Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 26. 10:46

Az Altera az Intel legnagyobb fabless ügyfele

Az Intel 14 nanométeres, második generációs FinFET technológiáján készülnek az Altera FPGA-i - jelentette be a két vállalat tegnap. Az Intel ezzel teljes erővel belépett a foundry bizniszbe, hogy kapacitáskihasználtságát javítsa és költségeit terítse.

Korábban többször szó esett az Intel szerződéses félvezetőgyártói tevékenységének beindításáról, a legutóbbi negyedéves elemzői konferenciahíváson Paul Otellini elnök-vezérigazgató már kész tényként tálalta, hogy hatalmas kapacitásait és fejlett technológiáit felhasználva belép erre a piacra. Az első komoly "fabless" ügyfél az Altera lesz, amely a programozható kapumátrixok (FPGA) és programozható logikai eszközök (CPLD) piacának egyik meghatározó szereplője a Xilinx mellett.

Két-négy év előny

A félvezető-gyártási technológiák fejlődése a költségek emelkedését is magával hozta - a szerződéses gyártás beindítása lehetővé teszi az Intel számára, hogy a technológiai és logisztikai fejlesztések egyre nagyobb költségét szétteríthesse. Egy modern févezetőgyár építésének költségei 3-4 milliárd dollárra rúgnak jelenleg, de az International Technology Roadmap for Semiconductors (ITRS) szerint egy 22 nanométeres csíkszélességű alkatrészeket előállító, 450 milliméteres wafereket megmunkáló üzem költsége meghaladhatja a 10 milliárd dollárt is.

Az 1983-ban alapított Altera az FPGA-piac egyik meghatározó szereplője. Az Intellel kötött megállapodás alapján következő generációs termékei a legnagyobb félvezetőgyártó vállalat 14 nanométeres eljárásán készülnek majd. A cégnek a nagy szerződéses gyártókhoz (TSMC, UMC, GlobalFoundries) képest több mint egy generációnyi, 2-4 évnyi előnye van a gyártástechnológiát tekintve, vélekedett  John Daane, a több mint 2 milliárd dolláros forgalmú Altera vezetője. "Az Intel 14 nanométeres eljárása már második generációs FinFET technológia, miközben a többiek még az első generáció bevezetésén dolgoznak" - mondta Daane.

A megállapodás szerint az Intel lesz a 14 nanométeres Altera FPGA-k egyedüli gyártója, az Altera pedig az Intel egyetlen 14 nanométeres FPGA ügyfele. A jelenlegi partner TSMC-nél a régebbi Altera chipek készülnek - a tajvani vállalat részvényei 2,4 százalékot csökkentek a hír nyomán. Egyelőre nem nyilvános, pontosan milyen Altera termékek készülnek az Intelnél, de feltehetően a high-end FPGA-król lehet szó. A vállalat várakozásai szerint a korábbinál összetettebb FPGA-k révén nem csak legnagyobb versenytársától, a Xilinxtől vehet el üzleteket, hanem az ASIC-ektől is. Az Intel a 14 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiát a tervek szerint 2013 végén vezeti be  tömegtermelésbe, várhatóan 2014-ben érkező Broadwell generációs processzorai már ezt használják. Ekkor kerülhetnek piacra az első 14 nanométeres Alter lapkák is.

Mobilos cégeket is kiszolgálna az Intel

A Bloomberg belsős forrásai szerint már a Cisco is az Intel ügyfele, a hálózati cég számára az Intel a saját tervezésű ASIC-ek előállítását fogja végezni. Emellett a chipgyártó szerződéses gyártást végez olyan kisebb cégeknek mint a Tabula (FPGA), az Achronix (FPGA) és a Netronome (hálózati processzorok) - ezek a megállapodások nyilvánosak, a cégek az érintett termékek oldalán fel is tüntetik, hogy az Intelnél készülnek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Otellini a januári konferenciahíváson világosan leszögezte, az Intel fabless tevékenységével nem fog versenytársat támogatni, vagyis csak a félvezetőipar olyan területén működő cégek jöhetnek szóba megrendelőként, amelyek nem versenyeznek az Intellel. Sunit Rikhi, a szerződéses gyártásért felelős vezető azonban már egész más hangot ütött meg a Reutersnek adott nyilatkozatában. "Amennyiben arra van szükség, hogy kiszolgáljunk egy nagy mobilos megrendelőt, akinek nagy kapacitásra van szüksége, azt már ma ki tudjuk szolgálni" - mondta.

Egyelőre nincs szó arról, hogy az Intel valamely nagy, mobilpiacon érdekelt vállalat számára végezne bérgyártást - sokan az Apple-t emlegetik lehetséges ügyfélként, amely saját fejlesztésű processzorait jelenleg a Samsunggal állíttatja elő, amely a telefonpiacon a legnagyobb ellenfele. Egy Intel-Apple megállapodás azonban nagyon vékony jég a chipgyártó számára, mivel ezzel közvetlenül hozzájárulhat az ARM utasításkészlet-architektúrát használó A-sorozatú processzorok fejlődéséhez, hátrányos helyzetbe hozva saját x86-os lapkáit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.