Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 2. 10:40

Az olcsóbb szerverek húzták a magyar piacot

A regionális trendektől teljesen elszakadó pályán mozgott a magyar szerverpiac a második negyedévben. A leszállított gépek darabszáma erőteljesen nőtt, ám az árak eközben csökkentek. Itthon nem voltak keresettek az igazán erős és drága szerverek.

Nagy növekedés Európában, mérsékelt itthon

A második negyedévben az EMEA régióban erőteljesen nőtt a szerverpiac, a leszállított gépek száma 2,7 százalékkal 543 ezer darabra emelkedett, az eladott gépek értéke pedig 12,5 százalékkal 3,4 milliárd dollárra nőtt, ahogy felpörgött a kereslet a nagyobb értékű UNIX rendszerek és mainframe gépek iránt. Az IDC szerint hét éve nem volt arra példa, hogy ekkorát növekedjen az EMEA régió szerverpiaca, ugyanakkor a piackutató szerint a második félében megtorpanás várható, ami a világgazdasági körülmények bizonytalanná válásának tudható be.

A hazánkat is magában foglaló CEE (Közép-Kelet Európa) régióban 18,9 százalékkal nőtt az eladott szerverek értéke egy év alatt és így 425 millió dollárt tett ki, ami elsősorban az orosz piac beindulásának köszönhető. Magyarországon azonban a szerverpiac mozgása elszakadt a regionális trendektől: amint azt a HWSW az IDC-től megtudta, a második negyedévben itthon közel harmadával több kiszolgálót értékesítettek a gyártók mint 2010 azonos időszakában, a leszállított darabszám meghaladta a 4 ezret. Ehhez azonban az egy gépre jutó eladási ár meredek csökkenése társult, így a piac értéke összességében csak 7 százalékkal nőtt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennek legfőbb oka, hogy itthon az eladásokat az x86-os szerverek dominálták, a RISC gépekből az elhúzódó gazdasági bizonytalanság, a kormányzati költségstop, a pénzügyi és távközlési szektorra kivetett különadót követő óvatos beruházási hajlandóság miatt jelenleg csak néhány tucat fogy negyedévente, mainframe-ből meg legfeljebb pár darab évente. Egy bennfentes szerint ráadásul az előző évtizedben a kormányzati szférában rendkívüli fölös informatikai kapacitás épült ki, az igények pedig nem nőttek számottevően az elmúlt években, így rövid távon nem is várható jelentős változás az IT-beruházások terén - noha tény, hogy az eltelt szűkös időszak kivéreztette az állami projektekre szakosodott szállítókat.

Pesszimista hangulat

Lapunknak nyilatkozó bennfentesek szerint a második negyedévben főleg a pénzügyi szektorban volt egy-két olyan projekt, ahol nagyobb értékű RISC/UNIX szervereket értékesítettek - a HP több komoly SuperDome rendszert tudott eladni, de az IBM is el tudott halászni nagy ügyfeleket a pSeries gépeivel. Úgy tudjuk, az Oracle RISC szervereladásai a hazai piacon a második negyedévben erősen visszaszorultak, a vevők is elsősorban a távközlési szektorra koncentrálódtak. A céget különösen érzékenyen érinti a kormányzati IT-beruházások visszavágása, a RISC szervereladások jelentős része erről a területről származott korábban.

Szécsi Gábor, az IDC elemzője a HWSW-nek elmondta, alapvetően pesszimista a hangulat a hazai szerverpiacon. Az igazán nagy értékű, erős gépeket igénylő beruházások egy része elmaradt - lapunknak ezt több, egymástól független forrás is megerősítette - , a kis- és középvállalatok közül pedig csak azok vásárolnak, akiknek feltétlen szükséges, és ők is a legolcsóbb gépeket keresik. Több kiírt pályázaton csak az olcsóbb gépek tudtak nyerni, az ár sok helyen erősen meghatározó volt, tette hozzá Szécsi Gábor.

a címlapról