Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 2. 12:01

Leveszi a kezét az OpenOffice.orgról az Oracle

Az Apache Software Foundationnek adja át az OpenOffice.org kódját az Oracle. A Document Foundation szerint a túlságosan megengedő Apache licenc megnehezíti a LibreOffice és az OpenOffice.org közösségek egyesítését.

Az OpenOffice.org az Apache-é

Az Oracle váratlanul meggondolta magát az OpenOffice.org nyílt forrású irodai szoftvercsomaggal kapcsoltban. Néhány hónapja a cég még foggal-körömmel ragaszkodott hozzá, ami a közösség szétzilálásához és a LibreOffice megszületéséhez vezetett, majd áprilisban a szoftveróriás közölte, közösségi projektként képzeli el az OpenOffice.org jövőjét, tegnap pedig bejelentette, átadja a kódot az Apache Software Foundationnek. A lépés már csak azért is meglepő, mert a Java jövőjével kapcsolatban a két szervezet korábban éles összetűzésbe került, az ASF pedig kivonult a Java fejlődését irányító bizottságból.

Az OpenOffice.org  a Sun Microsystems által felvásárolt és nyílttá tett StarOffice-ból jött létre és hosszú éveken keresztül a Sun támogatásával zajlott. Miután az Oracle felvásárolta a Sunt, az OpenOffice.org fejlesztői közössége kérte a céget, adja át az  OpenOffice.org védjegyet, amelynek a Sun felvásárlásával jutott a birtokába. Ezt az Oracle nem tette meg, így az OpenOffice.org közösség meghatározó személyei és szervezetei létrehozták a Document Foundation szervezetet, amelynek égisze alatt megkezdődött az OpenOffice.org "forkjának", a LibreOffice-nak a fejlesztése. A LibreOffice azóta felváltotta az OpenOffice.orgot a legtöbb Linux-disztribúcióban.

Ezt követően az Oracle áprilisban úgy határozott, közösségi projektet csinál az OpenOffice.orgból és beszünteti az OpenOffice.org-on alapuló kereskedelmi termékének, az Oracle Open Office-nak és a Cloud Office-nak az értékesítését is - a két szoftver még decemberben rajtolt el.Hogy mi lesz a sorsa azoknak a dolgozóknak, akik az Oracle-nél az OpenOffice.orgon és az abból származtatott termékeken dolgoztak, arról hallgat a vállalat, de feltehetően leépítik őket, vagy ez már meg is történt. A vállalat ismét tanújelét adta, hogy üzleti modellje kíméletlen: nincs helye olyan tevékenységeknek, amelyek nem hajtanak közvetlen hasznot, és a nyílt forrású szoftverek is csak addig érdeklik, ameddig az érdekeit szolgálják.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Oracle most közölte, teljesen kivonul az OpenOffice.org fejlesztéséből és a kódot az Apache Software Foundationnek (ASF) adja át. "Az OpenOffice.org átadása az Apache-nek lehetővé teszi ennek a népszerű nyílt forrású szoftvernek, hogy egy érett, nyílt és megalapozott infraastruktúra keretein belül fejlődjön tovább a jövőben" - mondta Luke Kowalsky, az Oracle architektúra csoport alelnöke. "Az Apache Software Foundation modellje lehetővé teszi kereskedelmi cégek és önkéntes magánszemélyek számára hogy együtt működjenek a nyílt forrású fejlesztésen." Az Apache Foundation égisze alatt egyelőre inkubációs projektként fut az OpenOffice.org.

A LibreOffice egyesülne az OpenOffice.orggal

A LibreOffice-t fejlesztő Document Foundation (TDF) és az Oracle között azonban a feszültség nem csökkent. Az Oracle megkereste a TDF-et hogy tanácsot kérjen az OpenOffice.orggal kapcsolatban, a szervezet pedig azt javasolta a vállalatnak, adja ki a teljes forráskódot Mozilla Public License vagy LGPLv3 alatt és az OpenOffice domaint és védjegyet adja át a Document Foundationnek. Az Oracle ezzel szemben az Apache-nek adta a kódot, hogy a védjegy sorsa mi lesz, egyelőre nem tudni.

Az Apache Software Foundation csak olyan kódot fogad be projektjei közé, amelyek az azonos nevű licencet használják, vagyis az OpenOffice.org is ASF licenc alá kerül. A szoftver korábban GPL, LGPLv3 és MPL licenc alatt volt elérhető, ezek egyaránt ún. "copyleft" licencek, vagyis a kód módosításait és a fejlesztéseket vissza kell juttatni a közösségnek. Az Apache licenc azonban nem ilyen, vagyis lehetővé teszi a kód felhasználását és továbbfejlesztését anélkül, hogy abból a közösség bármit is látna. Ezt a TDF nagyon fájlalja, mivel nagyon megnehezíti az OpenOffice.org és a LibreOffice egyesítését.

"A Document Foundation üdvözölné az OpenOffice.org és a LibreOffice közösségek egyenrangú egyesülését egy közösségbe az Oracle távozása után. Az Oracle nyilvánvalóan jó szándékkal tette amit tett, de ez közvetlenül nem teszi lehetővé ennek a célnak az elérését" - olvasható a szervezet hivatalos blogján közzétett állásfoglalásában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról