Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 21. 16:47

Szupervékony tablet a Sonytól

Az Xperia Z okostelefon után a Sony piacra dobja az Xperia Tablet Z-t is, amely nevének megfelelően a japánok legújabb tabletje.

A Tablet Z kitart a 10,1 hüvelykes méretnél, vagyis a Sony egyelőre nem ült fel a 7-8-9 hüvelykes tabletek újabb hullámára az ASUS-Google-hez vagy az Apple-hez hasonlóan. A tablet 16:10-es képaránnyal és 1920x1200 pixeles felbontással rendelkezik, a processzora négymagos, névleges sebessége 1,5 GHz, a sajtóközlemény nem ad hírt a pontos típusról, az Engadget azonban tudni véli, hogy egy Qualcomm Snapdragon APQ8064 SoC hajtja majd a rendszert, 2 gigabájt RAM társaságában és 32 gigabájtos háttértár mellett. Ez utóbbi memóriakártyával bővíthető.

A hardverelemek közt a Sony kiemeli a 8,1 megapixeles, hátsó megvilágítású szenzorral szerelt Exmor-R kamerát, amely automatikusan vált éjszakai módra, ha gyenge fényviszonyokat észlel. Kérdéses persze, hogy ki szeretne egy 10 hüvelykes tablettel gyakran fényképezni, a Sony azonban piaci rést sejt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tablet fizikai méretei is említést érdemelnek, az eszköz mindössze 6,9 milliméter vastag - vékonyabb, mint az iPad mini és jóval vékonyabb, mint az okostelefonok. A vékonyság érdekében a Sony szakított az összehajtott magazinra hajazó formatervvel, a Tablet Z versenytársaihoz hasonlóan vékony fekete (vagy fehér) téglatest formájú. Elődjéhez, a Tablet S-hez hasonlóan az új modell is csepp és porálló, tömege azonban még így sem megy 495 gramm fölé, ami már az egy kézzel is kényelmesen tartható kategória. A tömeg fényében különösen megdöbbentő, hogy sikerült ebbe beszerelni egy 6000 mAh kapacitású akkut is

A szoftverkörítést az Android 4.1 alapozza meg, ezen futnak a Sony változatos saját fejlesztésű alkalmazásai. Az eszköz támogatja az LTE szabványt használó adatátvitelt is, a támogatott csatornákról egyelőre nincs információ.

a címlapról