Szerző: Folyó Gergely

2012. november 8. 12:13

Csődtől félnek a THQ-nál

Sűrűsödnek a THQ pénzügyi problémái, a kiadónál még a nagyobb címek is rendre besülnek. A legutóbbi pénzügyi jelentés óta több mint 50 százalékot veszítettek az értékükből a vállalat részvényei, az elemzők a csőd lehetőségét is emlegetik.

A vártnál jobb eredményekkel zárta a THQ a 2013-as pénzügyi év szeptember 30-án véget ért második negyedévét, a vállalat árbevétele 91,8 millió dollár volt a korábban előrejelzett 75-85 millió dollár helyett, és a vesztesége is jócskán kevesebb lett, 12,1 millió dollárra rúgott. A THQ-nál végrehajtott átszervezések és a menedzsmentben történt változtatások látszólag meghozták a gyümölcsüket, mert bár a tavalyi év hasonló időszakában a kiadó 119,6 millió dolláros forgalmat könyvelhetett el, a vesztesége is nagyobb volt, 46,9 millió dollárra rúgott.

Kevesebb játék a minőségért cserébe

Az eredményhányad javulásában közrejátszott, hogy az online csatornákon lebonyolított forgalom 34 százalékkal, 19,1 millió dollárra nőtt. Ezen felül a kiadó új stratégiája, hogy egyszerre kevesebb címet dob piacra, azokra viszont maximálisan odafigyel, ennek tükrében aligha meglepő, hogy egyetlen nívós címe volt az elmúlt negyedévben, a nagysikerű Darksiders folytatása. Üröm az örömben, hogy a Darksiders II az elvárásokon alul teljesített, mindössze 1,4 millió példányt szállítottak le belőle a boltoknak; a dobozos játékok közül még mindig a Saints Row: The Third segíti a kiadót, aminél az 5 milliót is átlépte az üzleteknek eladott kópiák darabszáma.

A megváltozott felfogás jegyében három fontos címe is csúszik a kiadónak. A Company of Heroes 2 és a népszerű regénysorozat alapján készült Metro: Last Light a pénzügyi év végén, 2013 márciusában jelenhet meg, noha a THQ az év elején akarta kiadni a játékokat. Fájóbb pont, hogy a South Park-szerepjáték is késik: a korábban tervezett márciusi rajt helyett csak az áprilisban kezdődő 2014-es pénzügyi év elején kerülhet boltokba. A továbbiakban a Saints Row folytatásában, a Homefront 2-ben és az új Turtle Rock Studios-játékban bízik a kiadó.

Még több pénz kell

Noha a jelentés igyekszik pozitívan lefesteni a jövőt, a THQ helyzete valójában kínos és aggasztó. A csúszások miatt a vállalatnak további tőkére lesz szüksége, a Centerview Partners közreműködésével most a stratégiai és finanszírozási lehetőségeket térképezik fel a kiadó számára. További projektek is a kukában landolhatnak, és nem sok jót sejtet, hogy a THQ a 2013-as pénzügyi évre nem ad ki előrejelzéseket, a befektetői konferencia híváson pedig nem válaszolt a hosszútávú jövőt érintő kérdésekre.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Michael Pachter, a Wedbush Morgan játékipari elemzője a jelentés kapcsán elmondta: a THQ helyzete ezután is romlani fog, a vállalat menedzsmentje várhatóan a cég eladását, esetleg részleges eladását is kilátásba helyezi, közben a hitelezőkkel újra kell tárgyalnia a követeléseik feltételeit, máskülönben a csőd is elképzelhető. A leépítések és a megjelenések átütemezése kétségkívül jót tettek a nyereségességnek, de a jelenlegi körülmények között a növekedésre is szükség van, mert a kevesebb játékpremier csak a további fejlesztések költségvetését vágja meg. Pachter nem ajánlja befektetésre a THQ-t: elmondása szerint a menedzsment sokat ígér, de a kiadó rendre alulteljesít, és már öt éve küszködik a talpraállással.

Zuhannak a részvényárak

A helyzet súlyosságát jól tükrözi: a THQ részvényárai közvetlenül a jelentés után 48 százalékot veszítettek az értékükből, a lejtmenet pedig még mindig tart, a korábban 3 dolláros áron jegyzett papírok jelenleg 1 dollár 16 centet érnek. Mindez azután történik, hogy a kiadó a nyáron 10:1 arányú részvényegyesítést hajtott végre, mert a részvények 1 dollárnál is kevesebbet értek. A NASDAQ nem listázza tovább a papírokat, ha azok tartósan, 10 napig nem érik el ezt az értékhatárt.

a címlapról