Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 30. 10:44

Totális kudarc a RIM BlackBerry PlayBook

A RIM nem kommentálja azokat a híreket, amelyek szerint befejezte a PlayBook tablet gyártását és a további modellek fejlesztését. A szoftveres hiányosságokkal érkező készülék csúfosan megbukott a piacon, az elektronikai áruházak nagy kedvezményekkel kínálják.

A kereskedők már akciózzák

Totális kudarc a RIM első és talán utolsó tablete, a PlayBook - a készülékből fél év alatt összesen 700 ezer darab fogyott mindössze, ráadásul az eladások nem növekedő, hanem éppen hogy csökkenő tendenciát mutatnak. A RIM-et váratlanul érte a sikertelenség, a felhalmozott készleteken a cég nem tud túladni. A PlayBookot gyártó Quanta Computer csökkentette a gyártási volument, de egyes hírek szerint teljesen le is állította és közel ezer dolgozót bocsátott el, akik korábban a PlayBook összeszerelésén dolgoztak.

Hogy a tablet mennyire nem fogy, azt jól mutatja, hogy az amerikai kiskereskedők jóval az ajánlott ár alatt próbálják meg kiszórni őket. Az Office Depot és a Staples az eredeti 499 dollár helyett 399 dollárért adják a készüléket és még egy 100 dolláros ajándékkupont is adnak a vásárlóknak, a Best Buy pedig 299 dollárra vitte le a 16 gigabájtos PlayBook árát. A 32 gigabájtos és a 64 gigabájtos verzió árát is 200 dollárral csökkentette az elektronikai áruházlánc, így azok most 399 és 499 dollárba kerülnek.

Szoftveres hiányosságok

A PlayBook idén tavasszal debütált, néhány héttel az iPad 2 után, így kevés figyelmet kapott a médiában és a fogyasztóktól is. A készülék a hardverét tekintve versenyképesnek mondható, 1 GHz-es kétmagos processzor dolgozik a 7 hüvelykes, 1024x600 pixeles felbontású kapacitív érintőkijelző alatt, a grafikáról PowerVR SGX540 videovezérlő gondoskodik, a rendszermemória 1 gigabájt, a háttértár pedig kiviteltől függően 16-64 gigabájt lehet. A tabletben természetesen van Wi-Fi, Bluetooth, giroszkóp, USB- és HDMI-csatlakozó. A teljes multitaskingot nyújtó BlackBerry Tablet OS szoftvert felkészítették mindenre, ami ma egy tablettől elvárható, ennek megfelelően a készülék WebKit-alapú böngészője HTML5-kompatibilis és teljes Adobe Flash 10.1 és AIR támogatást is biztosít, emellett futnak rajta a Java alkalmazások is.

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x)

A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

Miért a Go a legjobban vágyott programozási nyelv? (x) A HackerRank 2020-as kutatása szerint a legtöbb fejlesztő a Go-t tanulja majd meg legújabb nyelvének - nézzük miért!

A RIM azonban - feltehetően hogy tartani tudja a határidőt - , erősen korlátozta a PlayBook képességeit, a tableten például nincs gyárilag e-mail kliens sem, nincs rajta naptár és a BlackBerry Messengert sem támogatja a készülék. A vállalat a megjelenéskor azt ígérte, a szoftveres hiányosságokat gyorsan orvosolni fogja, azonban a frissített operációs rendszer és szoftverkészlet a mai napig nem érkezett meg, a legújabb hírek szerint a RIM októberi fejlesztői konferenciáján rajtol majd el. Szintén áprilisban ígérte a RIM a 10 hüvelykes verzió érkezését, amiről azóta egy szó sem esett, feltehetően törölték a projektet.

Az áprilisi premieren a vállalat és az elemzők is optimistán álltak a PlayBookhoz, a Gartner például azt várta, hogy a hiányosságok ellenére 2011-ben 4-7 millió készülék fogy el - ehhez képest az eddig eladott 700 ezer példány fájdalmasan kevés. A Collins Stewart elemzője, John Vihm az ügyfeleinek küldött hírlevélben tegnap azt írta, a RIM felfüggesztette a PlayBook gyártását és törölte a további tabletek fejlesztését is. Frissítés: A vállalat a Reutersnek tagadta az értesülést és alaptalannak nevezte azokat az információkat, amely szerint a PlayBook termékvonal megszüntetésére készülne. "A RIM továbbra is elkötelezett a tabletpiac és a QNX platform mellett.

Nem sikerült megtörni az iPad uralmát

A tabletpiacon egyelőre minden versenyző lepattan az iPadről, az Apple készülékének sikerét nem hogy megismételni, de még csak megközelíteni sem sikerült senkinek. A próbálkozásba beletört a bicskája a RIM mellett a HP-nek is, amely a nyáron dobta piacra webOS-alapú TouchPad készülékét, hogy aztán augusztus végén bejelentse, leállítja a gyártást. A Motorola Xoom és a Samsung Galaxy Tab se hozza a várt eladási számokat egyelőre, utóbbi miatt ráadásul késhegyig menő jogvita alakult ki az Apple és a Samsung között. Sok kicsi sokra megy alapon azonban az Android már megszerezte a tabletpiac mintegy negyedét az iOS-től.

A piacra új belépőként érkezett a héten az Amazon Kindle Fire, amely a PlayBookhoz kísértetiesen hasonló külsővel és hardverrel rendelkezik és mindössze 199 dollárba kerül. A terméket november közepétől szállítja az Amazon, eleinte csak az Egyesült Államokban, ahol a képességei és az ára alapján feltehetően óriási siker lesz. Két hét múlva érkezik a piacra a Cisco Cius, amely szintén 7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik és Androidot futtat, ezt a terméket elsősorban vállalati felhasználásra ajánlja a cég, a megkülönböztető képességeket a videokonferencia terén kell majd keresni.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról