:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. április 21. 11:03

Teljes magyar lokalizációt kap a Windows Phone 7

Őszre teljes magyar lokalizációt kap a Windows Phone 7, ami azt jelenti, hogy nem csak az operációs rendszer felülete tanulja meg anyanyelvünket, hanem a piactér is elérhető lesz hazánkból.

Nagyjából egy évvel a megjelenést követően magyarra is lokalizálják a Windows Phone 7 operációs rendszert. A múlt heti MIX11 konferencián a Microsoft közölte, a Mango kódnevű frissítés kiadásával együtt 35 új országba viszi el idén a platformot, ami teljes nyelvi támogatást jelent, valamint hozzáférést a hivatalos piactérhez fejlesztők és vásárlók számára. A 35 ország között hazánk is megtalálható.

Magyarul tanul a Windows Phone 7

Mindhárom magyar mobilszolgáltató kínál Windows Phone 7-et futtató készülékeket, azonban egyelőre nincs túl nagy érdeklődés irántuk, ami a lokalizáció hiányával is magyarázható. Őszre azonban teljesen magyarra fordítják az operációs rendszer kezelőfelületét, kap magyar ékezetes karaktereket is tartalmazó virtuális billentyűzetet a Windows Phone 7, és magyar helyesírás-ellenőrzést is. A honosítás nem csak a szoftverre, hanem a köré épülő ökoszisztémára is kiterjed: végre a magyar fejlesztők is tölthetnek fel alkalmazásokat a Marketplace-re, a magyar felhasználók pedig megvásárolhatják azokat, magyar Live ID-vel is lehet regisztrálni és magyar bankkártyát is elfogad a rendszer.

A Windows Phone 7 alkalmazás-piacterén már több mint 13 ezer szoftver található meg, a legnépszerűbbek között több olyan is van, amely magyar fejlesztők munkája. Ilyen például a Surfcube nevű 3D webböngésző, amit a Response fejleszt vagy a GPS Tuner Kft. által készített Outdoor Navigation, amely a szabadtéri sportok, például a kerékpározás vagy a túrázás űzőinek lehet hasznos. A magyar fejlesztőknek egyelőre különféle trükkökhöz kell folyamodniuk, hogy alkalmazásukat eljuttassák a Windows Phone 7 piacterére, például külföldi leányvállalaton keresztül kell ezt megtenniük.

Fejlesztői újdonságok a Mangóban

Felhasználói oldalról a Mango legfontosabb újdonsága az iOS-hez hasonló pszeudo-multitasking bevezetése és a HTML5-kompatibilis mobil Internet Exporer 9 megjelenése. Fejlesztői oldalról a legnagyobb változást az jelenti, hogy az alkalmazások végre képesek lesznek interakcióba lépni az operációs rendszerrel, hozzá tudnak férni például a névjegyzékhez, a naptár adataihoz, vagy akár a környezeti érzékelőkhöz (gyorsulásmérő, helyzetmeghatározás, kamera). Másik fontos változás, hogy a hálózati hozzáférés kibővül az eddig elérhető HTTP/HTTPS csatlakozáson kívül is, aminek köszönhetően a frissítés után megjelenhetnek például az üzenetküldő szolgáltatások is, beleértve a Skype-ot is. A Mangóban 1500 új API kap helyet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Magyar szemmel azonban a legfontosabb, hogy az őszi frissítés után a hazai alkalmazásfejlesztők és vásárlók azonos jogokat élveznek az amerikai, német vagy angol társaikkal, teljes jogú hozzáférést kapnak a piactérhez. A fejlesztők már a Mango kódnevű frissítés őszi megjelenése előtt elkezdhetnek dolgozni, a frissített platform képességeit kiaknázó fejlesztői eszközök már májusban megjelennek.

Partnerprogram is indul

A Mango megjelenése és a hazai lokalizáció kapcsán a Microsoft magyarországi leányvállalata beindítja a Windows Phone 7 partnerprogramját, amelyek keretében a mobil operációs rendszerre dolgozó fejlesztőknek többféle támogatást nyújt, a legjobbak pedig akár kiemelést is kaphatnak a piactéren. Egy ilyen kiemelés akár több százszorosára növelheti a letöltések számát, mondta el a vállalat szerdai Web-Mobile-Cloud workshopján Bátorfi Zsolt, a cég fejlesztői platformokért felelős vezetője.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.