Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 9. 15:39

Frissült az OpenOffice, itt a 3.4-es verzió

Megjelent az OpenOffice nyílt forrású irodai szoftvercsomag legújabb 3.4-es változata, amely immár nem a Sun és nem is az Oracle, hanem az Apache Software Foundation égisze alatt fejlődik.

A hatalmas felhasználói táborral rendelkező, nyílt forrású OpenOffice irodai csomag viszonylag kevés figyelmet kapott az utóbbi időben, mióta a mögötte álló közösség összekülönbözött az Oracle-lel és megalakította a Document Foundationt, amely LibreOffice néven "forkolta" a kódot és önálló terméket kezdett fejleszteni. Ezt követően nem sokkal az Oracle közölte, teljesen felhagy az OpenOffice fejlesztésével és az Apache Software Foundationnek adja át a kódot.

A most elrajtolt 3.4-es verzió az első OpenOffice-változat, amely már az Apache égisze alatt született. A legfontosabb újdonságok a grafikus képességek köré csoportosulnak - jobb lett a vektorgrafikák kezelése, a diagramok is szebbek. A fejlesztők ígérete szerint gyorsabb az alkalmazások indulása, támogatott az OpenDocument Format 1.2 szabványban leírt titkosítás - az újdonságok listája megtekinthető a kiadási jegyzékben, maga a szoftver pedig letölthető innen. Fontos újdonság még, hogy a szoftver immár Apache v2 licenc alatt érhető el, amely viszonylag kevés megkötést tartalmaz a kód felhasználására vonatkozóan.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x)

November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Alapozó Go fejlesztői képzést indítunk (x) November 9-én 10 alkalmas, 30 órás, online formátumú Go képzést indít a HWSW.

Az új verzió megjelenésénél, újdonságainál talán fontosabb az OpenOffice jövője. A Registernek nyilatkozó Donald Harbison, a projekt egyik vezetője elmondta, hamarosan megkezdődik az IBM által a Lotus Symphony keretében átadott kódjainak beépítése a szoftverbe. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Nagy Kék tavaly nyáron adta át az OpenOffice-leszármazott irodai termékének forrását az Apache Software Foundationnek. A tervek szerint az OpenOffice 4 már a Symphonyban található megoldásokat is tartalmazni fog. Ezt megelőzően, hat-nyolc hét múlva azonban még érkezik a 3.4.1 verzió, mondta el Harbison.

Az OpenOffice legnagyobb problémája egyébként a LibreOffice, amely elvitte a legtöbb fejlesztőt és figyelmet. A nagy Linux-disztribúciók rendre lecserélték alapértelmezett irodai csomagjukat LibreOffice-ra, amely egyre nagyobb figyelmet kap a vállalatok körében is. A LibreOffice mögött koncentrálódó erőfeszítéseket egyébként jól jellemzi, hogy az már a 3.5-ös verziónál jár.

A HackerRank 2020-as, 116.000 fejlesztő válaszaiból készült kutatása szerint a legtöbbjük a Go-t szeretné megtanulni következőleg, amely eredménynek az okait most ebben a cikkben szedtük össze.

a címlapról