Szerző: Folyó Gergely

2012. november 8. 12:13

Csődtől félnek a THQ-nál

Sűrűsödnek a THQ pénzügyi problémái, a kiadónál még a nagyobb címek is rendre besülnek. A legutóbbi pénzügyi jelentés óta több mint 50 százalékot veszítettek az értékükből a vállalat részvényei, az elemzők a csőd lehetőségét is emlegetik.

A vártnál jobb eredményekkel zárta a THQ a 2013-as pénzügyi év szeptember 30-án véget ért második negyedévét, a vállalat árbevétele 91,8 millió dollár volt a korábban előrejelzett 75-85 millió dollár helyett, és a vesztesége is jócskán kevesebb lett, 12,1 millió dollárra rúgott. A THQ-nál végrehajtott átszervezések és a menedzsmentben történt változtatások látszólag meghozták a gyümölcsüket, mert bár a tavalyi év hasonló időszakában a kiadó 119,6 millió dolláros forgalmat könyvelhetett el, a vesztesége is nagyobb volt, 46,9 millió dollárra rúgott.

Kevesebb játék a minőségért cserébe

Az eredményhányad javulásában közrejátszott, hogy az online csatornákon lebonyolított forgalom 34 százalékkal, 19,1 millió dollárra nőtt. Ezen felül a kiadó új stratégiája, hogy egyszerre kevesebb címet dob piacra, azokra viszont maximálisan odafigyel, ennek tükrében aligha meglepő, hogy egyetlen nívós címe volt az elmúlt negyedévben, a nagysikerű Darksiders folytatása. Üröm az örömben, hogy a Darksiders II az elvárásokon alul teljesített, mindössze 1,4 millió példányt szállítottak le belőle a boltoknak; a dobozos játékok közül még mindig a Saints Row: The Third segíti a kiadót, aminél az 5 milliót is átlépte az üzleteknek eladott kópiák darabszáma.

A megváltozott felfogás jegyében három fontos címe is csúszik a kiadónak. A Company of Heroes 2 és a népszerű regénysorozat alapján készült Metro: Last Light a pénzügyi év végén, 2013 márciusában jelenhet meg, noha a THQ az év elején akarta kiadni a játékokat. Fájóbb pont, hogy a South Park-szerepjáték is késik: a korábban tervezett márciusi rajt helyett csak az áprilisban kezdődő 2014-es pénzügyi év elején kerülhet boltokba. A továbbiakban a Saints Row folytatásában, a Homefront 2-ben és az új Turtle Rock Studios-játékban bízik a kiadó.

Még több pénz kell

Noha a jelentés igyekszik pozitívan lefesteni a jövőt, a THQ helyzete valójában kínos és aggasztó. A csúszások miatt a vállalatnak további tőkére lesz szüksége, a Centerview Partners közreműködésével most a stratégiai és finanszírozási lehetőségeket térképezik fel a kiadó számára. További projektek is a kukában landolhatnak, és nem sok jót sejtet, hogy a THQ a 2013-as pénzügyi évre nem ad ki előrejelzéseket, a befektetői konferencia híváson pedig nem válaszolt a hosszútávú jövőt érintő kérdésekre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Michael Pachter, a Wedbush Morgan játékipari elemzője a jelentés kapcsán elmondta: a THQ helyzete ezután is romlani fog, a vállalat menedzsmentje várhatóan a cég eladását, esetleg részleges eladását is kilátásba helyezi, közben a hitelezőkkel újra kell tárgyalnia a követeléseik feltételeit, máskülönben a csőd is elképzelhető. A leépítések és a megjelenések átütemezése kétségkívül jót tettek a nyereségességnek, de a jelenlegi körülmények között a növekedésre is szükség van, mert a kevesebb játékpremier csak a további fejlesztések költségvetését vágja meg. Pachter nem ajánlja befektetésre a THQ-t: elmondása szerint a menedzsment sokat ígér, de a kiadó rendre alulteljesít, és már öt éve küszködik a talpraállással.

Zuhannak a részvényárak

A helyzet súlyosságát jól tükrözi: a THQ részvényárai közvetlenül a jelentés után 48 százalékot veszítettek az értékükből, a lejtmenet pedig még mindig tart, a korábban 3 dolláros áron jegyzett papírok jelenleg 1 dollár 16 centet érnek. Mindez azután történik, hogy a kiadó a nyáron 10:1 arányú részvényegyesítést hajtott végre, mert a részvények 1 dollárnál is kevesebbet értek. A NASDAQ nem listázza tovább a papírokat, ha azok tartósan, 10 napig nem érik el ezt az értékhatárt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról