Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 11. 08:53

Zuhantak a PC-eladások a harmadik negyedévben

Közzétette a PC-eladások harmadik negyedéves alakulásáról szóló friss jelentését az IDC és a Gartner. A számok sokkal rosszabbak a vártnál, a PC-piac a legutóbbi három hónap során több mint 8 százalékkal zsugorodott tavalyhoz képest.

Világméretű csökkenés

Továbbra is a gazdasági bizonytalansággal, illetve a PC-k helyére pályázó eszközök előretörésével magyarázza a személyi számítógépek forgalmának csökkenését az IDC és a Gartner. Ugyan a cégek eltérő metodikával dolgoznak, de mindkettejük jelentése szerint több mint 8 százalékkal estek vissza a PC-eladások a harmadik negyedévben, a piac zsugorodása gyorsabb volt a vártnál. Az IDC szerint 87,8 millió személyi számítógép fogyott 2012 harmadik negyedévében, ami 8,6 százalékkal kevesebb mint 2011 azonos időszakában - a vállalat korábban 3,8 százalékos zsugorodást jelzett előre. A Gartner 87,5 millió gép eladásáról számolt be, ami 8,3 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

A jelenség világméretű, az összes földrajzi régióban meredeken csökkent a PC-k forgalma, derül ki az elemzőcégek által közölt adatokból. Észak-Amerikában volt a legnagyobb visszaesés, itt a szállítások majdnem 14 százalékkal maradtak el a tavalyi szinttől, az EMEA régióban a csökkenés mértéke megközelítette a 9 százalékot, Dél-Amerikában meghaladta a 6 százalékot, a Távol-Keleten pedig az 5 százalékot.

Harmadik negyedéves PC-eladások az IDC szerint

Az elemzőcégek szerint az egész világon érezhető gazdasági bizonytalanság a vállalatokat arra ösztönzi, hogy elhalasszák az új PC-k beszerzését és a régiek cseréjét, miközben a lakossági szegmensben továbbra is inkább az olyan izgalmas termékekre költik el diszkrecionális jövedelmüket a fogyasztók mint az okostelefonok és a tabletek. Ezekhez a hatásokhoz még hozzájárul a Windows 8 rajtjára történő felkészülés, az október végén érkező operációs rendszer megjelenésére várva a kereskedők kisöpörték a készleteiket. A nagy kérdés az, vajon az új Windows az év végén be tudja-e indítani a PC-eladások ismételt emelkedését. Amennyiben ez nem sikerül, nagy esély van rá, hogy 2001 után először éves szinten is csökkenjen a PC-piac forgalma.

Fej-fej mellett a HP és a Lenovo

Ami a gyártók versenyét illeti, az IDC szerint ugyan a HP eladásai jelentősen visszaestek a vállalat körüli bizonytalanság közepette, de a cég még nem tudta tartani első helyét, részesedése 15,9 százalékot tett ki, miközben a második helyezett Lenovo 15,7 százalékra jött fel annak köszönhetően, hogy PC-eladásai tavalyhoz képest 10 százalékkal nőttek. A Gartnernél a Lenovo azonban már át is vette a vezető pozíciót, megfosztva a HP-t régóta őrzött elsőségétől: az elemzőcég számai alapján a Lenovo részesedése 15,7 százalék volt, míg a HP-é 15,5 százalékot tett ki. Érdemes kiemelni, hogy az USA-ban az öt legnagyobb gyártó közül csak a Lenovo tudta növelni PC-eladásait, még az Apple is kevesebb gépet adott el mint tavaly.

Harmadik negyedéves PC-eladások a Gartner szerint

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Mindkét cégnél a Dell a harmadik legnagyobb PC-gyártó 10 százalék feletti piaci részesedéssel, míg a negyedik az Acer. A tajvani cég nemrég még a piacelsőségért küzdött és jó esélye volt arra hogy befogja a HP-t, azonban a lakossági szegmensnek való kitettsége és a netbook-piac összeomlása a gazdasági bizonytalanság közepette teljesen berántotta a vállalat PC-eladásait. Az IDC és a Gartner is úgy látja, az Acer eladásai éves szinten mintegy 10 százalékot csökkentek, a vállalat részesedése nem éri el a 10 százalékot sem ma már.

Az ötödik legnagyobb PC-gyártó az ASUS, amely évek óta csendben, de biztosan növeli eladásait és mára olyan cégeket utasított maga mögé mint a Toshiba. Az IDC szerint az ASUS 10 százalékkal, a Gartner szerint pedig majdnem 12 százalékkal tudta növelni PC-szállításait 2011 harmadik negyedévéhez képest, részesedése mindkét elemzőcég szerint 7,3 százalék volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról