:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 17. 09:33

Csökkenő bevétellel és zuhanó profittal kezdte az évet az Intel

A PC-piac gyengélkedése közepette csökkenő bevétellel és zuhanó profittal zárta az első negyedévet az Intel. A vállalat azonban magabiztos, az év hátralevő részére egészséges üzletet vizionál.

Karrierjének utolsó negyedéves eredménybejelentő konferenciahívását tartotta az Intel élén Paul Otellini elnök-vezérigazgató, aki a részvényesek májusi közgyűlésén adja át a helyét eddig még nem megnevezett utódának. Otellini röviden visszatekintett az Intelnél eltöltött 40 évére, majd Stacy Smith pénzügyi vezetővel együtt nekiláttak a pénzügyi eredményekről tájékoztatni az elemzőket.

Nem sikerült szépen a búcsú

A világ legnagyobb félvezetőgyártójának idei első negyedéve egyáltalán nem sikerült fényesen: a bevétel a tavalyi 13,5 milliárd dollárról 12,6 milliárdra csökkent, az üzemi eredmény 33 százalékkal 2,5 milliárd dollárra zuhant, a nettó eredmény pedig 2,7 milliárd dollárról 2 milliárdra esett vissza. A részvényárfolyam ehhez képest nem változott érdemben, az eredmények megfeleltek a januárban közzétett előrejelzésnek - a piac már beárazta a csökkenést.

A PC-kbe szánt Intel processzorok forgalma éves összehasonlításban 7 százalékkal csökkent, miközben a PC-piac történetének legnagyobb, 13,9 százalékos visszaesését könyvelte el az IDC szerint. A vállalat tájékoztatása szerint a forgalom csökkenése mellett enyhén nőtt az egy processzorra jutó átlagos eladási ár - ennek magyarázata az lehet, hogy a tabletek épp a legolcsóbb PC-kkel versenyeznek és azoktól szívnak el vevőket, így csökkent a legalsó kategóriás chipek forgalma.

A szerverlapkákkal foglalkozó Data Center Groupnál tavalyhoz képest 6 százalékkal több termék fogyott, az árbevétel pedig 7 százalékkal emelkedett. A vállalat magyarázata szerint mind a cloud telepítések, mind a nagy teljesítményt igénylő szerverek terén erősödött a kereslet, az év hátralevő részében pedig további javulás várható, ahogy a makrogazdasági mutatók fellendülnek világszerte és a szervezetek ismét elkezdenek IT-infrastruktúrára költeni. Az "Other Intel Architecture" csoport, amely például az Atomot gondozza, 981 millió dolláros forgalmat ért el, ami 10 százalékkal marad el a tavalyi szinttől.

Új termékek egész sora

A viszonylag gyenge első negyedéves eredményeknek, főleg a profit visszaesésének oka az Intel szerint, hogy a korábban legyártott, eladatlan termékek értékét részben le kellett írni. Emellett már elkezdődött az átállás a 14 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára, amely az év végén rajtol tömegtermelésben - ennek költségeit már viseli a vállalat. Hasonlóan profitcsökkentő tényező, hogy megkezdődött a Haswell generációs lapkák tömeggyártása, amelyek csak a második negyedévben kerülnek piacra - igaz, tavaly az Ivy Bridge is hasonló menetrend szerint rajtolt, az eredmény éves visszaesését így ez nem magyarázza.

A vállalat sokat vár a Haswelltől, amely egy vadonatúj architektúra a 22 nanométeres eljáráson implementálva, nagyobb CPU- és GPU-teljesítménnyel, az Ivy Bridge-nél jobb energiahatékonysággal. Az Intel emellett folyamatosan fejleszti tabletekbe és telefonokba szánt chipjeit. Azt a vállalat is beismeri, hogy jelenleg ezek alig mérhető bevételt termelnek, azonban az új fejlesztésű, idén piacra kerülő lapkák (Bay Trail, Merrifield) még versenyképesebbek lesznek az ARM-alapú versenytársakkal, mondta el Paul Otellini. Ennek eredményeképp pedig új megrendelések várhatók a tablet- és telefongyártók részéről.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Intelnél úgy számolnak, az új chipeknek köszönhetően az év végére 200-300 dollárra is csökkenhet egy Intel-alapú, Windows 8-at vagy Androidot futtató tablet ára, egy érintőképernyős notebookot 300-400 dollár körül meg lehet majd venni, miközben az érintőképernyős ultrabookok belépő árszintje 500-600 dollár körülre esik. Az Intel elképzelése szerint az érintős PC-k elérhetőbbé válásával a Windows 8-at is megszeretik a vásárlók és összességében a második félév során a PC-piac egészséges növekedési pályára áll.

Extra gyártókapacitás

A vállalat a tavalyi negyedik negyedévben beszélt először arról, hogy a csökkenő kereslet miatt a gyártókapacitását is visszaskálázza. A tegnap éjszakai konferenciahíváson elhangzottak szerint az az első negyedévre többé-kevésbé ez már sikerült, az eredménye pedig 12 milliárd dollárra csökkenő tőkeberuházási büdzsé. Az Intel szerint a lekapcsolt korábbi generációs gyártósorok berendezéseinek egy részét a 14 nanométeres eljáráson újra lehet hasznosítani, és mivel így azokat nem kell megvásárolni, 2013-ban 1 milliárd dollárral kevesebbet kell elkölteni.

Az Intel hatalmas kapacitását újabban arra is használja, hogy belépjen a szerződéses félvezetőgyártók piacára - ehhez a vállalat olyan ügyfelet nyert meg nemrég mint az Altera, amely kizárólag az Intel 14 nanométeres eljárásán gyártatja legfejlettebb FPGA-it. A chipgyártó szerint azonban néhány éven belül nem várható komoly bevétel ettől a területtől, mivel a chiptervezési ciklusok jellemzően 2-3 év. A cég továbbra is tartja magát ahhoz az alapelvhez, hogy nem segít versenytársnak, így a pletykák ellenére sem valószínű, hogy ARM-alapú lapkákat állítson elő például az Apple részére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.