:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. június 5. 11:18

Megkezdődött a HP és az Oracle pere az Itaniumról

Az Oracle tavaly márciusban felhagyott az Itanium támogatásával, a HP szerint jogellenesen. A tárgyalás első szakaszában a HP azt próbálja meg bizonyítani, az Oracle valóban szerződéses kötelezettséget vállalt az itaniumos fejlesztésekre.

Az első csörte

Hétfőn megkezdődött a HP és az Oracle közötti per tárgyalása, amely során a HP azt próbálja meg bizonyítani, az Oracle szerződésben foglalt kötelezettségét szegte meg, amikor felhagyott az Itanium támogatásával. A tárgyalás első, várhatóan két hétig tartó szakaszában a bíróság azt vizsgálja, valóban szerződéses kötelezettsége volt-e az Oracle-nek a HP Itanium-alapú szervereit támogatni. Amennyiben a bíró úgy találja, egy második szakaszban esküdtszék dönti el, megszegte-e az Oracle ezt a szerződést és milyen kártérítés jár a HP-nak. A Reuters cikke szerint a HP 4 milliárd dollárra tart igényt.

Ann Livermore, aki a HP nagyvállalati szolgáltatásokért felelős részlegét vezette, tanúvallomásában elmondta, Safra Catz Oracle-elnök és csapata többször biztosította a HP-t arról, hogy a Sun felvásárlása után is platformsemleges stratégiát folytat. "Azt mondta, továbbra is támogatják a HP-t" - mondta Livermore, hozzátéve, hogy a Safra Catz és csapata egy nagyobb vezetői megbeszélés során is megerősítették ezt. A bombát Mark Hurd átigazolása robbantotta fel, mondta el Livermore. "Nagyon aggódtam, amikor Mark rossz szájízzel elhagyta a HP-t. [...] ismerte a pénzügyeinket. Tudta, mennyire függünk az Itaniumtól. Nagyon sok mindent tudott."

A HP-t képviselő jogász, Jeffrey Thomas arra a szerződésre hivatkozott az első nap során, amelyet a két vállalat még Mark Hurd távozása kapcsán kötött. Amint az ismert, a HP elnök-vezérigazgatója 2010 nyarán szexuális zaklatási ügybe keveredett, amely alól ugyan tisztázta magát, de közben annyira megromlott a viszonya az igazgatótanáccsal, hogy végül augusztus elején a távozás mellett döntött. Nem egészen egy hónap múlva Hurd az Oracle-nél bukkant fel elnöki pozícióban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vezető munkahelyváltása kapcsán a HP beperelte az Oracle-t, az ügy végül egyezséggel zárult. Ennek az egyezségnek volt egy záradéka, amely kimondta, "az Oracle továbbra is kínálja termékeit a HP platformjain".  2011 márciusában azonban az Oracle váratlanul bejelentette, nem fejleszt többé az HP üzleti kritikus szervereiben használt Itanium processzorokra, mivel azok életük végét járják. A HP válaszul pert indított az Oracle ellen, a cég szerint jogellenes az Itanium és a HP-UX hanyagolása a jövőbeli fejlesztések során. Az Oracle állítja, pusztán formaságról van szó

Mit tartalmaz a Hurd-szerződés?

A tárgyalás első napján a HP-t képviselő Jeffrey Thomas elmondta, az Oracle és a HP számos esetben beszélt arról, mennyire fontos partnerei egymásnak és az Oracle is többször is kinyilvánította például sajtóközleményekben, hogy az Itaniumot stratégiai platformként kezeli. A Hurd átigazolása körüli jogvita kapcsán keletkezett szerződés ezt jogi formába is öntötte, érvelt Thomas. "Az Oracle vezetői is tisztában voltak vele, hogy a szerződés az Itanium-alapú rendszerekre való fejlesztésre is kiterjed" - mondta.

Az Oracle persze teljesen másképp látja a dolgot. A vállalatot képviselő Dan Wall jogász szerint a kérdéses megállapodás csak a Mark Hurd átigazolása körül kirobbant jogvitát rendezte. A portolási megállapodások általában hosszúak és bonyolultak, az Oracle sosem vállalna kötelezettséget egy platform támogatására egy ilyen rövid és általános szerződésben, fejtette ki Wall. "Az ügy kapcsán keletkezett több millió oldalnyi jogi dokumentum között egyetlen sincs, amely arra utalna, ez a szerződés egy portolási szerződés lenne." Wall a tárgyaláson álláspontjának alátámasztására olyan belső HP dokumentumokat is benyújtott bizonyítékként, amelyek egy formális portolási szerződés tető alá hozását sürgetik.

Itanium: 2007 óta kérdéses a sorsa

A két cég közötti viszony korábban virágzó és gyümölcsöző volt, a HP hardverek számítottak az Oracle szoftverek legnépszerűbb platformjának. Azonban miután az Oracle felvásárolta a Sun Microsystemset, saját hardverplatformra is szert tett, így a HP közvetlen versenytársává vált. Az Oracle hivatalosan azzal az indokkal függesztette fel az Itanium támogatását, hogy az élete végét járja. Bár ezt az információt a HP és az Intel is tagadta, az Oracle által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Intel már 2007-ben ki akart szállni a processzor fejlesztéséből.

Az Itanium az Intel minden igyekezete ellenére sem tudott igazán széles körben elterjedni a szervergyártók körében - a nagyok közül az IBM és a Sun is kitartott saját RISC processzorai mellett, csak a HP cserélte le PA-RISC chipjeit üzleti kritikus szervereiben az Intel megoldására. Egy-két kisebb gyártót (pl. Bull) leszámítva gyakorlatilag csak a HP kínál Itanium-alapú szervereket. Az Oracle lépése nem az Intel vagy az Itanium, hanem a HP nagyvállalati szerverei ellen irányul - a jogvita és a bizalmatlanság legnagyobb vesztesei azonban hosszú távon a közös ügyfelek lehetnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.