:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. szeptember 14. 17:37

Feltámadt a Nokia

Az idei Nokia World igazi tűzijáték eddig. Nem csak az új termékek, nem csak a Symbian 3 igazi rajtja, de a személycserék és a hangsúly változások is borzolják a kedélyeket a 2010-es konferencián.

Olli Pekka Kallasvuo már nem, Stephen Elop, a Microsofttól leigazolt új elnök-vezérigazgató pedig még nem vesz részt az idei Nokia Worldön, de ez maximum beárnyékolja, de el nem homályosítja a rendezvényt, illetve a finn mobilgyártó újjászületését. Olli Pekka Kallsvuo sok évnyi munkáját udvariasan megköszönték a nyitóelőadásban, de a sorok között olvasva kitűnt, hogy a váltás nem egyszerű személycsere, hanem egy komoly pálfordulás filozófiában, hozzáállásban is.

A Nokia továbbra is büszke arra, hogy a globális mobilpiacon a legnagyobb szereplő, de a negyven százalékra apadó Symbian-részesedés az okostelefonok piacán egyre hangosabban kongatja a vészharangokat. A lendülete által hajtott gyártónak tennie kell azért, ha vissza szeretne kerülni a csúcsra, s a sokat halogatott Symbian 3 talán képes lesz arra, hogy felvegye a versenyt egyrészt a prémium platformokkal, mint az iOS vagy az Android, másrészt az komoly fenyegetést jelentő Samsung Badával, illetve a hamarosan debütáló Windows Phone 7-nel.

A többiek még mindig kicsik

A Nokia World reggeli nyitóelőadása a konkurencia kritizálásával kezdődött, megalapozva a további Nokia öntömjénezést. Szó esett arról, hogy az Android és az iPhone eladási számai még együtt is alacsonyabbak, mint a Symbiané, illetve itt is elhangzott, hogy az Apple zárt stratégiája nem felhasználóbarát. A Nokia, ahogyan régen is, továbbra is abban hisz, hogy a felhasználókat nem lehet egy kalap alá venni, így minden szegmensnek, minden felhasználási területnek külön modellekkel kell szolgálni. Ugyan a mai napon csak négy közép-, illetve felsőkategóriás okostelefon mutatkozott be az új Symbian operációs rendszerrel, de a közeljövő biztosan tucatnyi, árban, méretben, tudásban és funkciókban különböző Nokia készüléket hoz majd.

A váltás sokak szerint már elkésett, de nem szabad elfelejteni, hogy még mindig napi 260 ezer Symbian rendszerű okostelefont adnak el világszerte, tehát a Google által említett napi 160-200 ezerhez képest még az elavult, mára már fapadosnak tűnő S60 is jól teljesít. A Symbian 3 viszont felzárkózik az új generációhoz, s ahogyan a fél év múlva egyébként a cégtől szintén távozó Anssi Vanjoki, a mobilrészleg vezérigazgatója is többször hangsúlyozta mai előadásában, az új platform gyorsabb, szebb, jobb és legfőképp fejlesztőbarátabb is.

Az ökoszisztéma a lényeg

A Nokia végre felismerte, hogy ma már nem a hardveren van a hangsúly. Fontos, hogy az eszközök megüssenek egy bizonyos szintet teljesítményben, dizájnban, anyaghasználatban, kialakításban, de a lényeg a belbecs, pontosabban az, hogy az adott operációs rendszer köré épült ökoszisztéma mennyire képes kiszolgálni a felhasználókat. Az Ovi pedig egy ideális bölcső minden szoftvernek, hiszen a versenytársakhoz képest a legnagyobb földrajzi elterjedtséget tudhatja magáénak, illetve a régi telefonokkal is kalkulálva egy óriási felhasználói bázissal is rendelkezik.

