Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 9. 14:51

Sikertermék lehet az új BlackBerry Curve 3G

Nem egészen egy héttel a csúcskategóriás 9800 premierje után újabb okostelefonról rántotta le a leplet a Research in Motion. A BlackBerry Curve 3G a gyártó mindeddig legsikeresebbnek mondható középkategóriás szériáját egészíti ki, pótolva a korábbi modellek legtöbb hiányosságát.

A több típusból álló, jelentős múltra visszatekintő Curve-széria új tagja az előzetesen kiszivárgott információknak megfelelően a 9300-as típusszámot kapta a Research In Motiontől. Az egyelőre csak a kanadai Rogers Wirelessnél elérhető készülék a nagy sikerű elődökhöz hasonlóan teljes QWERTY-klaviatúrás modell, ezzel a típussal azonban már kevesebb kompromisszumot kell vállalnia a vásárlónak, mint a korábbi megoldásokkal.

A BlackBerry Curve 3G-nek keresztelt újdonság az első olyan okostelefon a szériában, mely immár nem csak EDGE, hanem 3G-s adathálózaton is képes kommunikálni, ezzel a gyártó ígérete szerint a telefonnal jóval gyorsabban lehet internetezni, illetve más, internetes szolgáltatás használatát is gördülékenyebbé teszi a fejlettebb adatkommunikáció.

A vezeték nélküli adattovábbítás terén más előrelépés is történt: a Curve 3G a középkategóriás BlackBerrykből álló mezőny első, a RIM teljes kínálatát tekintve pedig a második olyan telefon, melybe a korábbinál gyorsabb, 802.11n szabvánnyal is kompatibilis WLAN-modult építettek. Az új mobilból nem hiányzik emellett a Bluetooth-rádió, valamint a GPS műholdas helymeghatározó rendszer sem.

A kanadai gyártó újdonsága más területeken a régebbi modellek tudását hozza, vagyis ez esetben is az itthon is kapható 8520-as modellhez hasonlóan 2,46 hüvelykes, 65 ezer színű, 320x240 pixeles felbontású kijelzőt alkalmazta a gyártó, nem változott a kamera felbontása (2 megapixeles képérzékelő került a mobilba), valamint a memóriakonfiguráció sem (a Curve 3G 256 megabájt memóriával rendelkezik, ezt microSD-kártyákkal lehet bővíteni).

Bár a RIM múlt héten a BlackBerry 9800 bemutatójával egy időben leleplezte az elsősorban az interfészt tekintve megújult BlackBerry 6 operációs rendszert, a Curve 3G-re nem ez, hanem a korábbi, 5-ös változat kerül gyárilag, a vállalat azonban azt ígéri, utólagosan lehet majd frissíteni a szoftvert a modernebb kiadásra. Az újdonság a napokban kerül a boltokba a tengerentúlon, hazai megjelenésről és árról egyelőre nincs információ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról