Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 18. 13:18

Az Apache Foundationhöz kerül a Lotus Symphony kódja

Az IBM a Lotus Symphony irodai csomag teljes forráskódját átadja az Apache Foundationnek, jelentette be múlt héten, a berlini ODF Plugfesten a Nagy Kék. A kinyilvánított cél, hogy az IBM technológiáival felturbózva még jobb Office-versenytárs lehessen az OpenOffice.

A Symphony közel 3 millió kódsort tartalmazó Lotus Symphony lényegében nem más, mint az  OpenOffice áttervezett kezelőfelületű, "kipofozott" változata, az IBM az új felhasználói interfész mellett javított a dokumentumformátumok támogatásán és a teljesítményen is. A szoftver azért jött létre, hogy az IBM alternatívát tudjon kínálni a Microsoft Office-ra. Maga a termék mindig is ingyen használható volt, egyedül a támogatásért kell fizetni, egy ezer felhasználós cégnél évente és felhasználónként 25 dollárt kér az IBM az Elite Support csomagért, amelyben korlátlan mennyiségű telefonos segítségnyújtás található.

A vállalat szándéka egy ingyenes Office-alternatívával, hogy elszívhassa azt a pénzt az ügyfelektől, amelyet korábban Office-licencekre költöttek. "A célunk, hogy átstrukturáljuk az IT-büdzséket" - mondta az amerikai Computerworldnek Kevin Cavanaugh, a csoportmunka-termékekért felelős IBM-stratéga. "Minden alkalommal, amikor felszabadítjuk a nem hatékonyan elköltött befektetéseket, lehetőséget teremtünk a hatékonyabb befektetésekre [...] analitika, kereskedelem vagy közösségi szolgáltatások terén."

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Nagy Kék várakozásai szerint azzal, hogy az Apache Foundation veszi át a Symphony kódját, megindulhat a két termék összeolvadása, a Symphony fejlesztése átkerülhetnek az OpenOffice.org-ba, másrészt az Apache Foundation égisze alatt több fejlesztő is bekapcsolódhat a munkába. "Az Apache színre lépése előtt nem volt elegendő innováció ezen a területen az elmúlt 10 évben [...]  mert nem volt mögötte egy igazi open source közösség fejlett irányítási modellel" - mondta Cavanaugh.

Kérdés, hogy a Sun által nyílttá tett OpenOffice.org mekkora lendületet tud kapni, mivel a támogatóinak zöme már kilépett mögüle, mikor az Oracle megtagadta a név és a védjegy átadását a közösségnek. Ezt követően az OpenOffice.org fejlesztői és támogató "forkolták" a kódot és létrehozták a LibreOffice-t, amely mára alapértelmezett irodai csomaggá vált a legtöbb nagy Linux-disztribúcióban (pl. Ubuntu, Fedora). Az Oracle idén júniusban váratlanul bejelentette, kivonul az OpenOffice.org fejlesztéséből és a kódot átadja az Apache Foundationnek.

Az IBM esetében erről nincs szó, a vállalat továbbra is hozzájárul a Symphony fejlődéséhez és kínálni fogja a terméket ügyfeleinek. "Tapasztalataim szerint sose vezet semmi jóra, ha egyetlen szállító ural egy nyílt forrású projektet" - mondta Cavanaugh. "Mi sem szeretnénk egyedül csinálni."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról