Szerző: Gálffy Csaba

2011. december 19. 12:14

Lerövidítik a jótállási időt a merevlemezgyártók

Egy időben, egyszerre csökkenti jelentősen a merevlemezeinek jótállási idejét a Seagate és a Western Digital. A visszalépés jelentős, egyes termékek garanciája öt évről egyre csökken. A gyártók "csak az iparághoz igazodnak".

Szinte napra pontosan egy időben, 2011. december 31., illetve 2012. január 2. után csökkentett jótállással szállítja merevlemezeit a Seagate és a Western Digital. A garanciális időtartam visszavágása a Seagate-nél drámaibb, a mainstream egységek ezután 5 helyett 1 éves jótállással rendelkeznek majd, a Western Digital 3 évről 2 évre rövidíti ezt az időtartamot. A gyártók álláspontja szerint csupán az iparág bevett szokásaihoz "igazodnak".

Mintha összebeszéltek volna

A Seagate disztribútorok számára kiküldött új programja az összes eladott meghajtót érinti, így az új 2,5 hüvelykes zászlóshajónak számító Momentus XT családot is. Az új feltételek szerint egy évre csökken a Barracuda és Barracuda Green 3,5 hüvelykes meghajtók illetve a Momentus 2,5 hüvelykes egységek jótállása, és három évre a vállalati felhasználásra szánt Constellation 2 és ES.2, illetve a Momentus XT garanciája. Az üzleti kritikus vállalati meghajtók (Cheetah sorozat) és a külső merevlemezek jótállási ideje a Seagate szerint nem változik majd.

Az amerikai PC World kérdésére a Seagate megmagyarázta a garanciális időtartam csökkentését. A merevlemezgyártó szerint az új garanciális feltételek "jobban egybevágnak a fogyasztói elektronika és a technológiai ipar feltételeivel. A jelenlegi iparági normákhoz való alkalmazkodás nyomán a Seagate továbbra is fókuszálni tud a technológiai innovációba történő befektetésre és az egyedi termékfunkciókra, amelyek értéket képviselnek fogyasztóink számára".

A Western Digital sajtóosztálya nem adott ki még látványosan semmitmondó nyilatkozatot sem a jótállási idő rövidüléséről, azt azonban megerősítették, hogy a lépésnek semmi köze a thaiföldi áradás okozta károkhoz. A Western Digital bejelentése szerint a Caviar Blue, Caviar Green és Scorpio Blue meghajtók jótállása három évről kettőre rövidül, a csúcstermékek, így a Caviar és Scorpio Black valamint a VelociRaptor sorozatok továbbra is öt éves garanciát kapnak. A Seagate-hez hasonlóan a Western Digital is kínál majd kiterjesztett garanciát, így azok a felhasználók, akiknek ez fontos, felárért cserébe megkaphatják azt. Az árazásról egyelőre nincsenek információk, a Western Digital a "közeljövőben" tervezi kidolgozni azt.

Csak óvatosan!

A merevlemezgyártás konszolidációja nyomán mára csak három gyártó maradt a piacon, a Seagate a Samsung HDD-üzletágát, a Western Digital pedig a Hitachi hasonló divízióját vásárolta fel, ezzel összesen háromra szűkült a HDD-gyártók mezőnye, a 2,5" egységekre koncentráló Toshiba piaci részesedése azonban messze elmarad a két nagy gyártóétól. A fogyasztókkal szemben a merevlemezgyártók hatalmát növeli a hetek óta tartó HDD-hiány is, a szerződéses kötelezettségeken felüli meglévő készleteket gyakorlatilag tetszőleges áron adják el a gyártók a magasabb árat ígérő vásárlónak.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A jótállási feltételek változása mellett a merevlemez-piacon egyéb turpisságokra is érdemes felkészülni. A HWSW-nek iparági források erősítették meg, hogy a noteszgépek vásárlásakor óvatosnak kell lenni, sok számítógépbe az eredeti specifikációktól eltérő merevlemez kerülhet a thaiföldi áradás okozta készlethiány miatt. Ez különösen fájó lehet, ha mondjuk 7200-as fordulatszámú meghajtó helyett csak 5400-ast kapunk - a kettő között jelentős teljesítménybeli eltérés lehet.

A jótállás érvényesítésekor is akadályokba ütközhetünk, a rendkívül magas merevlemez-árak miatt több disztribútor inkább visszafizeti a merevlemez eredeti (alacsony) árát, minthogy cserélje az egységet. A pórul járt felhasználók ilyenkor nagyon keveset tehetnek, ha az eladó visszafizeti a termék árát, azzal jogi kötelezettségeit maximálisan kielégítette - az, hogy ezért az összegért nem lehet a piacon hasonló terméket kapni, már a fogyasztó problémája.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról