Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 22. 11:56

Mégis Michael Dellé lehet a Dell

Tisztulni látszik a Dell jövője, miután a Blackstone befektetési alap visszavonta saját kivásárlási ajánlatát. Ezzel egyre alacsonyabb az esélye, hogy licitháború alakuljon ki a potenciális felvásárlók között, a PC-piac vártnál is jóval nagyobb zsugorodása kijózanította a lehetséges befektetőket.

Az előre meghatározott menetrend szerint folytatódik a Dell kivásárlása, miután a legkomolyabb alternatív ajánlatot tevő Blackstone befektetési alap visszavonta ajánlatát. A Dell februárban jelentette be, hogy magántőkés kivásárlás keretében kivonulna a tőzsdéről és néhány évig Michael Dell és a Silver Lake befektetési alap tulajdonában szervezné újjá működését, majd térne vissza.

Az elképzelés szerint a tőzsdei nyilvánosság és a rövidtávú növekedési elvárások nélkül a Dell agresszívebben koncentrálhatna üzleti átalakulására. Az új fókusz szerint a társaság nagyvállalati megoldásszállítóvá lépne elő, szerverek, hálózati eszközök, tárolók, a hozzájuk tartozó szoftverek és szolgáltatások adnák a forgalom legnagyobb részét. A jelenleg a bevétel szinte felét adó PC-gyártás alaposan átalakulna, várhatóan az üzleti gépek, valamint a csúcskategóriában versengő konzumer PC-k maradnának a portfólióban, a széles volument adó, azonban nagyon vékony profitot hozó szegmensekből kivonulna a gyártó.

Blackstone és Icahn

A kivásárlási tervre azonnal ugrottak az elemzők és a befektetők, a meghatározott 13,65 dolláros részvényenkénti ár ugyanis kifejezetten alacsonynak számít, a Dellt mindegy 24 milliárd dollárra értékelte. Ez ugyan megfelel a gyártó jelenlegi alacsony tőzsdei árfolyamának, a papírokat hosszú távon tartó befektetők számításai szerint azonban a jövőben lesz ez még jóval magasabb is.

A Blackstone március végén tett ajánlatot a Dellre, pénteken pedig visszavonta azt - jelentette a Reuters belsős információkra hivatkozva. A hírek szerint a Blackstone a PC-piaci kilátások drasztikus romlására hivatkozva vonta vissza ajánlatát, miután a legfrissebb adatok szerint a szegmens a pesszimista várakozásoknál is sokkal gyengébben teljesít, ami érzékenyen érinti a harmadik számú gyártót is. Az elemzők korábban 7,7 százalékos piaczsugorodást jósoltak előre, ehhez képest az első negyedévben mutatott 14 százalék körüli visszaesés sokként érte a befektetőket és a kilátások sem biztatóak. A Dell is csökkentette pénzügyi előrejelzését, 2013-ra 3,7 milliárd helyett csak 3 milliárdos üzemi nyereséget vár, ami értelemszerűen alapjaiban módosítja a cég piaci értékét is.

Michael Dell - viheti a céget.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Blackstone visszalépésével is maradtak még ellenzői a Dell tőzsdei kivonulásának. Az egyik Carl Icahn befektető, aki már 8 százalék körüli részesedést szerzett a cégben. Icahn rendelkezésre álló tőkéje nem elegendő egy ellenajánlat benyújtásához, ezért jelenleg társbefektetőket keres. A tervek szerint Icahn a részvények 58 százalékára szeretne ajánlatot tenni, 42 százalék pedig maradhatna a tőzsdei forgalomban.

A Blackstone egy Dell-részvényért legalább 14,25 dollárt fizetett volna, ami számottevően magasabb, mint a Silver Lake-Dell ajánlat 13,65 dolláros árazása, de alacsonyabb, mint Icahn 15 dolláros kivásárlási ajánlata. Fontos megjegyezni, hogy sem a Blackstone, sem Icahn nem vásárolta volna meg a vállalat egészét, egy bizonyos tulajdoni hányad mindkét esetben közkézen, tőzsdei forgalomban maradt volna, így a papírt hosszú távon tartó, optimista részvényesek továbbra is megtarthatták volna részesedésüket.

Silver Lake

Az eredeti ajánlat alapján megkötött szerződésben a Silver Lake vállalta, hogy visszalépés esetén tekintélyes, 750 millió dolláros kártérítést fizet ki. A nem nyilvános szerződés szerint ha valamilyen előre nem látható probléma (például súlyos könyvelési csalás, vagy az adókörnyezet drámai változása) merül fel, akkor a Silver Lake akár 250 millióért is kiszállhat az ajánlatból. A Bloomberg Businessweek értesülései szerint a Silver Lake-Dell ajánlat gyakorlatilag visszavonhatatlan, a szerződés megismert részletei szerint a kivásárlási ajánlat jogilag kikényszeríthető, vagyis ha a cég vezetése szerint a kár nagyobb, mint az előre meghatározott összegek, bírósági úton kényszeríthetik teljesítésre a Silver Lake-et.

Egyelőre azonban a befektetési alap és Michael Dell szilárdan kitart az ajánlat mellett, a legújabb PC-piaci adatok sem változtattak az elképzelésen. Ez alapvetően érthető, Michael Dell, mint elnök-vezérigazgató valószínűleg pontosabban ismeri a PC-piaci trendeket bármely befektetőnél, így számára az erős visszaesés sem lehetett meglepetés. Mi több, a visszaesés fontos visszajelzés, hogy a felvázolt stratégia a cég megmentésére szükséges és értékteremtő lehet.

A tranzakció (ahogy az alternatív ajánlatok is) tőkeáttételes felvásárlást jelentenek, vagyis a felvásárlást csak kis részben finanszírozzák saját készpénzzel, legnagyobb részt a vállalat terhére felvett hitelből vásárolnak részesedést. Ezt jellemzően két tényező teszi lehetővé, egyrészt a tőkepiacon nagyon olcsón lehet banki hiteleket bevonni a finanszírozásban, másrészt a gyengélkedő PC-piac hatására a Dell piaci értéke roppant alacsony, annak ellenére, hogy a cég egyébként sokkal jobban teljesít, mint például a HP.

Miért kell a cirkusz?

A kivásárlás eredeti forgatókönyve szerint a Dell külső, független tanácsadókat bízott meg azzal, hogy a Silver Lake-Dell ajánlatnál jobb ajánlatokat keressen. A bizottság feladata, hogy aktívan megkeressen potenciális befektetőket, információt biztosítson minden érdeklődő számára és lehetőség szerint segítsen alternatív kivásárlási ajánlatok benyújtásában. Erre azért van szükség, mert ha felmerül a gyanú, hogy a Dell vezetése áron alul adta el a céget, akkor a részvényesek hűtlen kezelés miatt kártérítési pereket indíthatnak a vállalat ellen.

A Dell részvényárfolyama a kivásárlás bejelentése óta először a 13,65 dolláros árfolyam alá esett. Ez azt jelenti, hogy a befektetők már nem fogadnak arra, hogy egy alternatív ajánlat győzedelmeskedni fog, a licitháború kirobbanásában reménykedő kereskedők pénteken tempósan zárták pozícióikat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.