Szerző: Gálffy Csaba

2012. április 10. 14:56

AOL-szabadalmakkal fegyverkezik a Microsoft

A Microsoft kezébe került az AOL szabadalomportfóliójának legnagyobb része, tovább folyik az iparági szintű szabadalmi fegyverkezési verseny.

HIRDETÉS

Nyolcszáz szabadalmat megvásárolt és további háromszázat licencelt a Microsoft az AOL-től - jelentette be a két vállalat. A tranzakció értéke 1,053 milliárd dollár, amit készpénzben egyenlített ki a Microsoft, amely a megvásárolt szabadalmakat visszalicenceli az AOL számára. Az adásvételi ügylet 2012 végére zárulhat le, bizonyos versenyügyi hatóságok engedélye mg szükséges hozzá.

Mi a portéka?

Az AOL hónapokkal ezelőtt kezdte el keresni a vevőket a szabadalomportfólió nem kritikus részére. A most nyélbe ütött üzlet előtt hosszas zárt aukciót rendeztek az érdeklődő vállalatok számára, ezt nyerte meg a Microsoft. Mint ismeretes a redmondiak hatalmas szabadalomportfólióját a Motorola és a Sony kivételével minden androidos gyártó licenceli, telefononként fix díjért cserébe - a portfólió növekedésével pedig ezek a termékdíjak is egyre magasabbak lehetnek.

A 800 szabadalom pontos minőségéről nincsenek részletes információk, a szakértők szerint az emailtől az azonnali üzenetküldésig számtalan alaptechnológiához kapcsolódó szabadalommal bírt az AOL. Kérdés természetesen, hogy a tranzakció előtt mely cégek számára licencelte ezeket az, másrészt az sem világos, hogy mennyire kritikus szabadalmakról van szó - a nehezen megkerülhető szabadalmak nyilván jóval többet érnek, mint a marginális, kevés helyen alkalmazott, vagy könnyen kikerülhető szabadalmak.

Microsoft-Netscape

A közlemény szerint az adásvétel része az AOL egy meg nem nevezett leányvállalata is, kiszivárgó információk szerint a redmondiak a Netscape romjait szerezték meg. Az AOL megőrizte a Netscape márkához fűződő jogokat, így az e néven működő internetszolgáltató és az eredeti URL alatt működő AOL portál marad a helyén. Az AOL szűkszavú közleménye szerint a leányvállalatot veszteséggel adják tovább. Bár a Netscape eladása a Microsoftnak elsősorban könyvelési célokat szolgál (a leírható veszteséggel miatt csökkenthető a jövedelemadó), az ősellenség felvásárlása minden bizonnyal számos netes veteránt mosolyra késztet.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A bejelentés hírére hatalmasat erősödött az AOL részvényárfolyama, a papírok értéke a tőzsdei nyitásra 43 százalékot erősödött. Ez nem csoda, a cég értéke kevesebb mint 2 milliárd dollár volt, az egymilliárd dolláros tranzakció (és a nyomában keletkező készpénzállomány) nagyot dobott a piaci értékelésen. A befektetők jókedvét növelheti, hogy a megszerzett készpénzt az AOL nem tartja meg, hanem visszajuttatja a részvényesekhez valamilyen formában (például egyszeri osztalékként).

Az AOL-Microsoft adásvétel jól mutatja ugyanakkor, hogy mennyire rossz úton jár a Yahoo!. Az AOL-hez hasonlóan médiavállalatként működő, és hasonlóan nehéz helyzetben lévő Yahoo! szintén jelentős szabadalmi portfólióval bír, az eladás helyett azonban a közvetlenül szeretné azt licencelni. Egyik első próbálkozása a Facebookkal szemben zajlott, a tárgyalások azonban zátonyra futottak és a Yahoo perre ment - így azonnali százmilliók-milliárdok helyett hosszú, akár több éves, kétséges kilátásokkal kecsegtető jogi csata lett az eredmény.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 18:40

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.