Szerző: Koi Tamás

2013. január 9. 10:42

Sebességet vált az új Firefox

Jelentősen gyorsult, ezzel együtt biztonságosabban használható a Firefox webböngésző legújabb, 18-as verziója. A Mozilla Alapítvány böngészője a korábbi verziókhoz képest újabb webes technológiákat is kezel, de néhány beígért funkció kimaradt a felhozatalból.

Az előre kiadott ütemtervnek megfelelően frissül a Mozilla Alapítvány égisze alatt készülő Firefox webböngésző. A tegnap kiadott 18-as verzió új JavaScript-motort kapott, emellett immár támogatja az újabb Mac-ek Retina kijelzőjét, nem utolsósorban pedig több mint kéttucatnyi biztonsági rést befoltoz. Az új verzióból ettől függetlenül kimaradt néhány olyan újdonság, melynek megjelenését jóval korábbra ígérte a Mozilla.

Az új verzió kétségtelenül legnagyobb újítása a SpiderMonkey JavaScript-motort kiegészítő JIT-fordító, az IonMonkey, mely a fejlesztők szerint a JavaScript-tartalmak renderelési sebességén javít jelentős mértékben. A Mozilla a 18-as verzió legelső (nightly) kiadásaiba építette be először az IonMonkeyt, akkor a cég a webes benchamrkok típusától függően 7-26 százalékos sebességnövekedést mért a böngésző korábbi verzióihoz képest.


Kraken benchmark eredmények
Forrás: Mozilla

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A frissített verzió további újdonságai közé tartozik, hogy a program immár hibátlanul támogatja az új MacBook Prók Retina felbontását, emellett lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy a https oldalakon található egyes, nem biztonságosnak vélt elemeket egyenként letiltsák. A Firefox 18 emellett egy új webes szabvány, a Google nevéhez fűződő WebRTC (Web Real-time Communications) ismeretével is gazdagodott - ezt egyébként a Chrome és az Opera már régóta ismeri.

A Firefox 18-ban a fenti újítások mellett számos biztonsági hibajavítást is tartalmaz. Az új verzióval 28 sebezhetőséget foltoztak be a készítők, ebből ráadásul 20 kritikus besorolást kapott - vagyis a Mozilla saját skáláján a legveszélyesebb kategóriába sorolta őket. Érdekesség, hogy a sebezhetőségek körülbelül negyedét egyetlen ember fedezte fel - a Mozilla az ily módon jelzett hibákért amúgy egy ideje "vérdíjat" is fizet.

A Firefox 18 legfrissebb verziójára automatikusan frissítenek a korábbi kiadások, aki nem töltötte le még a böngészőt, megtalálja a Mozilla letöltési oldalán.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.