:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. szeptember 2. 10:40

Az olcsóbb szerverek húzták a magyar piacot

A regionális trendektől teljesen elszakadó pályán mozgott a magyar szerverpiac a második negyedévben. A leszállított gépek darabszáma erőteljesen nőtt, ám az árak eközben csökkentek. Itthon nem voltak keresettek az igazán erős és drága szerverek.

Nagy növekedés Európában, mérsékelt itthon

A második negyedévben az EMEA régióban erőteljesen nőtt a szerverpiac, a leszállított gépek száma 2,7 százalékkal 543 ezer darabra emelkedett, az eladott gépek értéke pedig 12,5 százalékkal 3,4 milliárd dollárra nőtt, ahogy felpörgött a kereslet a nagyobb értékű UNIX rendszerek és mainframe gépek iránt. Az IDC szerint hét éve nem volt arra példa, hogy ekkorát növekedjen az EMEA régió szerverpiaca, ugyanakkor a piackutató szerint a második félében megtorpanás várható, ami a világgazdasági körülmények bizonytalanná válásának tudható be.

A hazánkat is magában foglaló CEE (Közép-Kelet Európa) régióban 18,9 százalékkal nőtt az eladott szerverek értéke egy év alatt és így 425 millió dollárt tett ki, ami elsősorban az orosz piac beindulásának köszönhető. Magyarországon azonban a szerverpiac mozgása elszakadt a regionális trendektől: amint azt a HWSW az IDC-től megtudta, a második negyedévben itthon közel harmadával több kiszolgálót értékesítettek a gyártók mint 2010 azonos időszakában, a leszállított darabszám meghaladta a 4 ezret. Ehhez azonban az egy gépre jutó eladási ár meredek csökkenése társult, így a piac értéke összességében csak 7 százalékkal nőtt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ennek legfőbb oka, hogy itthon az eladásokat az x86-os szerverek dominálták, a RISC gépekből az elhúzódó gazdasági bizonytalanság, a kormányzati költségstop, a pénzügyi és távközlési szektorra kivetett különadót követő óvatos beruházási hajlandóság miatt jelenleg csak néhány tucat fogy negyedévente, mainframe-ből meg legfeljebb pár darab évente. Egy bennfentes szerint ráadásul az előző évtizedben a kormányzati szférában rendkívüli fölös informatikai kapacitás épült ki, az igények pedig nem nőttek számottevően az elmúlt években, így rövid távon nem is várható jelentős változás az IT-beruházások terén - noha tény, hogy az eltelt szűkös időszak kivéreztette az állami projektekre szakosodott szállítókat.

Pesszimista hangulat

Lapunknak nyilatkozó bennfentesek szerint a második negyedévben főleg a pénzügyi szektorban volt egy-két olyan projekt, ahol nagyobb értékű RISC/UNIX szervereket értékesítettek - a HP több komoly SuperDome rendszert tudott eladni, de az IBM is el tudott halászni nagy ügyfeleket a pSeries gépeivel. Úgy tudjuk, az Oracle RISC szervereladásai a hazai piacon a második negyedévben erősen visszaszorultak, a vevők is elsősorban a távközlési szektorra koncentrálódtak. A céget különösen érzékenyen érinti a kormányzati IT-beruházások visszavágása, a RISC szervereladások jelentős része erről a területről származott korábban.

Szécsi Gábor, az IDC elemzője a HWSW-nek elmondta, alapvetően pesszimista a hangulat a hazai szerverpiacon. Az igazán nagy értékű, erős gépeket igénylő beruházások egy része elmaradt - lapunknak ezt több, egymástól független forrás is megerősítette - , a kis- és középvállalatok közül pedig csak azok vásárolnak, akiknek feltétlen szükséges, és ők is a legolcsóbb gépeket keresik. Több kiírt pályázaton csak az olcsóbb gépek tudtak nyerni, az ár sok helyen erősen meghatározó volt, tette hozzá Szécsi Gábor.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.