Szerző: Dojcsák Dániel

2011. március 17. 15:36

Hollywoodi videoeffektek a YouTube-on

A videómegosztók versenyében minőségben és funkciókban már elértük a praktikus maximumot, a YouTube-ra jó ideje lehet HD filmeket feltölteni, alapvető szerkesztés is elérhető, lejátszási listák vannak. A Green Parrot Pictures felvásárlással a Google azoknak segít, akik nem túl jó minőségű videót szeretnének megosztani.

A Google tegnap bejelentette, hogy felvásárol egy videótechnológiára szakosodott ír vállalatot, a Green Parrot Technologiest. A dublini vállalat automata képjavító algoritmusok fejlesztésével foglalkozik, amelyekkel utólag is lehetséges a filmek egyszerű javítása, legyen szó a kézremegés kiszűréséről, a színek helyes beállításáról vagy egyéb finomításról.

Varázslat a cloudban

A GPP által kifejlesztett megoldások nagyban már bizonyítottak, egészen komoly hollywoodi filmekben használták az algoritmusokat, mint például a Gyűrűk Urában, a Pókemberben vagy az X-Menben. A cél viszont nem csak egy újabb professzionális eszközt létrehozása, hanem egy univerzális, könnyen elérhető, webes környezetben is használható, de a sávszélességgel spóroló megoldás kifejlesztése is volt.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A YouTube esetében kézenfekvő, hogy a felhasználók által feltöltött amatőr videók minőségét javító funkció jelenjen meg, főleg mert a kamerás mobilokkal rohangáló felhasználók elképesztő mennyiségű mozgóképet osztanak meg a világhálón. A Google hivatalos statisztikái szerint a YouTube-ra percenként 35 órányi videót töltenek fel világszerte. Értelemszerűen ennek nagy része nem profin vágott, előkészített, szerkesztett anyag, hanem valamilyen mobil felvevővel lelkesedésből készített videó, ami az esetek többségében rossz beállításokkal készül, életlen, zajos, remeg vagy egyéb technikai hibát hordoz.

Behozhatatlan előny?

A GPP algoritmusait beépítve a YouTube képessé válik ezeknek a videóknak a helyrehozására, s látva a bemutatókat, nem is rosszul. A számítási kapacitás továbbra is a YouTube szervereinél van, így a felhasználó a cloud erejére támaszkodva, akár PC-ről, akár mobilról képes a gyenge felvételét gatyába rázni. A két leglátványosabb effekt az eddig bemutatottak közül a kézremegést kiszűrő algoritmus, illetve a hibás színmérésből adódó fakó videók javítása egy referenciakép vagy megadott értékek alapján.

Mivel jelenleg csak a felvásárlás híre az egyetlen kézzelfogható dolog, ezért nehéz lenne megjósolni, hogy mikor láthatjuk ezeket az effekteket élesben is. Mindenesetre a technológia készen áll, a Green Parrot Pictures weboldalán örömittas üzenet hirdeti, hogy izgatottak a felvásárlás miatt, s alig várják, hogy a professzionális környezetben kipróbált megoldásaikat több száz millió felhasználónak vigyél el különböző eszközökön és platformokon. A többi videómegosztó számára ez elkeserítő lehet, hisz a korábbi fejlesztéseket is nehezen érte be a legtöbb kis szereplő, de ilyen funkcionalitást szinte kizárt, hogy egyhamar mások is kínáljanak.

További videók a GPP által elkészített teljesen automata effekt algoritmusokról a cég weboldalán nézhetőek meg.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.