Szerző: Bodnár Ádám

2013. január 7. 11:19

Tűzzel-vassal irtja a Windows Phone-t a Google

Újabb csapást mért a Windows Phone-t használókra a Google, a keresőcég elérhetetlenné tette számukra a térképszolgáltatását. A vállalat szerint ennek technikai okai vannak, a Maps csak a WebKit-alapú böngészőkben ad megfelelő élményt.

Nemrég arról írtunk, megszűnik a Gmail elérhetősége Exchange ActiveSync protokollon keresztül, így Windows Phone platformon január végétől nem működik majd az email push, valamint a névjegyzék és a naptár szinkronizációja sem. Ezeket a szolgáltatásokat csak a fizetős Google Apps ügyfelek kapják meg. A Google szerint a levelezés továbbra is elérhető IMAP protokollon át, ez azonban nem mobil használatra optimalizált, a Windows Phone pedig nem támogatja az IMAP idle képességet, amellyel az email push megvalósítható lenne. A naptár- és névjegy-szinkronizáció CalDAV és CardDAV protokollokon keresztül történhet, ezeket a Windows Phone szintén nem támogatja,

Nem működik a Google Maps sem

Nemrégiben újabb Google-szolgáltatás vált elérhetetlenné Windows Phone-on, a Maps mobil oldalára látogató felhasználókat egyszerűen a keresőoldalra irányítja át a Google, amennyiben a Windows Phone-ban levő Internet Explorert érzékeli felhasználói oldalon ("user agent"). A vállalat rövid hivatalos indoklása szerint a mobilos Google Maps a WebKit motoros böngészőkre optimalizált, és mivel a Windows Phone-ba épített Internet Exporer nem erre a böngészőmotorra épül, a továbbiakban nem érhető el róla a szolgáltatás.

A magyarázat kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Next Web belsős forrásai szerint a közelmúltban nem történt olyan fejlesztés vagy módosítás, amely ne működne mobilos Internet Exporer alatt. Tovább árnyalja a képet, hogy a Windows Phone-ban levő Internet Explorer motorja a Microsoft szerint azonos az asztalival - ha egy asztali Windowsra telepített Internet Explorerben működik a Google Maps, akkor a telefonos platformon is működnie kellene. A döntés hátterében feltehetően tehát inkább üzleti mint technológai okok állnak. Erre enged következtetni az is, hogy mobil Firefoxból, illetve Operából továbbra is elérhető a Google Maps és minden funkciója ugyanúgy működik mint korábban - pedig egyik sem WebKit-alapú.

Más lehetőség?

A Windows Phone platformon előre telepített Bing Maps ugyan gyorsan fejlődik és egyre méltóbb versenytársa a Google Mapsnek, azonban ez egyelőre csak az Egyesült Államokban igaz, az USA-n kívül a Microsoft térképe látványosan le van maradva a Google-étól. Ha valaki Windows Phone-t futtató készülék vásárlásán törl a fejét és fontos számára a jól használható, pontos térkép, érdemes a Nokia háza táján nézelődnie, amely saját térképpel és offline navigációval is rendelkezik. Emellett a Windows Phone piacteréről elérhetők olyan alkalmazások, amelyek nem hivatalos és nem teljes hozzáférést biztosítanak a Google Maps-hez, ilyen például a GMaps.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google láthatóan mindent megtesz annak érdekében, hogy lehetetlenné tegye a szolgáltatásaihoz való hozzáférést Windows Phone alól. A cég a keresőt leszámítva egyetlen kliensét sem adta ki a Microsoft mobil platformjára és a Windows 8-cal is ugyanez a helyzet. Korábban a Google ökoszisztémában élő felhasználók bátran választhatták a Windows Phone-t, a keresőcég azonban a platformháború élesedésével választásra akarja kényszeríteni őket: vagy ő, vagy én.

Frissítés: időközben a Google módosította álláspontját, gyakorlatilag cáfolva a korábbi magyarázatát. A vállalat szerint IE alatt a Google Maps nem ad kielégítő élményt, ezért tiltották le a szolgáltatás elérését, jelenleg zajlanak az optimalizációk, amelyek megoldják ezt a problémát és akkor újra használható lesz a Maps Windows Phone alól. Ugyanakkor a cég előrevetítette, a jövőben rendszeresen felül fogja vizsgálni a mobilos böngészők kompatibilitását a legjobb felhasználói élmény érdekében.

a címlapról