Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 17. 09:04

Januártól nem szinkronizál Windows Phone-nal a Gmail

Pénteki blogbejegyzésében a Google közölte, "téli nagytakarítás" keretében megszabadul számos szolgáltatásától. A döntés áldozata a Google Sync, illetve a Google Calendar Sync, ami nagyon fájhat a Windows Phone ügyfeleinek.

Ott szúrja meg a Microsoftot a Google, ahol az a legjobban fáj, a Google Sync és Calendar Sync szolgáltatások megszüntetése után a Windows Phone nem lesz képes teljes körűen együttműködni a Gmaillel és a Google Calendarral.

ActiveSync szinkronizáció: csak kiválasztottaknak

A Microsoft operációs rendszere, valamint az iOS és a Symbian jelenleg a Google Syncen keresztül, Exchange ActiveSync protokollon át fér hozzá a Google e szolgáltatásaihoz. Új Symbian készülékek ma már alig kerülnek piacra, ezt a platformon a változás nemigen érinti, az iOS pedig a 4-es verzió óta támogatja a CardDAV protokollt, így az Apple eszközök felhasználói sem vesztenek semmit - ráadásul mindkettőre létezik natív Gmail kliensalkalmazás, míg Windows Phone-ra nem.

A vállalat a nyílt forrású protokollokra való átállással indokolja a döntést, azonban a Google Apps for Enterprise felhasználói, valamint a kormányzati szervezeteknek szánt Government, valamint az oktatási intézményeknek kínált ingyenes Education csomagban továbbra is elérhető lesz az Exchange ActiveSyncen keresztüli hozzáférés. "A Google Syncet arra terveztük, hogy a Google Mail, Calendar és Contacts elérhető legyen Exchange ActiveSync protokollon. A CardDAV közelmúltbeli indulásával a Google hasonló elérést ad IMAP, CalDAV és CardDAV segítségével, lehetővé téve a zökkenőmentes szinkronizálást nyílt protokollokon keresztül - olvasható a blogbejegyzésben.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

"2013. január 30-ától kezdve az ügyfelek nem tudnak új készülékeket felvenni a Google Syncbe, de a meglevő Google Sync kapcsolatok továbbra is működnek majd. A Google Sync továbbra is teljesen támogatott lesz a Google Apps for Business, Government és Education csomagokban. Azok felhasználóit a mostani bejelentés nem érinti" - folytatódik a bejegyzés.

Patch kéne a Windows Phone-hoz

A CalDAV és CardDAV protokollt nem támogató operációs rendszerek (pl. Windows Phone, Windows RT) új felhasználói januártól végétől fogva tehát kizárólag a push emailt nem támogató IMAP segítségével érhetik el a Gmailt, a névjegyek, a naptár és a teendőlista szinkronizálására pedig nem is lesz lehetőségük. Hacsak a Microsoft 2013. január 30-ig nem építi be a CalDAV és CardDAV támogatását az operációs rendszerbe.

A blogbejegyzésből kiderül továbbá, hogy a Google Calendar Sync is megszűnik, ezt a közzététel napján, tehát 2012. december 14-én állította le a Google. Jövő januárban emellett nyugdíjba megy a Google Sync for Nokia S60, illetve a SyncML támogatás is megszűnik.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról