Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Júliusban leáll az analóg sugárzás az ország középső területein

Koi Tamás, 2013. július 01. 14:13
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hónap végén befejeződik a földfelszíni analóg tévésugárzás az ország középső területein, beleértve a fővárost és körzetét - a digitális átállás első ütemére a műsorszóró és az illetékes hatóság szerint nem árt időben felkészülni.

hirdetés

Július végén megkezdődik a földfelszíni analóg tévésugárzás lekapcsolásának, vagyis a digitális átállásnak az első üteme Magyarországon, a teljes folyamat a nézők számára október végén zárul országosan. A sávátrendezési folyamatokat követően az Antenna Hungária új csatornák indítását lehetővé tevő kapacitáshoz juthat, a mobilszolgáltatók pedig szélessávú mobilnet-hálózatot építhetnek a felszabaduló frekvenciákon.

A digitális átállás első üteme 2013. július 31-én 12:30-kor az ország középső területein, Észak- és Közép-Dunántúlon, Budapesten és Pest megyében valamint a Dél-Alföldön zajlik, ezeken a területeken augusztustól már nem nézhető az analóg földi adás. Az Antenna Hungária mai sajtóközleményében közölte, a lekapcsolás első ütemét követően azonnal bekapcsol hat további digitális telephelyet, hogy a digitális földfelszíni sugárzású televíziós technológiát (DVB-T) eddig nem ellátott területeken is biztosítani tudja.

A cég egyébként a digitális adóhálózat kiépítése során eddig 193 adóberendezést üzemelt be, a hálózat fejlesztésére és a szolgáltatások bevezetésére pedig mintegy 25 milliárd forintot költött. Részben a kiterjedt kampánynak köszönhetően a műsorszóró által üzemeltetett ingyenes MinDig TV szolgáltatást használók száma ma meghaladjaa a 350 ezer háztartást, a fizetős csomagokat kínáló MinDig TV Extra előfizetők száma pedig százezer felett van.


Forrás: NMHH

A szolgáltató közleményében hangsúlyozza, tekintve, hogy az ingyenes MinDig TV szolgáltatás, illetve a MinDig TV Extra alapcsomag lakossági lefedettsége ma már 98 százalék feletti, ezért nem kell megvárni a lekapcsolás végső időpontját az érintett háztartásoknak. Szintén a halogatás ellen érvelt június közepén az átállást koordináló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), mely igyekezett arról biztosítani mindenkit, hogy a lekapcsolást követően senki nem marad tévéadás nélkül.

Az NMHH egy támogatási konstrukciót és létrehozott, melyben a rászorultak beltéri egységet, valamint szükség esetén anennát is kapnak, illetve a szakemberek gondoskodnak ennek beszereléséről, emellett kiterjedt kampány folyik az átállás kapcsán (reklámszpotok, inzercsíkok a közcsatornákon). A hatóság szándéka ellenére minden bizonnyal számos háztartás marad tévévételi lehetőség nélkül a lekapcsolási dátumot követően, nekik a lekapcsolás után még 30 napig van lehetőségük állami támogatást igényelni az átálláshoz.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Kotlin alapok Androidhoz, Android refaktorálás, React Native gyorsítósáv, UX és analitika, Azure IoT Edge, fintech élesben: alkalmazásfejlesztés banki aggregátor API-ra, itthon először!