Szerző: Gálffy Csaba

2012. szeptember 7. 15:30

Visszafogta negyedéves előrejelzését az Intel

Módosította negyedéves előrejelzését és visszavonta egész évre vonatkozó irányadását az Intel. A chipgyártó gyenge keresletet tapasztal.

HIRDETÉS

Gyenge a PC-piaci kereslet

Visszavonta egész évre vonatkozó pénzügyi előrejelzését és lefelé módosította a harmadik negyedévre vonatkozó kilátásokat az Intel. A vállalat közleménye szerint a gyengébb teljesítményt a makrogazdasági problémák, és az ezekre visszavezethető, a vártnál gyengébb kereslet okozta. Erre már a nagy PC-gyártók negyedéves eredményeiben is voltak jelek, a HP és a Dell is viszonylag gyenge időszakot zárt és utalt a PC-piacon tapasztalható pangásra, amelyet a gazdasági bizonytalanság miatt a PC-k feladatait potenciálisan átvevő eszközök (okostelefonok, tabletek) előretörése magyaráz leginkább. Az IDC elemzőcég augusztus végén közölte, 2011-ben 367 millió személyi számítógép eladásával számol, ez csupán 0,9 százalékos bővülés lesz 2011-hez képest.

A harmadik negyedévre az Intel új bevételi előrejelzése 12,9-13,5 milliárd dollár, szemben az előzőleg becsült 13,8-14,8 milliárdos értékkel. Az elemzői előrejelzések mintegy 14,2 milliárdos forgalmat vártak a Bloomberg összesítése szerint. Az új előrejelzés szerint a periódusban a bruttó eredményhányad 62 százalék lesz (plusz-mínusz 1 százalék), ami minimális, egy százalékos csökkenés az előző erőjelzés 63 százalékához viszonyítva. A tavalyi harmadik negyedévben a cég 28 százalékos bővülés után 14,23 milliárdos rekordforgalmat realizált, miután konszolidálta a McAfee-t és az Infineon vezeték nélküli chipeket gyártó részlegét. Tavalyhoz képest képest tehát 5-10 százalékos visszaesés várható.

Jó hírt is közölt ugyanakkor a cég, a 12,1 és 12,9 milliárd dollár közé várt tőkeberuházás kevesebb lesz az előirányzottnál, mivel a cég a vártnál több meglevő berendezést tud felhasználni a 14 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási technológiáján, máshogy fogalmazva tehát olcsóbb lesz a 14 nanométeres Intel processzorok előállítása. A 14 nanométeres technológia 2013 végén állhat tömegtermelésbe az Intelnél, amennyiben a cég tartja a kétéves gyártástechnológiai ciklust.

Éves előrejelzés visszavonva

Az Intel  visszavonta az egész évre vonatkozó előrejelzését is, az újat az október 16-án esedékes harmadik pénzügyi gyorsjelentéssel adja ki a vállalat. Az éves visszajelzést egyébként már egyszer, júliusban módosította lefelé a gyártó, akkor a "nagy egyszámjegyű" éves bevételbővülést 3-5 százalékra korrigálták, az előrejelzés visszavonása arra utal, hogy ezt a szerény növekedést is veszélyben látják a vezetők.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az előrejelzések módosítását az Intel szerint az indokolja, hogy a hagyományosan erős harmadik negyedév most szokatlanul gyengének ígérkezik. Ebben az időszakban az Intel partnerei tipikusan raktárkészletet építenek a karácsonyi szezon előtt, az Intel azonban most épp a raktárkészletek leépítését tapasztalja, vagyis a PC-gyártók a már megvásárolt processzorokat építik be a számítógépekbe, és kevesebbet rendelnek, mint az "elfogyasztott" mennyiség. A partnerek viselkedésére van magyarázat, a vállalati PC-k és a feltörekvő piacok gyengén teljesítenek. Jó hír ugyanakkor, hogy a legjövedelmezőbb szerveres üzletág hozza a várt számokat.

A cég papírjai nem reagáltak jól a hírre, a nyitás előtti kereskedésben 5,5 százalékos mínuszban is jártak, jelenleg 3,7 százalékos csökkenést mutat az árfolyam.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 04:15

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.