Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tesztelhetők a Microsoft új otthoni és kisvállalati Windows szerverei

Bodnár Ádám, 2010. augusztus 17. 09:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megjelent a Windows Home Server Vail kiadásra jelölt verziója és a Small Business Server 7 bétája. A Microsoft emellett kiadta a Home Serverre épülő, de vállalatoknak szánt Aurora első előzetesét is, amelytől nagy sikereket vár a 25-nél kevesebb PC-vel rendelkező kis cégek körében.

Otthonra: Windows Home Server "Vail"

Április óta tesztelhető a Microsoft Windows Home Server új verziója, amelyet Vail kódnéven fejlesztenek a vállalatnál. Most megjelent a kiadásra jelölt (Release Candidate) változat, illetve az erre épülő Aurora előzetese, amelyet nem lakásokba, hanem kis cégeknek szánnak a redmondiak. Kipróbálható az új Small Business Server is.

A Windows Home Servert több PC-vel rendelkező háztartásokba szánja a vállalat, a Windows Server alapjaira épülő szoftver segítségével a felhasználók megoszthatják állományaikat, multimédiás fájljaikat, zenéiket, képeiket, videóikat - akár távolról, az interneten át vagy DLNA kompatibilis otthoni eszközről, emellett rendszeres biztonsági mentések készítésére is alkalmas, valamint segítséget nyújt az otthoni hálózat beállításához. A Vail fontosabb újdonságai között olyan képességeket találni, mint a média streaming az interneten át, valamint a Mac OS X támogatás.

Kisvállalatoknak: Aurora

A Home Server nem csak fogyasztók, hanem kisvállalatok is érdeklődését is felkeltette és sok cég választotta ezt a terméket a jóval nagyobb tudású, ugyanakkor drágább Small Business Server helyett. Ezt felismerve a Microsoft lépett és létrehozott egy új terméket a legkisebb (5-25 PC-vel rendelkező vállalatoknak), amelyet egyelőre Aurora kódnéven ismerhetünk. Az Aurorát a washingtoni partnerkonferenciáján jelentette be a vállalat még júliusban, most pedig az előzetese is letölthető.

Az Aurora vállalati képességekkel egészíti ki a Windows Home Server 2.0 (Vail) eszköztárát, de nem tartalmazza a Small Business Server által felvonultatott alkalmazásokat (pl. Exchange, SharePoint) A Microsoft elképzelése szerint az Aurorát használó cégek a fájl- és nyomtatómegosztásra, illetve a biztonsági mentések tárolására használják majd a helyi szervert, a cég működéséhez szükséges további szolgáltatásokat (pl. e-mail, csoportmunka) pedig cloud-szolgáltatásokon keresztül vesznek igénybe, például az itthon is elérhető Business Productivity Online Suite (BPOS) révén.

A Home Server és az Aurora közötti legfontosabb különbség, hogy utóbbi képes Active Directory tartományvezérlőként működni, így számos azonosságkezelésen alapuló szolgáltatás építhető rá - cserébe nem támogatja a kimondottan otthoni Home Group funkciót és nem használható médiaszerverként sem. Emellett természetesen továbbra is működnek az olyan alapfunkciók mint a fájlmegosztás, a tárolt állományok elérése akár a neten keresztül, a PC-k biztonsági mentése. Az Aurora a Home Serverhez hasonlóan kezeli a merevlemezeket: több diszket is támogat, amelyeket automatikusan használatba vesz és a felhasználók számára egyetlen összefüggő tárterületként mutat, igény szerint duplikálva a fontos adatokat.

Az Aurorát a vállalat olyan kisvállalatoknak szánja, amelyek most lépnek a fejlettségük azon szakaszába, amikor már szükségük van helyi szerverre, de nem rendelkeznek informatikai kompetenciával az üzemeltetéshez. A szegmenst eddig megcélzó Small Business Server nekik túl nagy, bonyolult és drága, az Aurora funkcionalitásban ígéretes, az árát azonban egyelőre nem közölte a vállalat, illetve azt sem, hogy a végleges verzió mikor érkezik - a HWSW tippje szerint 2011 első felében.

Nagyobb cégeknek: SBS 7

Az Aurora bétája mellett megjelent a Small Business Server 7 előzetese is, amely egyenes folytatása a korábbi verzióknak. A legfeljebb 75 számítógépet működtető kisvállalatoknak szánt szoftver a Windows Server 2008 R2-re épül és Microsoft szoftvereinek legújabb változatait (Exchange Server 2010 SP1, SharePoint 2010 Foundation, Windows Server Update Services 3.0, tb.) tartalmazza. Prémium kiegészítőként elérhető a SQL Server 2008 R2 adatbázis is. A Vail, az Aurora és a Small Business Server 7 közös jellemzője, hogy a Windows Server 2008 R2 64 bites változatára épülnek, vagyis futtatásukhoz 64 bites x86 processzorra épülő gépre van szükség.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.