:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. február 9. 16:17

Áprilisban jön az új Android, ami továbbra is Gingerbread

A Google úgy tűnik imádja a Gingerbreadet, a harmadik Android verziót hívja ezen a kódnéven. Az áprilisban érkező új verzió alig tartalmaz újítást.

Korábban a Gingerbread alatt a Google és mindenki más is az Android 3.0-át értette, s a tabletekre szánt ágról mindenki 3.1 néven beszélt. Majd a megjelenés előtt  váratlanul, minden bejelentés nélkül a Google már Android 2.3 néven kezdte emlegetni a Gingerbreadet. Végül így is jelent meg, s a tabletverzió Honeycomb a 3.0 számozást kapta.

Egy most nyilvánosságra került hír szerint viszont még áprilisban érkezik az Android 2.4, ami szintén Gingerbread kódnéven fut, ugyanis jelentős változtatást a 2.3-hoz képest nem tartalmaz, mindössze annyi lesz az újdonság, hogy a kétmagos mobilokra írt és optimalizált programok képesek lesznek az egymagos processzorral szerelt eszközökön is futni. Azaz a Honeycomb tabletekre készült új generációs alkalmazásokról nem kell lemondania azoknak sem, akik nem egy Tegra 2-es rendszert vagy más többmagos processzorral szerelt mobilt választanak.

Az Android 2.4 sokkal hamarabb megjelenik mint azt bárki gondolta volna, de a fent említett újításon kívül nem tartalmaz érdemi fejlesztést. Az eset nagyon hasonlít a 2.0/2.1 Eclair történetéhez, ahol is a 2.0 mindössze egyetlen készüléken tűnt fel, a Motorola Droidon. Jelen esetben a 2.3-as Gingerbread is csak egy mobilon érhető el, a Samsung által gyártott Google Nexus S-en. Elképzelhető, hogy ez így is marad, s a gyártók többsége nem jelentet meg mobilokat Android 2.3-mal, hanem egyből a továbbfejlesztett változatra épít. Addig is minden mobil Froyóval érkezik, s gyártótól függően OTA vagy asztali kliensen keresztüli módszerrel lesz frissíthető a későbbiekben.

Milyen ízű lesz a fagyi?

A következő verzió kódneve biztosan az IceCream, de az továbbra is homályos, hogy ez az okostelefonos vagy a tabletes vonal továbbfejlesztése lesz-e. Mostanra kiderült, hogy a két ág teljesen különválik, még akkor is, ha a hírek szerint a Gingerbreadet követő következő okostelefonos verzió sok, a Honeycombbal jövő funkciót emel át a kisebb képernyőkre is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Látszólag a 2.1 után a frissítésnek nincsenek hardveres akadályai, mint egyes mobiloknál, amik még Android 1.6-tal érkeztek, s nem voltak alkalmasak arra, hogy az újabb verziókat futtassák. A kétmagos chipekre készült alkalmazások egymagos környezetben való futtatásának lehetőségével a régebbi és az újabb mobilok maximum teljesítmény szempontjából térnek majd el egymástól, de elméletileg minden gyártó előtt szabad az út a frissebb verziók felé. Az, hogy ebből mi valósul meg, csupán a gyártók felelőssége, illetve stratégiája.

A Samsung például pénzt szeretne kérni a szolgáltatóktól az újabb verziókért, a HTC az újabb, saját szolgáltatásokat elzárja, az Android verziófrissítéseket viszont odaadja az ügyfeleknek, a Sony Ericsson pedig a tapasztalatok szerint igyekszik az összes telefonját egy verzión belül tartani, ami nagyon sokáig az 1.6 volt, most pedig a 2.1. Az egyetlen kivétel a hamarosan bemutatkozó Xperia Arc, ami elméletben a 2.3-as Androiddal jelenik meg. Kérdés, hogy a Google gyors változtatása hatással lesz-e a svéd-japán gyártó új modelljére. Ez kiderül jövő héten a Mobile World Congress idején.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.