Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Komoly security line-up az idei SYSADMINDAY-en: FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig!

Már látja a fényt az alagút végén az Albacomp

Bodnár Ádám, 2010. április 22. 12:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tavalyi 10 milliárd forintos forgalom és "hatalmas mínusz" után idén 15 milliárdos konszolidált árbevételre és 300 millió forint körüli üzemi eredményre számít az Albacomp, jelentette be mai sajtótájékoztatón Minárovits János, a vállalat vezetője.

A válság jelentősen megtépázta az Albacomp sorait, amely több üzletágát leépítette és létszámát is megfelezte az eltelt két év alatt. 2007-ben még mintegy 470 főt foglalkoztatott a vállalat, mára ez 230 körülire csökkent. Az átszervezések és elbocsátások költségeivel is magyarázható a jelentős tavalyi veszteség, amelynek mértékét Minárovits nem árulta el, mivel még készül a társaság mérlege.

A cég kénytelen volt megválni a nagy eszközigényű, ugyanakkor minimális nyereséggel kecsegtető tevékenységeitől, például a kiskereskedelmi üzletágtól, a szórakoztatóelektronikai részlegtől, valamint a disztribúciótól, mondta el Minárovits. A cég jelenleg a rendszerintegrációra, tanácsadásra és a szolgáltatásokra koncentrál, ezek a tevékenységek idén 3-3 milliárd forintos bevétellel kecsegtetnek, emellett továbbra is jelen van a hardverértékesítés, de ezt a tevékenységet is a projektek mozgatják, megszűnt a raktárra termelés.

A 25. születésnapját ünneplő székesfehérvári cég főképp az állami megrendelésektől és uniós projektektől várja sorsának jobbra fordulását. "A közbeszerzések területén tavaly elkezdődött és idén novemberben befejeződő Adóalany Centrikus Adatszolgáltatási Modell projekt számít a legnagyobbnak, de cégünk felkészült az idén várható nagyobb terhelésre is" - mondta dr. Balázs Zoltán, az Albacomp kereskedelmi leányvállalatának, az Allbacomp RI-nek az ügyvezető igazgatója. "A központosított közbeszerzésben minden kategóriában van szerződésünk, így minden ügyfelünket folyamatosan ki tudjuk szolgálni. Az egyedi közbeszerzési eljárás segítségével beszerezhető Interaktív tábla és Classmate PC-k kapcsán idén körülbelül 200 pályázati eljárással számolunk."

"A rendszerintegrációs szolgáltatások előtérbe helyezésének megfelelően a kereskedelmi portfolió is átalakult. Ennek és az évek alatt felhalmozott üzleti tapasztalatnak köszönhetően minden igényt ki tud elégíteni az Albacomp. A vállalat kereskedelmi hálózata ma már az egész országot lefedi, ami elengedhetetlen feltétele a HEFOP-hoz hasonló nagy, komplex EU-s projektekben való részvételnek" – tette hozzá Szabó Ervin, az Albacomp kereskedelmi igazgatója.

Az idei első negyedév forgalma 3,5 milliárd forint volt, amellyel elégedettek a vezetők. Minárovits elmondása alapján már jól látszik a második negyedév és egyre inkább kirajzolódik az egész év képe, amelyek alapján elérhető célnak tűnik a 15 milliárdos forgalom azzal együtt is, hogy a megszüntetett tevékenységek komoly bevételkiesést okoztak.

FPS játékok hackelésétől a hálózati szemfényvesztésen át a COM-Object Hijackingig: Veres-Szentkirályi András (Silent Signal), Balázs Zoli (MRG Effitas), Marosi-Bauer Attila (Hacktivity) és sokan mások. A standupot Felméri tolja.