Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 12. 12:00

Az iWiW már nemcsak telefonkönyv, hanem útlevél is

A Facebook Connect mintájára múlt héten a hazai legnagyobb közösségi szolgáltatás, az iWiW is elindította azonosító rendszerének kiterjesztését, amivel a felhasználók iWiW-es regisztrációjukkal könnyedén bejelentkezhetnek külső szolgáltatók weboldalaira is.

Az iWiW Kapu valójában egy API-csokor, aminek segítségével weboldalak fejlesztői befogadhatják az iWiW-en keresztül bejelentkezett felhasználókat, továbbá hozzáférnek az adott felhasználó kapcsolati hálójához és hírfolyam streamjéhez is. Így például egy külső szolgáltató az iWiW Kapuval belépőket azonnal tájékoztathatja, hogy barátaik közül kik vannak még jelen az ő szolgáltatásában, illetve az ottani aktivitás alapján üzeneteket is küldhet vissza az iWiW-re.

Feledékenyeknek előnyös

Egy ilyen vagy ehhez hasonló megoldás elsődlegese előny, hogy nem kell minden egyes szájt esetében végigmenni a sokszor fárasztó regisztrációs procedúrán, elegendő mindössze egyetlen jelszót megjegyezni úgy, hogy ez nem hordoz biztonsági kockázatot. Ezután persze minden felhasználónak sokkal jobban kell vigyáznia az iWiW-jelszavára, hiszen már nem csak a magánüzeneteihez és egyéb privát információhoz férhetnek hozzá egy lopott jelszóval, hanem hamarosan akár több tucat külső szolgáltatónál is visszaélésre ad majd lehetőséget egy lopott fiók.

A külső szájtok tulajdonosai természetesen nem jutnak hozzá a felhasználó bejelentkezési adataihoz, így például az e-mail címhez és a jelszóhoz, a két szolgáltató között ehelyett egy egyszerű kommunikáció zajlik. A külső szolgáltatónál a felhasználó rákattint a \"bejelentkezés iWiW Kapuval\" gombra, amire az átirányítja őt az iWiW rendszerébe. Ott bejelentkezik, vagy ha már korábban megtette, akkor a rendszer megerősíti hogy létezik, majd a kiadható publikus adatok alapján egy egyedi azonosítót kap a felhasználó. Így a külső szájton is megjelenhet az illető neve, beceneve vagy éppen tartózkodási helye, anélkül, hogy ezt meg kellett volna adnia. Ezt követően pedig úgy barangolhat a külső oldalon, mintha külön regisztrált volna.

Nem újdonság

Az elv már jó ideje létezik a weben, eredetileg 2005-ben fejlesztették ki az OpenID protokollt, ami lehetőséget teremt arra, hogy webes szolgáltatók  külső azonosítás alapján befogadjanak felhasználókat, vagy éppen saját felhasználóikat küldhessék át más helyekre. A nagy szolgáltatók (Facebook, Yahoo, Google, Microsoft, stb.) túlnyomó része csatlakozott is a rendszerhez, de annyi kitétellel, hogy ők nem fogadnak be külső azonosítást, csak saját felhasználóikat engedik máshoz is bejelentkezni.

\"\"

A Facebook  a mostanra több mint 400 millió felhasználós bázisát kihasználva létrehozott egy teljesen egyedi azonosítórendszert, Facebook Connect néven. Ennek segítségével a felhasználók például egyszerűen bejelentkezhetnek számos szolgáltatásba, például akár a HWSW fórumába is, s nemcsak a jelszóbeírás és regisztráció idejét spórolhatják meg, de akár avatarjukat vagy státuszüzeneteiket is áthozhatják ide. Az iWiW Kapu pontosan ugyanígy működik, előnye Magyarországon mindössze annyi, hogy iWiW regisztrációból körülbelül 5 millió van itthon, míg a magyar facebookozók száma nemrégiben lépte át az egymilliót. Hasonló rendszer az Indexhez tartozó IndaPass is, ami egyesítette a különböző Index-közeli alkalmazások bejelentkezését, így az IndaVideó, IndaMail, IndaFotó vagy éppen a Blog.hu elérését.

Hátszél a kis szolgáltatóknak

A fejlesztés nyertesei a kis szolgáltatók lehetnek, akik regisztrációhoz kötött megoldásokat kínálnak a magyar weben, de ismertségük alacsony és nehezen tudják rávenni az embereket arra, hogy csatlakozzanak. Ilyen példa a Moly.hu (könyvszeretők közössége), ahol már használható az iWiW Kapu. A bejelentkezés megkönnyítése mellett a szájt képes az iWiW Hírfolyamba visszaküldeni bejegyzéseket arról, hogy a felhasználó milyen könyveket jelölt kedvencnek, mit olvasott, vagy miről írt véleményt.

A másik korai beszálló, az egyik magyar Twitter mash-up, a Turulcsirip, ahonnan az iWiW Kapunak köszönhetően közvetlenül lehet írni a Hírfolyamba, választható, hogy minden üzenet, vagy csak az #iwiw címkével ellátottak menjenek át a közösségi oldal falára. Előfordulhat egyes szolgáltatóknál, hogy magát a beléptetést nem engedélyezik, de a két profil összekötésével az automatikus információáramlás lehetővé válik. Túl sok egyéb szolgáltatásról egyelőre nem lehet tudni, de heteken belül biztosan több tucat szájt teszi kompatibilissé magát az új lehetősséggel.

Akit az iWiW Kapu megoldás technológiai háttere és fejlesztői oldalról való megközelítése is érdekli, az részletes specifikációkat olvashat az iWiW fejlesztői Wiki oldalon, a fontos bejelentésekről pedig az dev.iwiw.hu fejlesztői blogon lehet olvasni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról