:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. február 14. 10:37

Itt a Galaxy Tab és a Galaxy S utóda

A barcelonában a héten zajló Mobile World Congress előestéjén bemutatkozott a Samsung Galaxy S II és a Galaxy Tab 10.1

A nagyobb és erősebb Galaxy Tab

A Samsung a negyedik negyedévben a HTC-t megelőzve az Android-alapú okostelefonok legnagyobb gyártójává vált, a vállalat emellett a Galaxy Tab révén a legkelendőbb androidos tabletet is kínálatában tudhatja. A Mobile World Congressen megérkezett a Galaxy S okostelefon utóda, valamint a Galaxy Tab nagyobb változata.

A 7 hüvelykes kijelzővel rendelkező Galaxy Tabról már őszi megjelenésekor elárulta a Samsung, hogy később egy nagyobb változat is piacra lép, a Mobile World Congressen ennek megfelelően bemutatkozott a Galaxy Tab 10.1, amely nevét a kijelző méretéről kapta. A készülék 1280x800 pixeles megjelenítőt kapott, amelyet egy kétmagos NVIDIA Tegra 2 chip hajt meg - az operációs rendszer a januári CES-en bemutatott Android 3.0, azaz a Honeycomb. A készülékbe két kamera is került, a hátlapon 8 megapixeles, 1080p videók rögzítésére is alkalmas optika foglal helyet, az előlapon pedig egy 2 megapixeles, amely leginkább videohívásoknál használható. A Galaxy Tab 10.1 a külvilággal 802.11b/g/n szabványú Wi-Fi vezérlőjén, HSPA-kapcsolaton vagy Bluetooth 2.1-en keresztül kommunikál.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A viszonylag nagy kijelző és a majdnem 7000 mAh kapacitású akkumulátora ellenére a Tab 10.1 a mérnöki bravúrok sorának köszönhetően csupán 10,9 milliméter vastag és tömege 599 gramm, azaz vékonyabb és könnyebb is az Apple etalonnak számító gépénél. Az elődnél nagyobb kijelző közvetlenül az iPad ellenfelévé teszi a Galaxy Tab 10.1-et, a Samsung oldalán előny lehet az Android nyitottsága és a Flash-kompatibilitás, a nagyobb kijelző ellenére kisebb tömeg, az iPad oldalán viszont ott van az Apple márkaereje és a hatalmas szoftvertámogatottság. A Galaxy Tab 10. árát egyelőre nem hozta nyilvánosságra a Samsung.

Galaxy S II

A tablet mellett bemutatkozott az egyik legnépszerűbb androidos okostelefon, a Galaxy S utóda is, amelyet Galaxy S II néven hoz forgalomba a Samsung. A koreai cég új csúcskategóriás mobilja az elődnél nagyobb méretű, 4,3 hüvelykes, 800x480 pixeles "Super AMOLED Plus" kijelzőt kapott, amely a Samsung ígérete szerint a jelenlegi legfejlettebb a piacon és az IPS technológiás LCD-ket is lepipálja. A megjelenítőt "Gorilla Glass" védi a törésről, karcokról.

A Galaxy S II-be is kétmagos processzor került, azonban ez nem az NVIDIA-tól származik hanem házon belüli fejlesztés. A korábban Orion kódnéven emlegetett chip végül Exynos 4210-ben két ARM Cortex-A9 mag van, amelyek maximális órajele 1 GHz - az Exynos nevet egyébként a görög exypnos (okos) és prasinos (zöld) szavakból származtatja a Samsung, ezzel is aláhúzva a chip képességeit és energiatakarékosságát. A processzorhoz 1 gigabájt RAM és kiviteltől függően 16 vagy 32 gigabájtos flash háttértár csatlakozik, ami memóriakártyával tovább bővíthető.

A vékony, mindössze 8,5 milliméter vastag házban a mai csúcskategóriás telefonoktól elvárható hardvereket találjuk: HSPA-vezérlőt, 802.11b/g/n szabványokkal kapcsolatos Wi-Fi vezérlőt, Bluetooth 3.0 csatlakozást, de van benne FM-rádió is, a GPS-ről és a szokásos szenzorokról (giroszkóp, iránytű, stb.) nem is beszélve. A modern trendeknek megfelelően a Galaxy S II is kapott NFC-chipet és HDMI-csatlakozót is, valamint képes a zenéket, képeket, videókat vezeték nélkül is továbbítani a DLNA-kompatibilis berendezésekre. A telefonon gyárilag az Android 2.3-as verziója fut, amelyre egy teljesen új kezelőfelületet húzott a Samsung - a TouchWiz 4.0 első látásra nem is hasonlít az Androidra.

A Samsung Galaxy S II a vállalat ígérete szerint még ebben a hónapban bemutatkozik az ázsiai és európai boltokban, az ára egyelőre nem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.