Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 5. 12:35

IDC: erősen csökkent a magyar tárolópiac

A második negyedévben is folytatódott a tárolók világpiac lendületes növekedése, derül ki az IDC által nyilvánosságra hozott adatokból. Itthon a világpiacnál kisebb ütemben, de szintén bővültek a szállítások, de a piac értéke alig háromnegyede a tavalyinak.

Lendületes világpiaci növekedés

A világszerte leszállított külső lemezes tárolók értéke 12,2 százalékkal 5,6 milliárd dolllárra emelkedett 2011 második negyedévében, adta hírül pénteken az IDC. A piackutató becslése szerint a leszállított tárolókapacitás 46,7 százalékkal 5353 petabájtra emelkedett, a szervezetek továbbra is rendkívüli mennyiségű adatot hoznak létre. Egy éve több mint 50 százalékkal nőtt a leszállított kapacitás, hogy a cégek a 2008-2009-es válság után újraindították beruházásaikat, de a növekedés üteme látszólag alig változik és egyelőre semmi sem utal arra, hogy a jövőben számottevően lassulna.

"A külső tárolók forgalma stabilan nőtt a második negyedévben, minden szegmensben kétszámjegyű százalékos volt az emelkedés, ahogy a végfelhasználók új technológiákba fektettek" - mondta az IDC tárolókkal foglalkozó vezető elemzője, Liz Conner. "A virtualizációval, cloud computinggal és nagy adattömegek kezelésével kapcsolatos gyártói ajánlatok és az egyre bővülő IT-büdzsék egyaránt hozzájárultak ehhez a növekedéshez."

A külső lemezes tárolók piacvezetője továbbra is az EMC, amely mint a SAN, mind a NAS területen magabiztosan őrzi első helyét. A vállalat éves szinten több mint negyedével tudta növelni bevételét. Meglepetésre a világpiac második helyén álló IBM-et szorosan megközelítette a NetApp, amely NAS berendezéseivel vívott ki magának elismerést, de ma már a SAN-ok felé is kacsingat. Az IDC összesített adatai szerint az IBM 13,7 százalékos, a NetApp 12,8 százalékos részesedést birtokolt a második negyedévben. A negyedik helyezett HP mögött újabb holtverseny alakult ki, a Dell és a Hitachi bevételarányos részesedése 0,2 százalékos eltérést mutat csupán.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A gyártók piaci teljesítményét azért nehéz összevetni az egy évvel korábbival, mert az iparág gyorsan konszolidálódik és 2010 nyara óta is számos olyan összeolvadásnak lehettünk tanúi, amelyek döntően befolyásolhatták a bevételek alakulását. Ilyen a HP és a 3PAR, a Dell és a Compellent, az EMC és az Isilon, valamint a NetApp és az LSI Logic ügylete.

Ha ló nincs, a szamár is jó!

Magyarországon az értékesített tárolókapacitás a világpiacnál jóval kisebb ütemben, mindössze 10 százalékkal nőtt éves összehasonlításban, az IDC adatai szerint 5,8 petabájtra - az első negyedévhez képest ez több mint 25 százalékos visszaesést jelent. Ez a makrogazdasági bizonytalansággal magyarázható leginkább, az első negyedévben még 60 százalék felett volt a kapacitás bővülése. Tovább folytatódott a tárolókapacitás fajlagos árának csökkenése, az egy gigabájtra jutó ár 1,19 dollárra zuhant a tavalyi második negyedév 1,78 dollárjához képest.

Így a piac értéke a tavalyi 9,4 millió dollárról 6,9 millió dollárra csökkent, ami 26 százalék feletti változást jelent, derül ki az IDC számaiból - ennek jó részéért az árfolyamingadozás lehet a felelős,  de más indokok is állnak a háttérben. A szerverpiacon több forrás szerint is érezhető volt nagy beruházások elmaradása, ez feltehetően a tárolóknál is ugyanígy történt, mivel a szerver- és tárolóbeszerzések általában két a kézben járnak a projektekben. A tárolópiacot is sújthatja emellett a hagyományosan legtöbbet költő pénzügyi és távközlési szektorra kirótt különadók miatt visszafogott beruházási hajlandóság, valamint a kormányzati beszerzések teljes pangása.

Egy iparági bennfentesünk szerint a szűkös büdzsével rendelkező hazai szervezetek kénytelenek lejjebb adni az igényeiket a berendezések teljesítménye és rendelkezésre állása terén. Mivel a tárolandó adatmennyiségnek gátat szabni nem lehet és a kapacitásokat folyamatosan bővíteni kell, a rendelkezésre álló keretből inkább az alsóbb kategóriás berendezésekre esik a választás - csúcsteljesítményt és "sok kilences" rendelkezésre állást valóban megkövetelő feladatok csak kevés szervezetnél vannak - eközben a technológia fejlődésének köszönhetően ma már a midrange eszközök is hozzák azt a teljesítményt és szolgáltatáskészletet, ami pár éve még a high-end tárolók sajátja volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról