Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 17. 09:04

Januártól nem szinkronizál Windows Phone-nal a Gmail

Pénteki blogbejegyzésében a Google közölte, "téli nagytakarítás" keretében megszabadul számos szolgáltatásától. A döntés áldozata a Google Sync, illetve a Google Calendar Sync, ami nagyon fájhat a Windows Phone ügyfeleinek.

Ott szúrja meg a Microsoftot a Google, ahol az a legjobban fáj, a Google Sync és Calendar Sync szolgáltatások megszüntetése után a Windows Phone nem lesz képes teljes körűen együttműködni a Gmaillel és a Google Calendarral.

ActiveSync szinkronizáció: csak kiválasztottaknak

A Microsoft operációs rendszere, valamint az iOS és a Symbian jelenleg a Google Syncen keresztül, Exchange ActiveSync protokollon át fér hozzá a Google e szolgáltatásaihoz. Új Symbian készülékek ma már alig kerülnek piacra, ezt a platformon a változás nemigen érinti, az iOS pedig a 4-es verzió óta támogatja a CardDAV protokollt, így az Apple eszközök felhasználói sem vesztenek semmit - ráadásul mindkettőre létezik natív Gmail kliensalkalmazás, míg Windows Phone-ra nem.

A vállalat a nyílt forrású protokollokra való átállással indokolja a döntést, azonban a Google Apps for Enterprise felhasználói, valamint a kormányzati szervezeteknek szánt Government, valamint az oktatási intézményeknek kínált ingyenes Education csomagban továbbra is elérhető lesz az Exchange ActiveSyncen keresztüli hozzáférés. "A Google Syncet arra terveztük, hogy a Google Mail, Calendar és Contacts elérhető legyen Exchange ActiveSync protokollon. A CardDAV közelmúltbeli indulásával a Google hasonló elérést ad IMAP, CalDAV és CardDAV segítségével, lehetővé téve a zökkenőmentes szinkronizálást nyílt protokollokon keresztül - olvasható a blogbejegyzésben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

"2013. január 30-ától kezdve az ügyfelek nem tudnak új készülékeket felvenni a Google Syncbe, de a meglevő Google Sync kapcsolatok továbbra is működnek majd. A Google Sync továbbra is teljesen támogatott lesz a Google Apps for Business, Government és Education csomagokban. Azok felhasználóit a mostani bejelentés nem érinti" - folytatódik a bejegyzés.

Patch kéne a Windows Phone-hoz

A CalDAV és CardDAV protokollt nem támogató operációs rendszerek (pl. Windows Phone, Windows RT) új felhasználói januártól végétől fogva tehát kizárólag a push emailt nem támogató IMAP segítségével érhetik el a Gmailt, a névjegyek, a naptár és a teendőlista szinkronizálására pedig nem is lesz lehetőségük. Hacsak a Microsoft 2013. január 30-ig nem építi be a CalDAV és CardDAV támogatását az operációs rendszerbe.

A blogbejegyzésből kiderül továbbá, hogy a Google Calendar Sync is megszűnik, ezt a közzététel napján, tehát 2012. december 14-én állította le a Google. Jövő januárban emellett nyugdíjba megy a Google Sync for Nokia S60, illetve a SyncML támogatás is megszűnik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról