Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Új mobil operációs rendszer a Microsofttól

Bodnár Ádám, 2010. június 18. 10:22
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az év végén érkezik a Microsoft új mobilos operációs rendszere, a Windows Embedded Handheld, amely kimondottan a vállalati felhasználásra szánt mobil eszközök számára készül.

Bemutatta Windows Embedded Handheld operációs rendszerét a Microsoft. A Windows Mobile 6.5 leszármazottjának tekinthető szoftvert olyan vállalati mobil eszközökbe szánja a cég, mint amilyenek például a vonalkódolvasóval egybeépített tenyérgépek, amelyeket a logisztikai cégek is használnak. A korábban bejelentett Windows Phone 7-tel kapcsolatos terveket ez a termék nem érinti, mivel teljesen más felhasználásra készül. A Windows Phone 7 egy otthoni, lakossági operációs rendszer, míg a Windows Embedded Handheldet vállalati felhasználásra tervezték.

A Windows Embedded Handheld még a Windows Mobile 6.5-re épül, ennek köszönhetően kompatibilis az arra megírt alkalmazásokkal és ugyanazokkal az eszközökkel lehet rá fejleszteni, vagyis a Visual Studio 2008-cal és a WinFormsszal. A szoftver olyan újdonságokat vonultat fel mint a jobb távoli menedzselhetőség és a nagyobb biztonság, ami jó hír lehet azon cégek számára, amelyek Windows Mobile-ra épülő kézi eszközöket használnak és a kompatibilitás megtartása mellett szeretnének továbblépni.

A Microsoft a Motorolával közösen mutatta be tegnap az új szoftvert. Az alkalmat a Motorola arra használta, hogy megmutassa a Windows Embedded Handheldre épülő új készülékét, az ES400 Enterprise Digital Assistant-et, amely egy strapabíró, leejtésnek, pornak és vízfreccsenésnek is ellenálló vállalati mobil. A 600 MHz-es Qualcomm processzorra épülő ES400 640x480 pixel felbontású rezisztív érintőképernyővel rendelkezik, GSM és CDMA hálózaton egyaránt használható és ujjlenyomat-olvasóval is ellátták. Az eszköz hátoldalán 3,2 megapixeles kamera található, amely vonalkódok olvasására is alkalmas. A készüléket ipari környezetbe szánja a Motorola, például logisztikai cégeknek, terepen dolgozó mérnököknek, értékesítőknek, esetleg egészségügyi dolgozóknak.

A redmondi szoftvercég egyben azt is közölte, 2011-ben érkezik a termékvonal új verziója, amely már a Windows Embedded Compact 7 (a Windows CE új változata) alapjaira épül és olyan újdonságokat tartalmaz mint a multitouch-támogatás és a frissített böngésző. Ehhez már új fejlesztői eszközökre lesz szükség, ugyanakkor a Microsoft részletek említése nélkül közölte, hogy a felhasználók számára biztosítja majd annak lehetőségét, hogy meglevő alkalmazásaikat átvigyék az új platformra.

Az év végére ígért Windows Phone 7-tel kapcsolatban is szolgált új információval a Microsoft: a szoftver előzetesét már a nyáron elérhetik a szoftverfejlesztők, hogy idejében megkezdhessék a munkát azokon az alkalmazásokon, amelyeket a premier idejére szeretnének elkészíteni. A fejlesztők eddig emulátorral dolgozhattak csak, de hamarosan kézbe vehetik az első, Windows Phone 7-et futtató készülékeket.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.