Szerző: Dojcsák Dániel

2013. július 1. 17:03

Megszűnik az AltaVista

Alig egy héttel azután, hogy leáll a Google Reader, a Yahoo leállítja az egyik legrégebbi webkeresőt, az AltaVistát. A kereső július 8-án áll le végleg, valószínűleg az elkövetkezendő egy hétben többen fogják használni, mint az elmúlt években összesen.

Az AltaVista sorrendben a hetedik webkereső volt, s 1995-től segített a korai internetezőknek eligazodni az “információs szupersztrádán”. Akkoriban a web főleg szöveges információkat tartalmazott, ezek feltúrásában az AltaVista volt az egyik legjobb, s a Google megjelenéséig a legnépszerűbb keresők között tartottuk számon. Később a Yahoo felvásárolta és beolvasztotta több másik keresővel együtt saját szolgáltatásába, de az AltaVista.com ettől még külön is elérhető maradt egészen mostanáig.

A Yahoo számára is azért volt érdekes a 95-ben indult cég, ami miatt a felhasználók is szerették: sikerült egy akkoriban hatékonynak és nagyteljesítményűnek számító crawler technológiát építenie, amivel 2000 előtt már 20 millió weboldalt tudott indexelni. A dominanciája egészen odáig tartott az Altavistának, míg az 1998-ban alapított Google 2001-ben át nem vette a stafétát. Onnantól kezdve a korábbi tarka, díszített keresők helyett a Google által képviselt végtelenül letisztult, egymezős kereső vált divattá.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az AltaVista hanyatlása talán elkerülhető lett volna, de a Digital Equipment Corporationt (DEC), amelyneka kutatólaboratóriumában az AltaVista alapítói dolgoztak, 1998-ban felvásárolta a Compaq. 1999-ben egy tőkebefektető kezébe került az AltaVista, amely egy tőzsdei bevezetést kezdett előkészíteni, ezt azonban elmosta a 2001-es dotcom-válság. Ekkor már a termék sem számított túl sikeresnek, a mögötte lévő tudás és technológia viszont még igen. 2003-ban az Overture vásárolta meg az AltaVistát, amit viszont egy évvel később a Yahoo kebelezett be, így került mostani, végleges tulajdonosához a web egyik klasszikusa.

Nosztalgia

Ugyan egészen 2013-ig hagyta a Yahoo létezni az ősi keresőt, de valójában mág réges-rég nem az eredeti szolgáltatás hajtja az oldalt. Ugyan a logó szerint ez még az AltaVista, de bármilyen keresést indítva, vagy az About oldalt megnyitva kiderül, hogy ez már valójában a Yahoo-kereső, ami mögött ráadásul a Microsoft Bing motor fut. A hír nyilván nem rengeti meg a világot, mindössze csak némi nosztalgiát ébreszt azokban, akik már a XX. században is használtak internetet. A bármikor fellángoló nosztalgikus érzésekhez illik az Internet Archive oldal “Wayback Machine” szolgáltatása, amivel rengeteg weboldalról sok évvel ezelőtt készült mentések tekinthetőek meg. Az oldalon egészen nagy számban érhetőek el magyar weboldalak ősi állapotai, érdemes kutakodni egy keveset.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról