:

Szerző: Koi Tamás

2013. január 9. 10:42

Sebességet vált az új Firefox

Jelentősen gyorsult, ezzel együtt biztonságosabban használható a Firefox webböngésző legújabb, 18-as verziója. A Mozilla Alapítvány böngészője a korábbi verziókhoz képest újabb webes technológiákat is kezel, de néhány beígért funkció kimaradt a felhozatalból.

Az előre kiadott ütemtervnek megfelelően frissül a Mozilla Alapítvány égisze alatt készülő Firefox webböngésző. A tegnap kiadott 18-as verzió új JavaScript-motort kapott, emellett immár támogatja az újabb Mac-ek Retina kijelzőjét, nem utolsósorban pedig több mint kéttucatnyi biztonsági rést befoltoz. Az új verzióból ettől függetlenül kimaradt néhány olyan újdonság, melynek megjelenését jóval korábbra ígérte a Mozilla.

Az új verzió kétségtelenül legnagyobb újítása a SpiderMonkey JavaScript-motort kiegészítő JIT-fordító, az IonMonkey, mely a fejlesztők szerint a JavaScript-tartalmak renderelési sebességén javít jelentős mértékben. A Mozilla a 18-as verzió legelső (nightly) kiadásaiba építette be először az IonMonkeyt, akkor a cég a webes benchamrkok típusától függően 7-26 százalékos sebességnövekedést mért a böngésző korábbi verzióihoz képest.


Kraken benchmark eredmények
Forrás: Mozilla

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A frissített verzió további újdonságai közé tartozik, hogy a program immár hibátlanul támogatja az új MacBook Prók Retina felbontását, emellett lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy a https oldalakon található egyes, nem biztonságosnak vélt elemeket egyenként letiltsák. A Firefox 18 emellett egy új webes szabvány, a Google nevéhez fűződő WebRTC (Web Real-time Communications) ismeretével is gazdagodott - ezt egyébként a Chrome és az Opera már régóta ismeri.

A Firefox 18-ban a fenti újítások mellett számos biztonsági hibajavítást is tartalmaz. Az új verzióval 28 sebezhetőséget foltoztak be a készítők, ebből ráadásul 20 kritikus besorolást kapott - vagyis a Mozilla saját skáláján a legveszélyesebb kategóriába sorolta őket. Érdekesség, hogy a sebezhetőségek körülbelül negyedét egyetlen ember fedezte fel - a Mozilla az ily módon jelzett hibákért amúgy egy ideje "vérdíjat" is fizet.

A Firefox 18 legfrissebb verziójára automatikusan frissítenek a korábbi kiadások, aki nem töltötte le még a böngészőt, megtalálja a Mozilla letöltési oldalán.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.