Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Mobil hotspottá válhatnak az iPhone-ok is

Dojcsák Dániel, 2011. január 12. 17:09
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Minden Android Froyót futtató okostelefon képes 3G-s adatkapcsolatot használva egy Wi-Fi hotspotot létrehozni, ezzel táplálva hálózattal a környezetében lévő többi eszközt. Az iPhone-nak csak a Verizonnál kapható változatába került be ez a képesség, de később a többiben is felbukkanhat.

Az amerikai Verizonnál tegnap volt az iPhone CDMA-hálózatot támogató verziójának hivatalos bemutatója, így már nem csak az AT&T-nél lehet hozzájutni az Apple okostelefonjához. A készülék egyik újdonsága, hogy mobil hotspotként is működik, az iOS 4.3-as verzióban minden valószínűség szerint az AT&T-nél, illetve Európában forgalmazott GSM/UMTS változatban is feltűnik ez a funkció.

A frissítés után elvben minden készülék képes lenne továbbosztani Wi-Fi kapcsolaton keresztül a mobilinternet, viszont az amerikai szolgáltatók előszeretettel tiltanak le egyes funkciót a náluk forgalmazott mobilokon. Így előfordulhat, hogy ezért a funkcionalitásért külön fizetni kell majd a felhasználóknak. Az USA-ban ez viszont egyáltalán nem szokatlan, a mobilos Skype esetében is sikerült az ottani szolgáltatóknak elérni, hogy csak Wi-Fi hálózaton keresztül működjön, 3G-n ne.

Az Egyesült Államokban a legtöbb mobilos adatcsomag a közelmúltig korlátlan volt, így a szolgáltatók kényesen ügyeltek arra, hogy a mobiltelefonokkal lehetőleg ne lehessen megosztani a kapcsolatot. A Verizonnál az androidos Droid X felhasználóknak is havi 20 dollárt kell fizetne a hotspot-képességét, s még akkor is csak 2 gigabájt plusz adatforgalmat kapnak hozzá.. Az európai felhasználóknak valószínűleg nem kell attól tartania, hogy az iPhone csak külön előfizetési díjért változik Wi-Fi hotspottá, mivel itt a legtöbb adatcsomag korlátos, ráadásul általában kevés forgalmat tartalmaz. Ha valaki hotspot üzemmódban szeretné felhasználni havi adatforgalmi keretét, akkor szabadon megteheti.

A Verizon-bemutatón amerikai újságíróknak sikerült kipróbálnia a funkciót, s a tapasztalatok szerint a hotspot ki-be kapcsolása gyors, a beállítások egyszerűek, átláthatóak. A hírek szerint hamarosan az AT&T ügyfelei, illetve a más országokban vásárolt iPhone-ok tulajdonosai számára is megnyílik a mobil hotspot funkció. Elméletileg az iOS 4.3 “8F5148b” buildnek lesz része az újítás, ami márciusban élesedik majd.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.