Az Ovi márkán belül a Nokia a saját alkalmazásait pillanatok alatt képes kitolni több százmillió felhasználóhoz, s a fejlesztőket is azzal csábítják, hogy egy új alkalmazás napok alatt akár 100-160 országba jut el, akár százmilliós nagyságrendű letöltésszámmal. Az ingyenes és a fizetős alkalmazások fejlesztőinek is a volumen a legkritikusabb kérdés, így a Windows Phone 7-tel szemben a Symbian biztosan nem fog szenvedni az alkalmazások és a fejlesztői érdeklődés hiányától. A tervek szerint egy év alatt 50 millió Symbian 3-as készüléket értékesítenek majd világszerte, biztosítva ezzel a Nokia folyamatos jelenlétét az okostelefon-versenyben.

Az N8, az nagyon kellett már

A bemutatkozó csúcsmodell, a Nokia N8 egy robosztus, full touch okostelefon, 3,5 hüvelykes (360x640 pixel) kapacitív AMOLED-kijelzővel, 680 MHz-es ARM processzorral és hardveres 3D grafikus gyorsítóval. A csatlakozási lehetőségekre sem lehet panasz, hiszen a kötelező tartozékok mellett találunk például HDMI-csatlakozót és Bluetooth 3.0 vezérlőt is. Ha valamit még érdemes kiemelni, akkor az az N8 kamerája, ami egy 12 megapixeles, Carl Zeiss optikás, mechanikus záras megoldás, eddig mobilban nem látott méretű érzékelővel, illetve Xenon vakuval. Tudva azt, hogy az emberek imádnak a mobiljukkal fotózni, ez egy lényeges előny lehet. A hardver tehát minden tekintetben megfelel a kor elvárásainak, s kézbe fogva a mobilt az a benyomásunk, hogy a határozott vonalak, az öt különböző szín, illetve a kényelmes kezelés valóban egy új esélyt teremt a finn vállalatnak, hogy ne kelljen szégyenkeznie az okostelefonok mezőnyében.

A fő csapás viszont a szép készülékeken túl, ahogyan említettük, az Ovi ökoszisztéma, aminek néhány bástyáját már megismerhettük az elmúlt években. Ilyen például az Ovi Maps and Navigation, ami egy teljes értékű autós navigáció, illetve tartalommal is megtöltött valós idejű térképszolgáltatás is. Mostantól az Ovi Maps képes gyalogos navigációra is, s már most ismeri 85 nagyváros gyalogos útjait, illetve tömegközlekedési eszközeit. Ehhez pedig a Google Maps-szel ellentétben nincs szükség folyamatos adatkapcsolatra, így külföldön is könnyen használható. Az adatbázisokat kibővítették a biztonsági kamerák listájával, a traffipaxokkal és a parkolóhelyekkel is. A szolgáltatás már elérhető 78 országban, 46 nyelven, pár éven belül pedig globális lefedettségre lehet számítani, lévén a jóslatok 2013-ra 800 millió GPS-es eszközről beszélnek.

Globális előnyök

Ebből pedig a cég reményei szerint továbbra is a legtöbb eszköz Symbiant használ majd, s megmarad legnépszerűbb platformnak a jövőben is. A Nokia és a Symbian potenciálja leginkább valóban abban rejlik, hogy képes nagyon koncentráltan és gyorsan alkalmazásokat terjeszteni. Az Ovi szép csendben kiforrta magát, s több példát is tudtak mondani, amikor egy zseniális külső alkalmazás Symbianon 24 óra alatt az egész világon elterjedt. Ilyen volt például a Fizwuz, ami egy közösségi újságírást segítő fotómegosztó, ahol a feltöltött képeket a professzionális lapok megvásárolhatják. Amikor S60-ra megjelent, 167 országban tízmilliós nagyságrendben töltötték le emberek.

A másik kiemelt példa az Angry Bird, ami egy aranyos, ingyenes játék, eredetileg iPhone-on terjedt el, de Symbianon egy exkluzív újítást vezettek be, ami a játékosoknak kényelmet, a fejlesztőknek pedig bevételt jelent. Az ingyenes játék fejlesztői rámozdultak a divatos mellett az elhanyagolt mobil platformra is és képesek jelentős bevételt realizálni. Ahogy megfogalmazták: a Nokia elkötelezett, hogy innovációt hozzon a mobil piacokra dizájnban, fejlesztésben és a terjesztésben is.

