlan képalkotási funkciókkal jön a Lumia 1020

A Nokia tegnap bejelentette legújabb csúcskategóriás okostelefonját, a Lumia 1020-at, melyben a cég jelentősen továbbfejlesztette a tavaly megjelent, majd a Lumia 920-ban is felhasznált PureView kamerát. Az újdonság képalkotási funkciói ennek megfelelően az iparágban teljesen egyedülállóak lettek.

A Nokia tegnap egy New York-i rendezvényen fellebbentette a fátylat legújabb csúcskategóriás okostelefonjáról, a Lumia 1020-ról. A rendezvény gyakorlatilag teljes egészében az újdonság képalkotási képességei köré épült, ennélfogva inkább hasonlított egy fényképezőgép-bemutatóra, mint egy hagyományos értelemben vett telefonpremierre. Nem véletlenül: a Lumia 1020 kétségtelenül új szintre emeli a mobilos fotózást, több olyan technológiát is integrálva, melyet ebben a kategóriában semmilyen digitális képalkotórendszer nem képes nyújtani.

Gigantikus szenzor

A finn gyártó a Lumia 1020-szal bevallottan a tavaly útnak indított, symbianes PureView 808-nál megalapozott utat követte, illetve a Lumia 920-ba is átültetett képrögzítési technológiát fejlesztette tovább.A szenzor a PureView 808-hoz hasonlóan ebben a szegmensben óriási, 41 megapixeles (38 megapixeles hasznos) felbontást kínál, 1/1,5"-es méretben. Az új kamera egy hattagú Carl Zeiss lencserendszert tartalmaz, ebből az első lencsetag üvegből, a többi műanyagból készült. A lencséket optikai stabilizátorral látta el a Nokia, mellyel a képek bemozdulása jelentősen csökkenthető akár hosszabb expozíciós idő, akár instabil képrögzítési körülmények közt. A kamera egyébként a Lumia 920-hoz hasonlóan gyér fényviszonyok mellett is átlag feletti képminőséget produkál köszönhetően a hosszabb záridőnek és a hátsómegvilágítású szenzornak.

A Lumia 1020-ba épített szenzor 34 és 38 megapixeles állóképek készítésére alkalmas 16:9-es és 4:3-as képaránnyal, újdonság ugyanakkor, hogy a kamera minden felvételről eltárol egy 5 megapixeles változatot is, melyet hétszeres túlmintavétellel állít elő. A Nokia szerint ezek a felvételek az erős túlmintavételezésnek köszönhetően minden eddiginél élesebbek és kevesebb zajt tartalmaznak. A nagyfelbontású szenzor a túlmintavétellel együtt lehetővé teszi a veszteségmentes digitális zoom használatát is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A digitális zoom esetében a Nokia egészen újszerű megközelítést alkalmaz, a zoom állapota ugyanis a felvétel elkészülte után is megváltoztatható, ráadásul mindkét irányba. A kameramodul maximum 25-31-szeres (képaránytól függő) digitális utózoomot támogat, 3x-os szintig változatlan képfelbontás mellett. A zoom ráadásul a kép teljes újrakomponálására is lehetőséget biztosít, ezzel olyan utómunkálati lehetőséget adva a fotós kezébe, amiket eddig külön képszerkesztő alkalmazások segítségével lehetett elvégezni.

Az új képrögzítő rendszerhez a Nokia vadonatúj kameraalkalmazást is készített, a Pro Camera névre keresztelt felület a Windows Phone 8 alap kamerafunkcióihoz képest lényegesen több beállítási lehetőséget kínál, intuitívabb felületen. A fotós többek közt manuálisan szabályozhatja az expozíciókorrekciót, a záridőt (a legrövidebb záridő 1/6000 másodperc, a leglassabbat nem tünteti fel a gyártó), az érzékenységet, a fehéregyensúlyt, valamint újdonságként a fókusz is teljesen fokozatmentesen, manuálisan állítható.

A Lumia 1020 a videofelvételnél is profitál a hatalmas szenzor nyújtotta előnyökből. A kameramodul 1080p felbontású mozgókép készítése esetén maximum 4x, 720p felvételeknél pedig maximum 6x veszteségmentes digitális zoomot támogat - a videofelvételek esetében utólagos zoomolásra értelemszerűen nincs lehetőség. A Nokia különösen büszke a kamera által rögzített hang minőségére is, amit a két nagy érzékenységű, nagy dinamikatartományban üzemelő mikrofon, valamint a hangfeldolgozó algoritmus biztosít.

A Nokia Lumia 1020 fejlesztése során a finn gyártó láthatóan elsősorban a kreatív hobbifotósok kedvében kívánt járni, ennek megfelelően egy olyan tartozékot is kínál a telefon mellé, amikkel  kompakt fényképezőgéppé alakítható a készülék. A PD-95G típusú kamera grip kényelmesebb fogást biztosít a telefonnak fotózás során, emellett saját, beépített áramforrással is rendelkezik, mellyel meghosszabbítható a kameratelefon akkumulátoros rendelkezésre állási ideje.

920-örökség

A Windows Phone 8-at futtató Lumia 1020 egyéb tekintetben nem múlja felül nagy elődjét, a tavaly boltokba került Lumia 920-at, a telefonban ugyanaz az 1,5 GHz-es kétmagos Qualcomm processzor dolgozik, a két telefon kijelzőjének felbontása és képátlója is megegyezik (előbbi 1280x768 pixel, utóbbi 4,5 hüvelyk). Az egyetlen lényeges változás, hogy a Lumia 1020-ba kétszer annyi, 2 GB-nyi rendszermemória került, mint a Lumia 920-ba.

A finnek új kameratelefonja a tegnapi bemutatón elhangzottak szerint még ebben a negyedévben a boltokba kerül a kulcspiacokon, Magyarországra várhatóan csak ezt követően, az év utolsó hónapjaiban érkezhet meg. A készülék magyarországi ára egyelőre nem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.