Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 17. 09:39

Tesztelhetők a Microsoft új otthoni és kisvállalati Windows szerverei

Megjelent a Windows Home Server Vail kiadásra jelölt verziója és a Small Business Server 7 bétája. A Microsoft emellett kiadta a Home Serverre épülő, de vállalatoknak szánt Aurora első előzetesét is, amelytől nagy sikereket vár a 25-nél kevesebb PC-vel rendelkező kis cégek körében.

Otthonra: Windows Home Server "Vail"

Április óta tesztelhető a Microsoft Windows Home Server új verziója, amelyet Vail kódnéven fejlesztenek a vállalatnál. Most megjelent a kiadásra jelölt (Release Candidate) változat, illetve az erre épülő Aurora előzetese, amelyet nem lakásokba, hanem kis cégeknek szánnak a redmondiak. Kipróbálható az új Small Business Server is.

A Windows Home Servert több PC-vel rendelkező háztartásokba szánja a vállalat, a Windows Server alapjaira épülő szoftver segítségével a felhasználók megoszthatják állományaikat, multimédiás fájljaikat, zenéiket, képeiket, videóikat - akár távolról, az interneten át vagy DLNA kompatibilis otthoni eszközről, emellett rendszeres biztonsági mentések készítésére is alkalmas, valamint segítséget nyújt az otthoni hálózat beállításához. A Vail fontosabb újdonságai között olyan képességeket találni, mint a média streaming az interneten át, valamint a Mac OS X támogatás.

Kisvállalatoknak: Aurora

A Home Server nem csak fogyasztók, hanem kisvállalatok is érdeklődését is felkeltette és sok cég választotta ezt a terméket a jóval nagyobb tudású, ugyanakkor drágább Small Business Server helyett. Ezt felismerve a Microsoft lépett és létrehozott egy új terméket a legkisebb (5-25 PC-vel rendelkező vállalatoknak), amelyet egyelőre Aurora kódnéven ismerhetünk. Az Aurorát a washingtoni partnerkonferenciáján jelentette be a vállalat még júliusban, most pedig az előzetese is letölthető.

Az Aurora vállalati képességekkel egészíti ki a Windows Home Server 2.0 (Vail) eszköztárát, de nem tartalmazza a Small Business Server által felvonultatott alkalmazásokat (pl. Exchange, SharePoint) A Microsoft elképzelése szerint az Aurorát használó cégek a fájl- és nyomtatómegosztásra, illetve a biztonsági mentések tárolására használják majd a helyi szervert, a cég működéséhez szükséges további szolgáltatásokat (pl. e-mail, csoportmunka) pedig cloud-szolgáltatásokon keresztül vesznek igénybe, például az itthon is elérhető Business Productivity Online Suite (BPOS) révén.

A Home Server és az Aurora közötti legfontosabb különbség, hogy utóbbi képes Active Directory tartományvezérlőként működni, így számos azonosságkezelésen alapuló szolgáltatás építhető rá - cserébe nem támogatja a kimondottan otthoni Home Group funkciót és nem használható médiaszerverként sem. Emellett természetesen továbbra is működnek az olyan alapfunkciók mint a fájlmegosztás, a tárolt állományok elérése akár a neten keresztül, a PC-k biztonsági mentése. Az Aurora a Home Serverhez hasonlóan kezeli a merevlemezeket: több diszket is támogat, amelyeket automatikusan használatba vesz és a felhasználók számára egyetlen összefüggő tárterületként mutat, igény szerint duplikálva a fontos adatokat.

Az Aurorát a vállalat olyan kisvállalatoknak szánja, amelyek most lépnek a fejlettségük azon szakaszába, amikor már szükségük van helyi szerverre, de nem rendelkeznek informatikai kompetenciával az üzemeltetéshez. A szegmenst eddig megcélzó Small Business Server nekik túl nagy, bonyolult és drága, az Aurora funkcionalitásban ígéretes, az árát azonban egyelőre nem közölte a vállalat, illetve azt sem, hogy a végleges verzió mikor érkezik - a HWSW tippje szerint 2011 első felében.

Nagyobb cégeknek: SBS 7

Az Aurora bétája mellett megjelent a Small Business Server 7 előzetese is, amely egyenes folytatása a korábbi verzióknak. A legfeljebb 75 számítógépet működtető kisvállalatoknak szánt szoftver a Windows Server 2008 R2-re épül és Microsoft szoftvereinek legújabb változatait (Exchange Server 2010 SP1, SharePoint 2010 Foundation, Windows Server Update Services 3.0, tb.) tartalmazza. Prémium kiegészítőként elérhető a SQL Server 2008 R2 adatbázis is. A Vail, az Aurora és a Small Business Server 7 közös jellemzője, hogy a Windows Server 2008 R2 64 bites változatára épülnek, vagyis futtatásukhoz 64 bites x86 processzorra épülő gépre van szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról