:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 30. 14:06

Annyi a linuxos Silverlightnak

A kiebrudalt Novell-alkalmazottakból alakult Xamarin teljesen felhagyott a Silverlight linuxos implementációjának a Moonlightnak a fejlesztésével. A lépés valahol érthető, már a Microsoft számára sem annyira fontos Silverlight mint korábban, noha az azt alkotó technológiák tovább élnek.

Vége a Moonlightnak

Nem fejleszti többé a Moonlightot a Xamarin, derült ki egy interjúból, amelyet Miguel De Icazával, a projekt egykori irányítójával készített az InfoQ. Miguel De Icaza az interjúban elmondta, a Silverlight sosem terjedt el igazán a weben, nem lett olyan nélkülözhetetlen mint amilyennek kezdetben gondolta, ráadásul a Microsoft olyan korlátozásokat vezetett be, amelyek alkalmatlanná tették asztali alkalmazások létrehozására. "Ma már nem gondoljuk, hogy a Silverlight megfelelő technológia egyszer megírt, mindenhol futó alkalmazások létrehozására, egyszerűen túl sok korlátozást tartalmaz ahhoz, hogy hasznos legyen" - fejtette ki De Icaza.

A Moonlight kapcsán olyan nagyszabású tervei is voltak a Xamarinnak, mint a portolás Androidra. "A Moonlight történelmileg a Linux desktophoz kötődik" - mondta akkor Miguel de Icaza. "Az Android az első alkalom, hogy valami mással is megpróbálkozunk a hagyományos Linux desktopon kívül." Az ígéretből azonban nem lett termék, a Moonlight végül nem készült el Androidra és valószínűleg soha nem is fog. "Jelenleg a C# androidos, iOS-es és maces verziójára koncentrálunk" - mondta az InfoQ-nak De Icaza.

"Ma a C# világban a legjobb választás a kód megosztása a prezentációs réteg mentén. Az alkalmazás magja minden platformon újrahasznosítható, de minden megcélzott platformra egyedi UI-t kell készíteni, iOS-re MonoTouch-csal, Androidra MonoDroiddal, Macre MonoMac-kel, Windowsra WPF-fel, a webre ASP.NET-re, Windowsra meg Linuxra pedig Gtk-val. Ez ugyan nem 'írd meg egyszer, futtasd mindenhol', de az eredménye olyan alkalmazás, amely kihasználja a natív lehetőségeket és natív élményt nyújt minden platformon."

Már a Microsoft se erőlteti

Maga a Microsoft sem fektet már akkora hangsúlyt a Silverlightra mint egykor: a webes multimédiás plugin utolsó, 5-ös verziója tavaly decemberben látott napvilágot, gyakorlatilag teljes titokban, nulla felhajtás vagy hírverés közepette. Redmond rendszeresen a tavaszi MIX konferenciáját használta arra, hogy a Silverlight jövőjéről beszéljen, a Silverlight 5 bétája is itt mutatkozott be még 2011-ben. A cég 2012-es konferencianaptárában azonban már nem szerepel.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Silverlight és a Flash  képességei terén messze a HTML5 (JavaScript+CSS3) előtt jár, azonban a webre csatlakozó mobil eszközök terjedése miatt egyre inkább háttérbe szorulnak, mivel az okostelefonok és tabletek nem, vagy csak korlátozottan tudják megjeleníteni a bennük található tartalmat. A Microsoft ezt az eltolódást felismerve a HTML5 mozgalom egyik élharcosává vált - eközben a Silverlight jövőjéről mélyen hallgat, ami arra enged következtetni, hogy a webes média jövőjét is másképp képzeli el.

A Silverlight alapjául szolgáló technológiák (pl. XAML/WPF) azonban attól függetlenül biztosan megmaradnak a Microsoft eszköztárában és a megszerzett fejlesztő tudás is (újra)hasznosítható, például Metro stílusú Windows 8 alkalmazások vagy Windows Phone szoftverek készítéséhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.