Szerző: Dojcsák Dániel

2011. augusztus 4. 14:23

Magyarországon is ingyen navigál az Android

Augusztus 11-én mutatja be a Maps Navigation terméket Magyarországon a Google. A szolgáltatás eddig mindössze maroknyi országban működött, most végre nálunk is elindul. Öröm a felhasználóknak, csapás a navigációs piac szereplőinek.

A Google Maps Navigation a navigációs piac igazi mumusa, az androidos mobilokon elérhető Google Maps alkalmazást teszi képessé arra, hogy teljes értékű turn-by-turn navigációt biztosítson hangutasításokkal és utcanév-felolvasással együtt úgy, hogy sem az alkalmazást, sem a térképeket nem kell megvásárolni.

Online térkép = frissesség + adatforgalom

Az egyetlen hátránya jelenleg a Google megoldásának, hogy a térképek elérése online történik. Ez  abból a szempontból szerencsés, hogy maga a térkép, illetve a hozzá kapcsolódó adatbázis is mindig friss, pontos és kiegészítő információkban gazdag, viszont az eléréséhez adatkapcsolat szükséges. Ezt a hátrányát viszont záros határidőn belül le fogja dolgozni a Google Maps, s hamarosan mindenki számára elérhetőek lesznek a letölthető térképek is. Várhatóan egy éven belül minden ízében utoléri a fizetős alkalmazások képességeit, amivel a Google egy újabb piac természetes szereplőit végzi ki. A PNA-korszak végével a navigációs szoftvergyártók előtt egy ígéretes lehetőség villant fel az okostelefonok világában, azzal viszont nem számoltak, hogy a Google könyörtelenül megelőz mindenkit.

A magyarországi bevezetéssel kapcsolatban hivatalos bejelentés még nem történt, mindössze egy jövő heti sajtóesemény meghívója árulkodik a tényekről. Az esemény augusztus 11-én lesz Budapesten, ahol a Google Maps Navigation termékmenedzsere, Darren Baker tartja a fő előadást, s mellette a Telenor Magyarország kereskedelmi vezérigazgató-helyettese, Sigvart Voss Eriksen is prezentál majd. Darren Baker ezekben a hetekben több országban is hasonló rendezvényeken vesz részt, július 20-án például Lengyelországban indította útjára a Navigation ottani verzióját.

Jól jön a szolgáltatóknak is

A Telenor szerepe elsőre kérdéses lehet a bejelentés kapcsán, de az elmúlt évben a mobilszolgáltató hazánkban erőteljes kommunikációt folytatott az Android népszerűsítésére, ami bizonyára a Google figyelmét is felkeltette - egyértelmű partnerre leltek a magyar piacon. A Telenor számára a Google Maps Navigation azért lehet kitűnő lehetőség, mert a korlátlan böngészési adatforgalmat megengedő tarifacsomagját tovább pozicionálhatja oly módon, hogy immár teljesen ingyenes (az adatforgalom miatt sincs plusz költség) navigációt is kapnak az Android mobilt használó Telenor-ügyfelek.

A Google az elmúlt két évben masszív fejlesztéseket végzett annak érdekében, hogy a térképszolgáltatásból egy élő navigációt varázsoljon. Nagyon fontos mérföldkő volt a forgalmi adatokat szolgáltató Traffic fejlesztése és kiterjesztése sok-sok országra, szükségszerű volt a bitképes térképek cseréje vektorosra. Ez utóbbi módosításhoz szükség volt arra, hogy a hardverek fejlődjenek, hiszen a térképet a mobil eszköz rajzolja ki, így töredékére csökken a szükséges adatforgalom. Ugyanígy fontos volt, hogy a Google az angol TTS (Text-to-Speech) tökéletesítése mellett több tucat nyelvet dolgozott fel, a szövegek helyes felolvasásával lehetővé vált az utasítások és utcanevek hangos kimondása is anélkül, hogy akár egyetlen hangfájlt is tárolni vagy továbbítani kellene. Ezek a fejlesztések szép lassan elérhetővé váltak Magyarországon is, ezért is volt érthetetlen, hogy mi akadályozza még a Navigation bevezetését.

Minden androidos mobilon működni fog

A jövő héttől a magyar felhasználók számára is elérhető navigáció egyébként a Google Maps alkalmazásból érhető el, s egy helyre vagy címre keresés után a tervezés mellett a navigáció lehetősége is megjelenik. A funkció képes integrálódni más programokba, így keresőkből is közvetlenül indítható navigáció.

A tervezéskor a Google Maps figyelembe veszi a valós idejű forgalmi információkat is, kalkulál a negyedórás felbontású dugóadatokkal, lezárásokkal, amiket minden országban helyi partnerektől (flották autókövető rendszerei, tömegközlekedés, taxik, Útinform, stb.) szerez be és tesz elérhetővé. Jelenleg a tervezés pillanatában van csak szükség adatkapcsolatra, ilyenkor az útvonal által érintett területek térképét, a kapcsolódó adatokat letölti a program, s akár akkor is képes navigálni, illetve korrigálni az utat, ha éppen nincs elérhető mobilinternet például azért, mert egy alagútban vagyunk, vagy azért, mert a puszta közepén haladunk és nincs lefedettség.

A vektoros térkép spórol a mobilnettel

A HWSW korábbi tesztjeiből az derül ki, hogy egy átlagos városon belüli tervezés maximum néhány száz kilobyte adatforgalmat generál, de még két viszonylag távol lévő magyar város közti navigációval sem sikerült megközelíteni sem az 1 megabájtot. Azt csak jövő héten lesz alkalmunk kipróbálni, hogy a Google Maps kísérleti funkciói közt elérhető offline térképszelvények révén elkerülhető-e ez a csekély adatforgalom is. Amennyiben igen, akkor a mostanra egyre inkább megszelídülő adatroaming-tarifákkal a külföldön nyugodtan is navigálatunk a Mapsszel, nem kell attól tartanunk, hogy komoly költségekbe verjük magunkat. A vektoros térképnek köszönhetően  akár arra is van lehetőség, hogy egy hosszabb utat egy Wi-Fi hotspotnál megtervezve végigmenjünk azon egyetlen bit forgalmazása nélkül.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Google jövő heti bejelentése az androidos felhasználók számára igazi örömünnep, a navigációs piac szereplői feketével fogják bevésni ezt a dátumot a naptárba. A magyar NNG pont ezért nem erőltette az iGO androidos verziójának fejlesztését, hiszen a sok készülékes platformon a fejlesztési és tesztelési költségek sem biztos, hogy megtérülnek egy teljesen ingyenes alternatíva árnyékában. Az USA-ban, Egyesült Királyságban, Németországban és a többi nagy piacon már eleve hátránnyal indult volna egy ilyen termék, de ha Magyarországon vágnak neki az értékesítésnek, akkor is ott lebegett volna a fejük felett a veszély, hogy bármelyik nap elindíthatja a Google a Navigationt.

Android 1.6 vagy újabb kell

Az ingyenes navigáció használatához bármilyen Android 1.6 vagy annál újabb verziót futtató okostelefon, illetve valamilyen adatkapcsolat szükséges csupán. Külön telepíteni nem kell semmit, csupán a Google Maps alkalmazás friss verziójának kell jelen lennie. A navigáció a gyengébb processzorral/GPU-val szerelt mobilokon is működik, igaz ott lehet számítani arra, hogy a fordulások, mozgások darabosabbak lesznek, mint az erősebb hardvereken.

A funkció valószínűleg a sajtótájékoztató kezdete előtti órákban élesedik, valamikor 2011. augusztus 11-én délelőtt. Ezt követően természetesen kipróbáljuk a hivatalos verziót annak minden elemével együtt, beleértve a tervezést, a hangnavigációt és a generált adatforgalmat is. Nagy kár, hogy a Google Street View nem elérhető Budapesten, pedig azzal együtt még izgalmasabb lett volna ez a bejelentés, hiszen működne a Street View réteg a Maps-ben, amin szintén képes navigációt szolgáltatni az alkalmazás, ahogy az a fenti képen is látszik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.