Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 19. 13:24

Hazánkban is elérhető a ZENworks Mobile Management

Nyáron jelent meg és immár Magyarországon is hozzáférhető a Novell ZENworks Mobile Management. A NetIQ Novell SUSE képviselet nemrégiben tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy már több vállalatnál is pilot projekt keretében vizsgálják a mobil eszközök átfogó felügyeletére alkalmas megoldás bevezetését.

Egyre több vállalatnál válnak a céges infrastruktúra részévé az okostelefonok, tabletek. Néha csak a vezetők harcolják ki maguknak, hogy azokról is elérhessék a levelezést vagy rálássanak bizonyos információkra, van ahol a hétköznapi üzletmenethez nélkülözhetetlen a folyamatos hozzáférés egyes céges információkhoz, például utazó ügynökök, üzletkötők esetén. A Forrester Research közelmúltbeli felmérése szerint világszerte a cégek 55 százalékánál engedélyezett a saját eszközök használata üzleti célra, és ez néhány éven belül általánosan elterjedt lesz.

Hasonló eredményre jutott a NetIQ Novell SUSE képviselet felmérése is, amely az ITBN konferencia látogató körében vizsgálta a mobil eszközök céges helyzetét. A válaszadók 55 százalékánál vehetik igénybe saját eszközeiket a napi munka során úgy, hogy azokról a céges hálózathoz és vállalati adatokhoz is hozzáférnek. A privát eszközök használatát támogató vállalatok egyötödénél ugyanakkor nem létezik semmilyen biztonsági előírás a használatra vonatkozóan. A BYOD elterjedését nehezítő, legjelentősebbnek tartott akadályok között előkelő helyen szerepel még a megfelelőségi előírások teljesítése, illetve az eszközfelügyelet kiterjesztésének energia- és költségigénye

A mobil eszközök felügyeletét hivatott megkönnyíteni a ZENworks Mobile Management, amely már Magyarországon is elérhető. A ZENworks Mobile Management (ZMM) segítségével a szervezetek teljes körűen menedzselhetik mobil eszközeiket, legyenek azok saját vásárlásúak vagy akár a dolgozók saját készülékei, amelyet a BYOD (bring your own device) keretében behoztak a céghez. A BYOD "mozgalom" lényege, hogy a felhasználók saját eszközeiről szeretnék elérni a vállalati adatokak és munkára is akarják használni őket - ennek oka lehet például kényelem, sokan nem szeretnének saját és céges telefont egyszerre maguknál tartani vagy a vállalat által biztosított eszköztől eltérőt használnának inkább.

Céges vagy saját?

A ZMM jellemzője, hogy képes különbséget tenni a vállalati és a dolgozók saját eszközei között és azokra más-más szabályokat alkalmazni. A szoftver a legtöbb modern okostelefon-platformon rendelkezik agenttel (iOS, Android, Symbian, Windows Phone, BlackBerry OS). Minden operációs rendszeren nyújtja azokat az alapvető képességeket, amelyeket egy mobilos felügyeleti platformtól el lehet várni, kikényszeríthető vele az erős jelszó, a háttértár titkosítása, eszköz zárolása vagy teljes törlése például. Érdekesség, hogy a ZMM lehetőséget ad ún. részleges törlésre, ekkor csak a vállalati információk törlődnek róla, a személyesek megmaradnak.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Letiltható a mobilokon segítségével a kamera, a böngésző, naplózható az eszköz holléte, egyes platformokon teljes hívás- és üzenetnaplózás is kérhető, így az üzemeltető csapat például idejekorán figyelmeztetheti a túl sokat beszélő vagy SMS-ező felhasználókat, ha kifutnak a költségkeretből. Roaming esetén központilag letiltható a ZMM segítségével az adatforgalmazás mobil hálózaton keresztül, de ha a a felhasználó saját tulajdonú eszközét használja a saját SIM kártyájával, akkor ezt továbbra is engedélyezni lehet a számára.

A ZMM-mel felügyelt eszközökön a felhasználónak azonosítania kell magát az agenten keresztül, ha ez megtörtént, és a megfelelő biztonsági házirendek életbe léptek, csak akkor férhet hozzá a vállalati információkhoz, a céges alkalmazásokhoz és fájlokhoz. Amennyiben ez nem történik meg, a készülék továbbra is használható, csak az érzékeny információkhoz nem fér hozzá.

a címlapról