:

Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 21. 12:12

Pereskedés vethet véget az Android diadalmenetének

A HTC ellen döntött az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság, amely meg is akadályozhatja a gyártó telefonjainak importját az Egyesült Államokba. Ugyan a tajvani cég lehet a legnagyobb vesztes, a döntésnek felmérhetetlen hatása lehet a teljes mobiliparra.

A HTC ellen ítélt az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC, International Trade Commission) az Apple által indított szabadalombitorlási ügyben. A most meghozott ítélet még nem kötelező érvényű, de a szakértők szerint a majdnem három évig tartó, alapos vizsgálat után hozott döntés megtámadására a HTC-nek nincs komoly esélye. Ugyan az ítéletet követően a Google nevében Eric Schmidt azt nyilatkozta, hogy nem engedik a HTC-t veszíteni, kérdéses, hogy a Google milyen erőforrásokat tud megmozgatni egyik legfontosabb gyártópartnere érdekében.

Az amerikai ITC egy speciális jogi entitás, amelynek jogában áll megtiltani bizonyos termékek bevitelét az Egyesült Államokba, amennyiben azok megsértik az amerikai szellemi tulajdont védő vagy dömpingellenes törvényeket. A hagyományos bíróságokkal ellentétben az ITC nem szabhat ki  büntetést a szabadalombitorlóra és nem ítélhet meg kártérítést, viszont sokkal gyorsabban dönt. Nyilvánvaló, hogy amennyiben a HTC ellen elmarasztaló döntés születne, az beláthatatlan károkat okozna a gyártó, illetve az androidos ökoszisztéma számára. Bár a HTC jelenleg mintegy 3,2 milliárd dollárnyi készpénzállománnyal rendelkezik, az okostelefonok legnagyobb piacának elvesztése rendkívüli megrázkódtatást jelentene a vállalat számára rövid távon is, hosszú távon pedig gyakorlatilag ellehetetlenítené a létezését.

Hatalmas bukta

A Google távolról figyel

A szabadalmi háborút a keresőóriás a partvonalról figyeli, mivel a  legyártott készülékekhez jogilag szinte semmi nem köti. Ugyan a készülékfejlesztésben aktívan segít a gyártóknak, az Android szoftvert Apache 2.0 licenc alatt biztosítja, így a termékekkel kapcsolatban a Google nem perelhető. Az Oracle ezzel szemben az operációs rendszert magát vitte bíróság elé, ezért pedig a Google felel.

Az ügy lassan közeledik a végleges ítélethez, a HTC azonban gyakorlatilag már vesztett. A július 15-én hozott ideiglenes döntés értelmében ugyanis a tajvani gyártó az Apple két szabadalmát is megsértette. Ezt az ítéletet a következő körben a teljes hattagú Bizottság megvizsgálja és az eredeti tervek szerint december 11-ig dönt az importtilalom elrendeléséről. A 15-i ítélet súlyos vereség a HTC számára, pedig az ügy korábbi szakaszában az ITC munkatársaiból álló szakértői csoport úgy találta, hogy a tajvaniak egyetlen Apple-szabadalmat sem sértenek meg az addig megvizsgált hatból.

A bíró szerint azonban a HTC két szabadalmat is bizonyíthatóan megsértett, ráadásul mindkettő az Android operációs rendszer kritikus fontosságú eleme, nem pedig a tajvaniak saját Sense felületének része - ennek megfelelően a többi androidos gyártó is könnyedén áldozatául eshet egy hasonló pernek. Sokatmondó, hogy ez a két szabadalom része a Motorola ellen indított Apple-pernek is, a gyártók tehát érzik a nyakukon szoruló hurkot. A döntés elméletben még nem végleges, Florian Müller szabadalmakkal foglalkozó blogger szerint azonban minimális az esély arra, hogy az ügy másképp végződik. Minimális eséllyel kecsegtet az ügyben a HTC-S3 felvásárlás, a számítógépes grafika terén szabadalmakkal rendelkező S3 ugyanis már korábban beperelte az Apple-t az ITC előtt, de ettől legjobb esetben is csak a HTC által fizetendő összeg csökkenése várható.

Nem hasonló

Az Apple és HTC közötti pert sokan a Microsoft és a HTC közötti jogi csatához hasonlítják. A tajvaniak legnagyobb szerencsétlenségére azonban a két ügy (illetve a két szereplő céljai) között semmilyen összefüggés nincs azon kívül, hogy mindkettő szabadalmi kérdésekről szólt. Mint ismeretes, a Microsoft korábban perelte a HTC-t szabadalomsértésért, a két, amúgy a Windows Phone 7 révén partneri viszonyban lévő gyártó azonban peren kívül megegyezett. Ugyan a megegyezés pénzügyi része nem nyilvános, a belsős információk szerint a HTC minden eladott androidos készülék után 5 dollárt fizet a Microsoftnak. Az ár a szakértők szerint meglehetősen alacsony, köszönhetően a partneri viszonynak, és annak, hogy a HTC elsőként adta be a derekát az androidos gyártók közül. A precedens alapján pedig a Microsoft a többi gyártó számára is felkínálta a licencmegállapodás lehetőségét, amelyet a gyártók egyre növekvő számban el is fogadtak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Míg azonban a Microsoft el szeretné adni szabadalmai licencét, az Apple-nek esze ágában sincs ezt tenni. A cupertinói cég az iPhone megjelenése előtt és után rengeteg, a modern okostelefonokkal kapcsolatos szabadalmat jegyeztetett be, amelyek azokat a szoftveres és hardveres megoldásokat fedik le, amelyek mára teljesen általánosnak számítanak - a görgetéstől az érintőképernyőig. Az Apple eddigi kommunikációja (az iPhone-bejelentés óta) arra mutat, hogy a szabadalmaktól technológiai elsősége megőrzését várja és azokat aktívan használni akarja a versenytársak akadályozására.

Az Apple törekvése logikus, mindenképp el akarják kerülni a 80-as években lejátszódó folyamatot, amikor a Macintosh technológiai fölénye ellenére az olcsóbb és "elég jó" IBM PC-k és PC-klónok dominálták a piacot. A platformok közötti csatában pedig a nagy számok törvénye uralkodik, a jóval több felhasználót felmutató PC-k vonzották az innovációt és komoly ökoszisztéma épült fel köréjük mind a hardvert mind a szoftvert illetően, míg az Apple fokozatosan a partvonalra szorult.

Ilyen a boksz

Az amerikai szabadalmi rendszer visszásságai nem sok jót hordoznak az Android számára. Mivel a Google-nak és gyártópartnereinek egyszerűen nincs olyan szabadalmi portfóliója, amellyel megvédhetnék a rendszert, az ilyen perek esetében szabad prédának számítanak. Ahogy azt részleteiben megírtuk, a szabadalomportfóliók mindig nagyon fontos vonzatát jelentették az amerikai gazdaságnak, és fontos érdekcsoportok sorakoznak fel a rendszer megőrzése mellett. A  Google maga is egyetlen szabadalomra épül, a PageRank technológia segítette hozzá az alapítókat több millió dollár kockázati tőke bevonásához - ami az egész Google-birodalom alapját jelenti.

Ugyan a keresőóriás később komoly szabadalomellenes lobbiba kezdett, a helyzet egyelőre kilátástalan, az amerikai szabadalmi rendszer a megújulás semmilyen formáját nem mutatja, sőt. A legutóbbi 2011-es szabadalmi reform tovább erősítette a szabadalmak és a szabadalom-tulajdonosok helyzetét, rövid és középtávon tehát biztosan nem várható a rendkívül szigorú és rugalmatlan rendszer átalakulása.

Törvényes keretek

A cupertinóiak álláspontja szerint a szabadalmak ilyen használata nem erkölcstelen, ők "imádják a versenyt, azonban a versenytársaknak fel kellene találniuk saját termékeiket, ahelyett, hogy az Apple-t másolják". A törvény mindenképp az Apple oldalán áll, a törvény szövege és az azzal kapcsolat bírói gyakorlat azt mutatja, hogy a szabadalmak licencelésére senki nem kötelezhető, épp ellenkezőleg: a szabadalom célja az, hogy kizárólagos jogot biztosítson egy találmány kihasználására rögzített, 20 éves időtartamra. Erről a kizárólagosságról a szabadalomtulajdonos önként lemondhat és licencelheti azt, de erre a törvény nem kötelezi. Az Apple azonban erre szemmel láthatóan nem hajlandó, a Nokiával kötött keresztlicencelési megállapodásban sem adott át semmilyen, a modern okostelefonok működésével kapcsolatos szabadalmat.

A HTC számára az Apple üzletpolitikája azt jelenti, hogy a peren kívüli megegyezés rendkívül drága lesz. Az Apple egyszerűen nem akarja a piacon látni a fejlett androidos telefonokat, a gyártóktól ezért valószínűleg rengeteg készpénzt és a telefonok szoftverének jelentős lebutítását fogja kérni - licenceket azonban nem fog eladni. Ezzel az Android pillanatok alatt elvesztheti relevanciáját a felső és középkategóriában, és csak a belépő szintű okostelefonok körében maradhat népszerű - ez azonban a gyártók számára a legnagyobb profitot hozó szegmens feladását jelentené.

Bár a HWSW korábban azt jósolta, hogy az Apple és a Google eltérő érdekeiknél fogva kiválóan megfér majd egymás mellett az okostelefon-piacon, a teljes kontrollra törekvő Apple ezt úgy tűnik nem így látja. Az okostelefon hétköznapivá válását az Apple nem fogadja el, mivel az alacsonyabb árakat (így profitot) és szűkülő lehetőségeket jelent számára. Bár az Android ellen indított háború súlyosan sérti a felhasználók érdekeit, az Apple üzleti érdekei ezt felülírják - nem először és várhatóan nem utoljára.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.