Szerző: Bodnár Ádám

2010. július 30. 07:38

Lendületbe jött a szétválásra készülő Motorola

Javuló eredményekről számolt be a mobiltelefonokkal és otthoni berendezésekkel foglalkozó részleg leválasztására, illetve a távközlési hálózati berendezésekkel üzletelő divízió eladására készülő Motorola.

Csökkenő bevétel mellett is növelni tudta nyereségét a Motorola, amely jelenlegi formájában hamarosan megszűnik létezni: a mobiltelefonokkal és otthoni hálózati eszközökkel foglalkozó üzletágat külön cégbe szervezik, a távközlési hálózati berendezésekkel kapcsolatos tevékenységeket pedig megveszi a Nokia Siemens Networks.

Jól alakul a mobilos részleg

A cég bevétele egy év alatt 5,49 milliárd dollárról 5,41 milliárdra csökkent, ugyanakkor a gazdaság élénkülése közepette a részlegek nyereségessége javult, a mobilos üzletág átszervezése pedig sikeresen halad, amelynek köszönhetően komoly üzemi nyereséget tudott elérni, így összességében a vállalat profitabilitása is nőtt. Egy éve 26 millió dollár nettó profitot termelt a Motorola, most 162 millió dollárt. A részvényenkénti eredmény egyszeri tételek nélkül 9 centet tett ki, amely 1 centtel felülmúlta az elemzői várakozásokat.

A mobilos részleg továbbra is az androidos okostelefonokkal kikövezett úton halad. A Motorola tömeggyártóból réspiaci szereplővé alakul át, a legutóbbi negyedévben mindössze 8,3 millió készüléket adott el, ebből már 2,7 millió volt okostelefon. Ez ugyan nem érte el a 3 millió darab körüli piaci várakozást, de a magasabb áruk és profittartalmuk üzemi szinten nyereségbe tudta fordítani a részleg mutatóit. A cég kínálatában már 12 androidos okostelefon található, az Egyesült Államokban az új Droid modellek rendszeresen elfogynak, vagyis a Motorola sikeresen tudta átalakítani magát. A művelet pénzügyileg egyértelműen sikeres, a mobilos üzletág forgalma 6 százalékkal 1,72 milliárd dollárra csökkent, a tavalyi 287 milliós üzemi veszteséget azonban 87 milliós üzemi eredmény váltotta.

A nagy kérdés, hogy a mobilos divízió a 2011 elejére tervezett önállósítás után mennyire lesz életképes. A nyereséges működést végre sikerült realizálni legalább üzemi szinten, a közeljövőben a legnagyobb kihívást a nemzetközi terjeszkedés jelentheti. A Motorola mobiltelefonos tevékenységének összeomlásával párhuzamosan a cég elvesztette a szolgáltatók bizalmát, amelyet újra fel kell építenie ahhoz, hogy az USA mellett a világpiacon is sikeres lehessen. A telefoneladásokból származó bevétel kétharmada az Egyesült Államokból folyt be a második negyedévben, a Motorola egyelőre túlságosan kitett az amerikai piacnak ami hosszú távon  kockázatos lehet.

A mobilos részleggel együtt önálló vállalatba kerül az otthoni hálózati eszközöket (set-top boxok) gyártó üzletág is, amelynek forgalma éves összehasonlításban 13 százalékkal csökkent, mégis felével nagyobb nyereséget tudott kimutatni. Az ok egyértelműen a gazdasági fellendülés, emellett az új termékek, például 3D tévét támogató set-top boxok sikere. Ez a részleg egyébként még inkább USA-fókuszált, a forgalom 71 százaléka folyik be az anyaországból.

Mi kerül a Nokia Siemens Networks kezébe?

A hamarosan a Nokia Siemens Networks kezébe kerülő, mobilhálózati berendezésekkel foglalkozó üzletág is javította teljesítményét, alig 2 százalékos bevételcsökkenés mellett üzemi eredményhányada megduplázódott. Greg Brown, a részleg vezére az elért eredmények között a Kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztéruimmal legfolytatott LTE-teszteket emelte ki, illetve a japán KDDI mobilszolgáltató számára biztosított szoftverfrissítést, amelynek segítségével a CDMA bázisállomások alkalmassá tehetők LTE kiszolgálására. Emellett a Motorola a negyedév során bemutatott egy új bázisállomás-platformot, amely WiMAX és LTE működésre egyaránt képes.

A fenti részlegek elkülönítése után egyetlen tevékenység marad majd a Motorolánál, mégpedig a vállalati kommunikációs berendezéseké. Ez a részleg a legutóbbi negyedévben növelni tudta bevételét és nyereségét is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról