Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 15. 11:42

Betör az amerikai mobilpiacra a japán Softbank

Igaznak bizonyultak a pletykák, a Softbank egy tokiói sajtótájékoztatón ma bejelentette, 21,1 milliárd dollárért megvásárolja a harmadik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Sprint Nextel részvényeinek 70 százalékát. Ez a legnagyobb összeg, amit japán cég valaha egy külföldi vállalatért kifizetett.

Az 1980-as években alapított, tevékenységét vezetékes távközlési szolgáltatóként kezdő, később azonban számos területen (online szerencsejáték, pénzügyek, terjeszkedő Softbank vezetője nem fél a kockázatoktól. Son Masayoshi elmondta, az amerikai terjeszkedés nagy kihívást jelent, de szükséges lépés ahhoz, hogy a szolgáltató növekedni tudjon. "Semmit sem csinálni biztonságos lehet és az amerikai megjelenésünk egyáltalán nem lesz egyszerű. Új piacra kell belépnünk, ahol teljesen eltérő a kultúra, és a nulláról kell kezdenünk mindent. De ezt a kihívást nem elfogadni sokkal kockázatosabb lenne."

Méretgazdaságosság

A japán vállalat 2006-ban lépett be a japán mobilpiacra a Vodafone helyi leányvállalatának megvásárlásával, amelyért több mint 15 milliárd dollárnak megfelelő összeget fizetett ki. A japán távközlési piac azonban mára nem csak a vezetékes, hanem a mobil szolgáltatások terén is teljesen telítődött, így a Softbanknak egy másik ország felé kellett mozdulnia, ha fenn akarta tartani növekedő pályáját. A pénzügyi gondokkal küszködő, lassan 5 éve folyamatosan veszteséges Sprint Nextel egy nagy, jövedelmező és jelenleg is lendületesen növekedő piacon versenyez, ezért eshetett rá a választás.

A Sprint Nextel forgalma az elmúlt három évben 33 milliárd dollár körül stagnált, nettó vesztesége minden évben 3 milliárd dollár körül volt - a kihívás adott. A Sprint Nextellel kiegészülve a Softbanknak azonban már 96 millió ügyfele lesz a világon, az egyesült vállalat így méretgazdaságossági előnyre tehet szert, amely révén jobb árakat alkudhat ki a hálózatmodernizációs tendereken és a telefongyártóknál például. A Softbanktól befolyó vételárból a Sprint Nextel befejezheti a 7 milliárd dolláros hálózatmodernizációs programját, növelve versenyképességét az amerikai piacon, valamint elemzők szerint megveheti a szintén amerikai Clearwire-ban fennmaradó 52 százalékos tulajdonrészt, amelyet még nem birtokol. A Clearwire nagykereskedelmi mobil és vezetékes szélessávú szolgáltató, amelynek hálózati kapacitásai jól jöhetnek a Sprint Nextelnek a két legnagyobb versenyző, az AT&T és a Verizon elleni harcban.

A T-Mobile USA lehet a következő cél

A Wall Street Journal által megszólaltatott bennfentesek szerint az sem zárható ki, hogy a feltőkésített, megerősített Sprint Nextel később ajánlatot tegyen a 35 millió ügyféllel rendelkező  T-Mobile USA-ra, amelytől már régen meg szeretne szabadulni a német tulajdonos. Tavaly a hatóságok jóváhagyásán csúszott el az az ügylet, amelynek keretében a piacvezető AT&T 39 milliárd dollárért megvette volna a T-Mobile USA-t. Ezt követően a T-Mobile nemrég jelentette be egyesülését a MetroPCS-szel, amely az ötödik legnagyobb amerikai szolgáltató - a méretgazdaságosságot javítani hivatott ügylet a hatóságok jóváhagyására vár.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Tűzhöz közeli források szerint a Sprint Nextel 70 százalékáért kifzetett 21,1 milliárd dolláros vételárat tisztán hitelből finanszírozza a Softbank, a kölcsönöket négy pénzintézet nyújtja: a Mizuho Financial Group, a Sumitomo Mitsui Financial Group, a Mitsubishi UFJ Financial Group és a Deutsche Bank. Az ügyletben komoly kockázati tényezőt jelent a Sprint Nextel jelenleg is 15 milliárd dollárt meghaladó hitelállománya, amely a jövőben a Softbank hitelkockázati besorolását is leronthatja, vélik elemzők. A szegény sorból jött Son Masayoshi azonban nem fél a kockázatos lépésektől, eltökélt szándéka, hogy a Softbankot a világ 10 legnagyobb távközlési cégei közé irányítsa.

A japán cég részvényesei láthatóan nem örülnek a lépésnek, az akvizícióról szóló pletykák múlt heti kirobbanása óta a Softbank papírjainak árfolyama több mint 20 százalékot zuhant. A befektetők elsősorban attól félnek, a Softbank túl nagy árat fizet a Sprint Nextelért. "Ugyanez volt a piac reakciója, amikor a Softbank bejelentette, hogy megvásárolja a Vodafone-t néhány éve. Mindenki azt mondta, ez túl drága" - mondta a Reutersnek Fumiyuki Nakanishi, az SMBC Friend Securities befektetési igazgatója. "[...] idővel a részvényesek rá fognak jönni, hogy Son jó döntést hozott."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról