:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 17. 09:19

Ellenszélben az Intel

Közzétette harmadik negyedéves pénzügyi gyorsjelentését az Intel. A vállalat a szeptemberben leszállított várakozásokhoz képest jobb mutatókkal tudott előhozakodni, de a kilátásai távolról sem rózsásak .

Hiába a Windows 8 október végi megjelenése, a PC-piac meredeken csökkent a harmadik negyedévben, amit az Intel is megérzett. A vállalat negyedéves eredménybejelentő konferenciahívásán elhangzottak szerint a bizonytalan gazdasági körülmények a lakossági és a vállalati PC-vásárlásokat is visszafogják, amit tetéz az új típusú eszközök (okostelefonok, tabletek) irányából érkező verseny.

Óvatosan várja a Windows 8-at az ipar

Paul Otellini, az Intel vezére elmondta, a következő hónapok során a különféle gyártók mintegy 140 ultrabook modellel készülnek piacra lépni, amelyek közül 40 érintőképernyős, Clover Trail (Atom) alapú tabletből pedig legalább 20 különböző típus kerül a boltok polcaira rövidesen. Az Intel-vezér szerint az érintésorientált Windows 8 lehetőséget ad a gyártók számára hogy szabadon engedjék kreativitásukat és kísérletezzenek a formátumokkal. "Nem tudnám megmondani, melyik formátum lesz a nyerő, de szerintem azok a modellek, amelyek a laptopok teljesítményét és képességeit kombinálják egy tablet kényelmével és formátumával, a legnagyobb példányszámban eladottak között lesznek, de őszintén szólva ezt még egy évig nem tudjuk."

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Windows 8 érkezése új lökést adhat a PC-eladásoknak de Paul Otellini szerint a PC-gyártók a gazdasági bizonytalanság miatt rendkívül óvatosan készülnek az ünnepi szezonra és a készletszintjüket a szokásosnál alacsonyabban tartják. Ez okozta a visszaesést a harmadik negyedéves PC-eladásokban és ez az oka annak, hogy a szezonálisnál megszokott növekedés nagyjából felét várja az Intel a negyedik negyedévre is.

Úton a 14 nanométer felé

Az új helyzethez igazodva a chipgyártó igyekszik a készletszintjét csökkenteni és visszafogja a termelését, ez azonban mintegy 500 millió dolláros egyszeri költséggel jár a negyedik negyedévben. A gyártókapacitás visszafogása ugyanakkor lehetővé teszi a vállalat számára a 14 nanométeres csíkszélességű alkatrészek tömegtermelésére való hatékonyabb felkészülést: az Intel továbbra is úgy látja, hogy a tervezett ütemben fel tudja futtatni  14 nanométeres chipek gyártását és a technológia 2013 végére megérik a sorozatgyártásra. Az eljáráshoz a korábban beszerzett félvezetőipari berendezések 80-90 százalékát újra tudja hasznosítani a cég, ezért tőkeberuházási költségei 1,2 milliárd dollárral alacsonyabbak lesznek a korábban tervezettnél.

Stacy Smith pénzügyi vezérigazgató a konferenciahívás során kifejtette, a kihasználatlanul álló gyártókapacitás sokba kerül a cégnek, de még mindig olcsóbb mint a kapacitáshiány. "A kapacitáshiány kockázata és a kapacitáshiány költsége mindig sokkal nagyobb mint a többleté. Ahogy most is látható, ha a kapacitásunk túl magas, megtesszük a szükséges lépéseket és hat hónap múlva jók vagyunk. De ha hiány van, ez akár két évbe is beletelik" - mondta Smith. A tájékoztató során elhangzott, hogy az Intelnél felhalmozott készletek jobbára Ivy Bridge generációs processzorok, amelyek később is eladhatók, így nem szükséges azok árát csökkenteni és az Intel nem kíván árversenyt indítani.

Csökkenő bevétel és profit

Az Intel harmadik negyedéves forgalma 13,5 milliárd dollárt tett ki, ami némileg felülmúlta a szeptemberben leszállított várakozásokat, de 5 százalékkal alacsonyabb a tavalyi 14,2 milliárdos szintnél. Az üzemi eredmény 20 százalékkal visszaesett 3,8 milliárd dollárra, a nettó profit pedig 14 százalékkal elmaradva a tavalyitól 3 milliárd dollárt tett ki. A bruttó eredményhányad azonban nagyjából változatlan volt tavalyhoz képest, 63,3 százalékot tett ki, ami magasabb volt a szeptemberben prognosztizált 62 százaléknál. A már korábban említett extra költségek miatt azonban a negyedik negyedévben mindössze 57-58 százalék körül lesz ez a mutató.

A negyedéves tájékoztatón elhangzottak szerint a PC Client üzletág, amely a személyi számítógépekbe szánt chipek termeléséért felelős, 8,6 milliárd dolláros bevétellel zárta a harmadik negyedévet, ami 8 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál - a visszaesés mértéke nagyjából megfelel a PC-piac csökkenésének, amely az IDC és a Gartner szerint 8,3-8,6 százalék körül volt éves összehasonlításban. A szerverprocesszorokkal foglalkozó üzletág eközben 6 százalékkal 2,7 milliárd dollárra növelte forgalmát. A tájékoztatón elhangzottak szerint a gazdasági környezet miatt a vállalati szerverek szegmensében némi gyengeséget érezni, de ezt ellensúlyozni tudták a nagy cloud telepítésekkel kapcsolatos beszerzések. Igaz ugyanakkor, hogy az ilyen területen megvásárolt szerverchipek jobbára a kétfoglalatos gépekbe szánt olcsóbb Xeonok, ami az ASP, vagyis az egy termékre jutó átlagos eladási ár enyhe csökkenését okozta.

A cégnél a fejlesztések terv szerint haladnak, 2013 első felében piacon lesznek a 22 nanométeres technológián implementált új mikroarchitektúrára, a Haswellre épülő processzorok, és a 22 nanométeres Atomok próbagyártása is megkezdődött már, ezek bemutatkozása szintén jövőre várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.