Szerző: Gálffy Csaba

2013. január 21. 16:47

Szupervékony tablet a Sonytól

Az Xperia Z okostelefon után a Sony piacra dobja az Xperia Tablet Z-t is, amely nevének megfelelően a japánok legújabb tabletje.

A Tablet Z kitart a 10,1 hüvelykes méretnél, vagyis a Sony egyelőre nem ült fel a 7-8-9 hüvelykes tabletek újabb hullámára az ASUS-Google-hez vagy az Apple-hez hasonlóan. A tablet 16:10-es képaránnyal és 1920x1200 pixeles felbontással rendelkezik, a processzora négymagos, névleges sebessége 1,5 GHz, a sajtóközlemény nem ad hírt a pontos típusról, az Engadget azonban tudni véli, hogy egy Qualcomm Snapdragon APQ8064 SoC hajtja majd a rendszert, 2 gigabájt RAM társaságában és 32 gigabájtos háttértár mellett. Ez utóbbi memóriakártyával bővíthető.

A hardverelemek közt a Sony kiemeli a 8,1 megapixeles, hátsó megvilágítású szenzorral szerelt Exmor-R kamerát, amely automatikusan vált éjszakai módra, ha gyenge fényviszonyokat észlel. Kérdéses persze, hogy ki szeretne egy 10 hüvelykes tablettel gyakran fényképezni, a Sony azonban piaci rést sejt.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A tablet fizikai méretei is említést érdemelnek, az eszköz mindössze 6,9 milliméter vastag - vékonyabb, mint az iPad mini és jóval vékonyabb, mint az okostelefonok. A vékonyság érdekében a Sony szakított az összehajtott magazinra hajazó formatervvel, a Tablet Z versenytársaihoz hasonlóan vékony fekete (vagy fehér) téglatest formájú. Elődjéhez, a Tablet S-hez hasonlóan az új modell is csepp és porálló, tömege azonban még így sem megy 495 gramm fölé, ami már az egy kézzel is kényelmesen tartható kategória. A tömeg fényében különösen megdöbbentő, hogy sikerült ebbe beszerelni egy 6000 mAh kapacitású akkut is

A szoftverkörítést az Android 4.1 alapozza meg, ezen futnak a Sony változatos saját fejlesztésű alkalmazásai. Az eszköz támogatja az LTE szabványt használó adatátvitelt is, a támogatott csatornákról egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról