:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. július 8. 10:58

Blackberry-seket csábít a Motorola

A Motorola ma bejelentette legújabb androidos készülékét, amivel ezúttal a Blackberry-k világát támadja meg. A főnixmadárként újjászületett gyártó a Google Androiddal felvértezve egymás után ontja a csábítóbbnál csábítóbb okostelefonokat.

A Motorola legújabb üdvöskéje, a Charm vonalait tekintve leginkább az iPhone 4-re hasonlít, a kialakítása viszont a Blackberry készülékeket idézi. Az összhatás ennek ellenére nagyon eredeti, s szinte biztos, hogy a qwerty-s készülékekért rajongó amerikai felhasználók imádni fogják az új modellt is, legalább annyira, mint a Droid vagy a Droid X modelleket. A Charm elsőként az amerikai T-Mobile-nál jelenik majd meg, arról egyelőre nincs szó, hogy európai piacokra mikor jut el a készülék.

A Charm 2.1-es Androiddal érkezik, de feltételezhetően itt sem kell majd sokat várni a 2.2-es Froyo frissítésre, hiszen a Motorola elkötelezett a frissítések mihamarabbi közzétételében. Várhatóan a Nexus One után a Motorola Droid lesz a következő készülék, ahol megjelenik a Froyo.

Blackberry killer

A qwerty-s eszköz fizikai billentyűzete a képek alapján gyorsan és könnyen használhatónak tűnik. A gombok ugyen közel vannak egymáshoz, de nem laposak, hanem a Blackberry-hez hasonlóan domborúak így a melléütés esélye minimális. A billentyűsor felett egy 2,8 hüvelyk képátlójú érintőkijelzőt találunk, ami nem éppen a multimédia király kategóriára utal, de gépelés közben nem lesz kevesebb helye a felhasználóknak, mintha a virtuális billentyűzet foglalná el a képernyő felét.

A mobil egyébként sem elsősorban a mobil videózás szerelmeseit szólítja meg, hanem eleve úgy aposztrofálják, mint a közösségi kommunikáció, üzenetküldés új etalonját. A Blackberry-hez képest komoly előny, hogy a qwerty-n felül még a kijelző is érintésérzékeny, sőt, még a navigációs pad is megmaradt. Ez utóbbi pontosan úgy működik, mint a notebookok touchpad-ja, vagy épp a HTC okostelefonok optikai joystick szerkezete, csak itt “backtrack”-nek keresztelték.

Hardver szempontjából további érdekesség, hogy a Nexus One-hoz hasonlóan két mikrofont kapott a készülék, amik közül a második a környezeti zajok elkülönítése miatt került be. Ez fontos lehet egyrészt a beszélgetések hangminőségénél, de leginkább a hangvezérlés és a speech-to-text funkció esetén van kritikus jelentősége. Eddig a HTC által gyártott Nexus One-t leszámítva egyik androidos mobilba sem került dupla mikrofon, még a Nexus One-hoz nagyon hasonló Desire-be sem.

A kamerája viszont a manapság megszokottól némileg kisebb, csak 3 megapixeles felbontású, de ez betudható annak, hogy a mobilt a közösségibb felhasználóknak szánják és nem a művészkedőknek. A 3 megapixeles kamera pontosan elég arra, hogy a mobil hálózaton a közösségi térbe továbbítandó képeket elkészítsék vele.

Még nyáron érkezik

Szoftverileg a szokásos felhozatal került itt is a mobilba, bár fontos megjegyezni, hogy itt már a 2.1-es Android alatt is van Flash a Flash Lite komponensnek köszönhetően, csakúgy, mint a HTC okostelefonokon. További részletek majd a megjelenést követően derülnek ki, amire elméletileg nem kell sokat várni. A nyár végén, vagy szeptemberben már a boltokban lehet a Motorola Charm.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.