A Symbian 3 jelentős lépéseket tesz az online közösségi felhasználás, a helyalapú alkalmazások, a megosztás és a médiafogyasztás irányába is. Az alapjában véve üzleti és az alsó szintű tömegigényeket eddig kiszolgáló Nokia elmozdult végre a közösségi web irányába is, szimbolikus jelentőségű, de említésre méltó, hogy megjelent végre a natív Foursquare-kliens Symbianra, illetve az Ovi szolgáltatások között is találunk egy check-in funkciót, amivel a különböző hálózatokon az üzenetünkhöz, megosztásunkhoz csatolhatunk geotaget is.

Emellett masszív támogatást kapnak a globális közösségi szolgáltatók is, első körben a Facebook és a Twitter a két kiemelt szereplő, de emellett folyamatosan húzza be a Nokia a kisebb, helyi szolgáltatókat is. A Brazíliában és Indiában népszerű Orkut és a kínai RenRen már a kapuban van, de hónapokon belül az olyan megoldások is sorra kerülhetnek, mint a magyar iWiW. Igaz ezzel kapcsolatban nem sikerült semmilyen konkrétumot kideríteni, nem tudjuk, hogy csak API-n keresztül kap támogatást, vagy akár kétoldalú együttműködés is születhet.

Pluralizmus

A sikerhez viszont szükség van a készülékek sokszínűségére is és a Nokia számára mindig is alapvető szolgáltatói támogatásra is. A kínálat N8-on túli tagjai egyelőre a kisebb méretű, de nagyon jó minőségű kijelzővel operáló C6, a nagyobb, acélborítású, látványos kialakítású finom okostelefonból, a C7-ből, illetve a 14 évvel ezelőtt bemutatkozó Communicator legújabbkori leszármazottjából, a nagyra nőtt, QWERTY-s E7-ből áll.

A mobilok közül az első három már kipróbálható, s valóban hozzák a Nokiáktól megszokott hangulatot, kiegészítve a jó minőségű anyagokkal és többi gyártó által is követett dizájntrendekkel. Magáról a felületről és az operációs rendszerről egyelőre nem mondanánk véleményt, hisz pár perc nyomkodás után könnyen téves következtetéseket lehetne levonni. Elsőre kellemesnek, egyszerűnek tűnik az új Symbian, bár ahogy minden új felületet és logikát, ezt is szokni és tanulni kell. A teljesítmény vállalható, az elrendezés áttekinthető. Messze nem olyan csicsás, mint amilyen az Android tud lenni, s a divatnak ellenállva nem operál az új Symbian sem az ujjal húzgálással történő navigációval. A húzás helyett marad a klikk, s a felület ugyan dinamikusan rendezhető, de mégis megmarad kissé a túlzottan merev felosztás.

Fejlesztők simogatása

Amennyiben ez az operációs rendszer úgy készült el, hogy kényelmesen testre szabható, amennyiben a multitasking nem lesz kárára teljesítménynek, amennyiben a fejlesztők tényleg imádni fogják a platformot, akkor a Symbiannak valóban komoly esélye van a visszatérésre. Eddig "mindössze" annyi akadályozta meg a platformot a komolyabb sikerekben, hogy évek óta elavult volt, most viszont szabadon versenyezhet. A fejlesztők emellett kalkulálhatnak a régebbi verziók felhasználóival is, s fontos megjegyezni, hogy az idei Nokia World fontos bejelentései közé tartozik az érintőképernyős S40-es mobilok rétegének szánt Java SDK, illetve a teljesen univerzális Symbian Web SDK is. Ami az okostelefonokat illetni, a Qt fejlesztői eszköztár lehetővé teszi, hogy visszafelé is kompatibilis alkalmazások szülessenek, s a közel 400 millió kint lévő mobil akárhonnan nézve jó lehetőségnek tűnik.

A Nokia egyértelműen feltámadt, az új vezetés pedig valószínűleg tényleg új ritmust diktál majd. Az eddigi trendszerű csökkenés megállhat vagy akár meg is fordulhat, s a novemberben érkező Windows Phone 7, vagy a szárnyait bontogató Samsung Bada komolyabb ellenállásba ütközhet, amikor hódítani indul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.