Szerző: Koi Tamás

2013. május 23. 10:37

Júliusban indulhat a cseh frekvenciaaukció

Pár héten belül elindulhat a kelet-európai régió egyik meghatározó frekvenciaaukciója, melynek tétje, hogy a cseh mobilpiac bővül-e újabb versenyzővel. Az országban - hazánkhoz hasonlóan - nem éppen zökkenőmentes folyamat a szabad frekvenciablokkok értékesítése, a helyi hírközlési hatóság márciusban fújta le az előző aukciót.

HIRDETÉS

A terveknek megfelelően, vélhetően még júliusban megkezdődhet a cseh hírközlési hatóság, a Cesky Telekomunikacni Urad (CTU) mobilfrekvencia-aukciója, melynek tétje, hogy a helyi mobilpiac bővül-e újabb szereplővel. A cseh hatóság eltökélt szándéka, hogy befektetőt hozzon az országba és élénkítse a versenyt a helyi piacon, az illetékesek szerint az új kiírási feltételek ennek a célnak maradéktalanul meg is felelnek.

Rajtvonalon

A CTU új elnöke, Jaromir Novak a héten közölte a nemzeti hírügynökséggel, hogy az új aukció kapcsán sikerült minden vitás kérdést megoldani, illetve a kiírási dokumentáció végleges változata rövidesen eljut az érdeklődőkhöz. A hatóság ismét meghívta az aukcióra a potenciális befektetőket, köztük a három helyi inkumbens mobilszolgáltatót, a Deutsche Telekom, a Telefonica és a Vodafone helyi leányvállalatát, valamint az előző licitáláson megjelent, magánbefektetői tulajdonban lévő PPF Mobile Servicest.

A július közepén induló aukción a 800, 1800 és 2600 MHz-es sávok szabad blokkjait értékesíti a CTU, ezeken szinte kivétel nélkül gyors mobil szélessávú szolgáltatás nyújtható, LTE vagy UMTS technológiával. Az új feltételek szerint a hatóság a 800 MHz-es sáv egy kétszer 10 MHz-es blokkját új piaci belépő számára kívánja elkülöníteni, ezzel biztosítva, hogy új befektető érkezik a szektorba, mely vélhetően az árak csökkenéséhez is hozzájárulhat majd.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A cseh és a magyar mobilpiac közt számos hasonlóság, illetve párhuzam vonható, különösen a piac összetételére vonatkozóan. A két kelet-európai országban egyaránt erős, nagy európai, illetve nemzetközi jelenléttel rendelkező mobiltávközlési szolgáltatók kezében vannak a szolgáltatások nyújtásához szükséges frekvencialicencek. A cseh mobilpiac átlagos árszintje alapján elemzői megközelítéstől függően az európai középmezőnybe tartozik, illetve egyes kimutatások alapján a cseh szolgáltatók tarifái a legdrágábbak közé sorolhatók az uniós tagállamok körében.

Versenyélénkítési célok

Akárcsak Csehországban, úgy Magyarországon is eltökélt szándéka a helyi hírközlési hatóságnak, hogy piacélénkítés céljából új szereplővel bővítse a mobilszolgáltatók körét. Itthon azonban egyelőre még várat magára egy olyan aukció kiírása, mely a legfontosabb LTE-sávokat tartalmazza, részben mivel ezen sávok némelyikében jelenleg más szolgáltatás (analóg tévésugárzás) működik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mikor szándékozik kiírni az új frekvenciaaukciót, illetve azt sem, hogy ezek pontosan milyen blokkokra vonatkoznak majd. Bennfentes források szerint a hatóság az új elnök kijelöléséig nem fog ebben a kérdésben lépni - Szalai Annamária, az NMHH korábbi elnöke április 12-én hunyt el, utódját a miniszterelnök jelöli ki.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 09:50

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.