Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 14. 09:44

Nyár előtt nem várhatók a Tegra 4-es eszközök

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit az NVIDIA, egyúttal előre jelezve a 2013-as tendenciákat is. A vállalat következő nagy dobása a CES-en bemutatott Tegra 4 lesz, aminek a szállítása a második negyedév végén kezdődik.

1,1 milliárd dollár feletti árbevételt ért el a januárban véget ért negyedik pénzügyi negyedévében az NVIDIA. A GPU-k iránti kereslet csak enyhén bővült, hogy a PC-piac visszaesett, ezt azonban több mint ellensúlyozni tudta a Tegra vonal brutális erősödése. Az NVIDIA árbevétele éves szinten 16 százalékkal nőtt, nettó profitja pedig 36 százalékkal 214 millió dollárra emelkedett. A jelenlegi, áprilisban véget érő negyedévre 940 millió dollár körüli bevételt vár a cég, a visszaesés oka a PC-piac csökkenése mellett a Tegra 3 megrendelések csökkenése - a partnerek már a Tegra 4-re várnak.

A vállalat a most lezárt negyedévben már nem jelenti külön az asztali és mobil GeForce GPU-k, valamint a munkaállomásokba szánt Quadro és a Tesla terméke eladásait, ezeket összevonva kezeli. A GPU részleg 832 millió dolláros árbevételt ért el, ami éves szinten 7,1 százalékos növekedést jelent. A vállalat tájékoztatása szerint a csökkenő PC-piacon növekedő forgalma mögött az Ivy Bridge-alapú gépekhez eladott GPU-k sikere áll, emellett a HPC-piacra pozicionált Tesla vonal is jól teljesített.

Tavasz végén jöhet a Tegra 4

A Tegra-részleg forgalma 208 millió dollár volt a most lezárt negyedévben, ami éves szinten majdnem 90 százalékos növekedésnek felel meg. A Tegra 3 lassan kifut és átveszi a helyét a januári CES-en bejelentett Tegra 4, ennek megfelelően az előző negyedévhez képest csökkent a Tegra árbevétele és ez a következő negyedévben is folytatódni fog. Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója az elemzői konferenciahíváson elmondta, a Tegra 4 gyártása már megkezdődött, jelenleg felfutóban van, a szállítások azonban csak a második negyedév végén kezdődnek.

Az elemzői konferenciahíváson Huang elmondta, a Tegra 4 sokkal nagyobb teljesítményt nyújt elődjénél, miközben fogyasztása nem változik számottevően. Ez egyrészt a Tegra 3-hoz hasonló 4+1 magos felépítésnek köszönhető, négy nagy teljesítményű mag mellett megtalálható egy alacsony fogyasztásra optimalizált ötödik is, amely a szoftverek számára észrevétlenül tudja átvenni a feladatokat, ha nincs szükség "teljes gázra". "Mi találtuk ki ezt a technológiát és mi vagyunk az egyetlenek, akik szállítják, egyik versenytársunknál sincs még ilyen, noha egyesek jövőbeli tervként beszélnek róla" - fejtette ki az NVIDIA vezére. A másik energiatakarékos trükk a kijelző háttérvilágításának frame- és pixelalapú modulációja, amely "több száz milliwattot spórol" és a jelentősége egyre nagyobb lesz, ahogy a megjelenítők mérete és felbontása nő. Ilyen trükk már a Tegra 3-ban is volt, mondta el Huang, de a Tegra 4-ben még tovább fejlesztették.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az új mobil chip az NVIDIA eddigi legsikeresebbjének ígérkezik - Huang szerint a Tegra 4-re már most több gyártói megállapodása van az NVIDIA-nak mint a Tegra 3-ra összesen volt. A február végi Mobile World Congress eseményen valószínűleg egész sereg Tegra 4-alapú készülék mutatkozik majd be, amelyek a chip szállítási ütemezéséből kiindulva valószínűleg valamikor a nyáron kerülnek  piacra. A Tegra 4 nem csak mobil eszközökbe kerül be, hanem konzolokba (pl. NVIDIA Shield), illetve autós fedélzeti infotainment rendszerekbe is, mondta el Huang.

Huang: sikeres lesz a Windows RT

A Tegra 4-gyel az NVIDIA a csúcskategóriás okostelefonok mellett a tableteket célozza meg elsősorban - hasonlóan a Tegra 3-hoz, amely szintén elsősorban tabletekben volt kedvelt. A PC-k nyakára növő mobil eszközök kapcsán az NVIDIA vezére elmondta, az emberek eleinte szkeptikusak voltak az androidos tabletekkel szemben, de az NVIDIA a kezdetektől bízott bennük. Elemzői kérdésre válaszolva Huang kifejtette, szerinte a Windows RT is nagyon sikeres lesz a tabletek terén.

"Hogy az emberek a Windows RT-re tabletként vagy PC-ként tekintenek, azt még nem tudjuk. De ha pár évvel előre tekintünk, nehéz elképzelni, hogy a Windows RT ne lenne egy nagyszerű PC. Pontosan tudjuk, hogy fut a Tegra 4-en és nagyon ütős, egyszerűen fantasztikus. Szóval szerintem a Windows RT is sikeres lesz" - mondta el az elemzői konferenciahíváson az NVIDIA vezetője, hozzátéve, hogy a Microsoftnak nem lesz más választása, mint továbbra is befektetni a Windows RT-be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról