:

Szerző: Bodnár Ádám

2010. augusztus 5. 16:45

Két terabájtos a Samsung takarékos merevlemeze

Két terabájt kapacitású és különösen keveset fogyaszt a Samsung új asztali merevlemeze. A vállalat rekordsűrűségű, 667 gigabájtos tányérokat használt.

Bemutatta vadonatúj generációs merevlemezeit a Samsung, amelyek 667 gigabájt kapacitású tányérokat tartalmaznak. Az iparban jelenleg rekordnak számító adatsűrűség lehetővé tette a vállalat számára, hogy három tányér felhasználásával építsen 2 terabájtos diszket 3,5" méretben. A kevesebb tányér kisebb tömeget jelent, ami az energiafogyasztásban is tetten érhető, a Samsung állítása szerint a EcoGreen F4EG standby módban 23 százalékkal kevesebbet fogyaszt mint F3EG jelű elődje.

A vállalat 6,3 wattos fogyasztást ad meg szekvenciális írás vagy olvasás alatt, 5,1 wattot üresjáratban és 1 watott standby állapotban, amellyel a legkisebb fogyasztású 3,5" merevlemezek közé tartozik a StorageReview.com szerint. A cég közleménye hangsúlyozza, az EcoGreen F4EG merevlemezek nem csak alacsony fogyasztása miatt környezetkímélők, hanem a gyártásuk is természetbarát, teljesen száműzték például a halogén és brómtartalmú tűzgátló anyagok használatát.

A hatalmas kapacitású diszket a Samsung leginkább otthoni PC-kbe szánja, videók, képek, zenék és egyéb médiatartalmak tárolására - a cég számításai szerint 2 terabájt elegendő 880 órányi DVD videó tárolására, amit nagyjából másfél hónapig tartana végignézni. A meghajtók SATA2 felületen csatlakoztathatók és 32 megabájt puffert tartalmaznak. Az EcoGreen F4EG sorozat 1,5 és 2 terabájtos kivitelben lesz elérhető szeptembertől, az árak 119 dollártól indulnak, ami jelenlegi árfolyamon 30 ezer forint környéki hazai bolti árat vetít előre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.