Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 23. 09:29

Történetének legnagyobb vesztesége a HP-nál

A Dell tegnapi gyorsjelentése nem sok jóval kecsegtetett a HP befektetői számára, akik végül azt kapták, amire számíthattak: a világ legnagyobb informatikai vállalata csökkenő bevétel mellett hatalmas veszteségbe futott bele, amelyet átszervezési költségek mellett az EDS 8 milliárd dolláros értékvesztési leírása okozott.

A most lezárt pénzügyi negyedévben, ami a HP-nál az idei harmadik, éves szinten 5 százalékkal 29,7 milliárd dollárra csökkent a bevétel, miközben az általánosan elfogadott könyvelési alapelvek (GAAP) szerint számított nettó eredmény a tavalyi 1,9 milliárdos nyereségből - főképp a 8 milliárdos leírásnak köszönhetően - 8,9 milliárdos veszteségbe fordult, ami részvényenként 4,49 dollárnak felel meg. Az egyszeri tételek nélkül számított eredmények már nem ennyire siralmasak, a 2,3 milliárdos profit 14 százalékkal 2 milliárdra csökkent, ami megfelel a HP és az elemzők elvárásainak.

Az átalakuló vállalat minden üzletága komoly ellenszélben hajózik, a piaci környezet a gazdasági bizonytalanság miatt alapvetően negatív, ezt tetézi egy-két olyan trend, ami kifejezetten fáj a HP-nak, például a PC-k iránti gyenge kereslet, az Oracle kivonulását követően az Itanium-alapú szerverek forgalmának összeomlása, valamint magának a HP-nak az átalakulása, ami 27 ezer dolgozó elbocsátásával jár. A most lezárt negyedévben 4 ezer alkalmazottját tette lapátra a cég, derült ki az elemzők részére rendezett konferenciahíváson.

A legtöbb részleg szenvedett

A személyi számítógépes üzletág 10 százalékos bevételcsökkenése miatt a szolgáltatási részleg lett a legnagyobb forgalmú divízió, 8,75 milliárdos bevétele azonban 3 százalékkal elmaradt a tavalyitól - a technológiai szolgáltatások, üzleti szolgáltatások és az IT outsourcing terén egyaránt csökkenéssel kellett szembenézzen a cég: a bevételcsökkenés azonban részben "szándékos", Cathie Lesjak pénzügyi igazgató szerint a HP már nem vállalja el azokat a megbízásokat, amelyek nem kecsegtetnek elég nagy nyereséggel. A részleg 11 százalékos operatív eredményhányada az előrejelzett tartományba esett, 959 millió dolláros üzemi eredményével a szolgáltatási üzletág volt a legnagyobb profitot termelő részleg a HP-n belül.

A PC-üzletág a kellemetlen piaci körülmények közepette 10 százalékkal csökkenő, 8,6 milliárd dolláros bevételt ért el. A HP által leszállított PC-k száma 10 százalékkal esett egy év alatt, a desktopok terén 6 százalékos, a noteszgépeknél 12 százalékos volt a visszaesés. Az üzletág operatív nyeresége 409 millió dollár volt mindössze, ami 28 százalékos csökkenés tavalyhoz képest. Amint arról a HWSW is beszámolt, az azóta már menesztett előző elnök-vezérigazgató, Leo Apotheker tavaly nyáron még a nyereséget alig termelő PC-üzletág leválasztását fontolgatta, utóda, Meg Whitman megváltoztatta ezt a döntést és inkább összeolvasztotta a nyomtatási és képalkotási részleggel.

Nem mintha a nyomtatási üzletág brillírozna, a legutóbbi negyedévben a forgalma 3 százalékkal csökkent. Vállalati oldalon éledezik a kereslet a nyomtatók iránt, a hardvereladások 4 százalékkal nőttek ebben a szegmensben, de a lakossági piac továbbra is zuhan: a HP 23 százalékkal kevesebb otthoni nyomtatót értékesített mint egy éve, a konzumer szegmensből befolyó bevétele pedig 13 százalékkal esett. Ez ugyanakkor jó hatással volt az eredményességre, az üzletág operatív profitja 879 millió dollárról 949 millióra emelkedett, ahogy a termékmix eltolódott a drágább vállalati nyomtatók felé.

Nem mentek jól a szerverek, tárolók sem

Vegyes számokat mutatott az Enterprise Servers, Storage and Networking (ESSN) divízió, amelynél 4 százalékkal csökkent a bevétel, elsősorban az üzleti kritikus szerverek forgalmának folyamatos csökkenése miatt, ami azóta tart, hogy az Oracle tavaly bejelentette, nem fejleszt többé Itanium processzorokra. A két cég közötti jogi csatában a HP áll ugyan nyerésre, de ez aligha fogja megmenteni az Itanium-alapú Integrity szervereket a kihalástól, miután a bizonytalan környezetben az ügyfelek elpártoltak tőlük.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az iparági szabványos (x86) kiszolgálók forgalma is 3 százalékkal csökkent, dacára az új, nyolcadik generációs ProLiantek tavaszi rajtjának - a HP a gazdasági környezettel és a kompetitív árazással takarózik. A tárolókból származó bevétel 5 százalékkal esett, az EVA család hanyatlását nem tudta ellensúlyozni a 3PAR-ok 60 százalékos növekedése, és a StorOnce bővülése. Jó hírt hozott ugyanakkor a hálózati részleg, ahol 6 százalékkal emelkedtek az eladások. Az ESSN üzemi eredménye közel 20 százalékkal zuhant.

A HP egyetlen növekedő üzletága a szoftverrészleg volt, ahol a bevétel 18 százalékkal múlta felül a tavalyit, de az üzemi nyereség csupán 9 százalékkal emelkedett. Leo Aoptheker egyik utolsó döntése volt az Autonomy szoftvercég 10 milliárd dolláros felvásárlása, azonban ez egyelőre nem hozza a várt eredményeket. "A következő negyedévek során sokat kell dolgoznunk az Autonomy teljesítményének javításán" - ismerte be Cathie Lesjak. Az Autonomy tudásmenedzsment- és keresőprogramokat gyárt nagyvállalati felhasználásra, termékeinek meghatározó eleme a fejlett mintafelismerési rendszer.

Újabb leírások jöhetnek

A HP nem csak harmadik pénzügyi negyedévében teljesített gyengén, a most zajló, októberben záródó időszakra sem vár sok jót - a gazdasági körülmények jobbára változatlanok maradnak, a cégek csak óvatosan költenek, a lakossági PC-forgalom az ünnepek és a Windows 8 megjelenése előtt pedig biztosan nem fut fel. "A HP mint vállalat az átalakulásának kezdeti szakaszában van. Igazából egyes változások, amelyek az üzletet hosszú távon javítják, például az értékesítési csapat átalakítása, a rövid távú teljesítményt negatívan befolyásolják" - mondta a pénzügyi igazgató. A vállalat az éves eredményelőrejelzését ezért némileg csökkentette, valamint további értékvesztési leírásokat is kilátásba helyezett - az elhangzottak alapján arra lehet következtetni, hogy ez a szoftverrészlegnél lesz, a HWSW tippje szerint az Autonomyért kifizetett összeg egy részét és a 2010-ben megvett, mára gyakorlatilag teljesen eltűnt Palm goodwilljét kell leírni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról