Szerző: Bodnár Ádám

2013. április 5. 12:25

Lemondott a HP igazgatótanácsának elnöke

Váratlanul lemondott az igazgatótanács elnöki tisztségéről Ray Lane, aki 2010 óta töltötte be ezt a pozíciót a HP-nál. A hivatalos magyarázat szerint nem szeretne a cég átalakulása közben személyes feszültséget kelteni.

Csütörtökön lemondott a HP igazgatótanácsának elnöki tisztségéről Ray Lane, helyét Ralph Whitworth, az igazgatótanács egyik tagja veszi át, amíg nem találják meg Lane utódát.

Két további igazgatótanácsi tag is távozik, John  Hammergren és Kennedy Thompson hét, illetve nyolc évig voltak tagjai a vállalat legfelső vezetésének, egyikük a pénzügyi, másikuk pedig az audit bizottságot vezette - ezeket a területeket érzékenyen érintette, hogy a HP az elmúlt évben több mint 16 milliárd dolláros értékvesztést kellett elkönyveljen - részben az EDS-ért adott 13 milliárd dollárt, részben pedig az Autonomyért kifizetett 10 milliárd dollárt kellett leírni. Az Autonomy kapcsán annak a gyanúja is felmerült, hogy a HP-t megvezette a felvásárolt cég, bevételét és növekedését a valóságosnál nagyobbnak feltüntetve.

Ray Lane

A HP igazgatóságának tagjait a múlt hónapban megerősítette tisztségében a részvényesek közgyűlése, azonban több tag, például Hammergren és Thompson is csak alig szerezte meg az újraválasztáshoz szükséges támogatást - Ray Lane-re is csak a tulajdonosok kevesebb mint 60 százaléka szavazott. A tagok "figyelembe vették a részvényesek közelmúltbeli szavazását és olyan döntést hoztak, amely szerintük a legjobban szolgálja a HP érdekeit" - mondta Whitworth. Lane a hivatalos közlemény szerint azért távozik, hogy az igazgatótanácsban kialakult feszültségek ne tereljék el a figyelmet a HP átalakulásáról. "Mióta az igazgatótanács tagja lettem több mint két éve, azon dolgoztam, hogy [...] biztosítsam az átalakulást és a későbbi sikereket."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A cégnél az igazgatótanácsot körülvevő kellemetlenségeknek szinte már hagyományai vannak. 2006-ban Patricia Dunn-nak kellett távoznia az igazgatóságból, miután kiderült, magánnyomozóval figyeltetett más igazgatótanácsi tagokat és újságírókat, illetve telefonos híváslistáikat is megszerezte, így próbálva kideríteni, hogyan szivárognak ki bizalmas információk a tanács értekezleteiről. Dunn a távozása kapcsán tagadta, hogy közvetlen utasítást adott volna a törvénytelenségekre.

Mark Hurd váratlan távozása kapcsán is érintett volt az igazgatótanács - Hurd szexuális zaklatási botrányba keveredett, de tisztázta magát a gyanú alól, a vizsgálat közben azonban annyira megromlott a viszonya az igazgatótanács tagjaival, hogy végül a távozás mellett döntött. Mark Hurd 2010 augusztusában mondott le, őt követte Leo Apotheker, majd a korábbi eBay-vezér Meg Whitman, aki ma is vezeti a céget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról